Gündem Konya, Türkiye Yüzyılı'nda teknoloji üssü olacak

Konya, Türkiye Yüzyılı'nda teknoloji üssü olacak

Paylaş
Konya, Türkiye Yüzyılı'nda teknoloji üssü olacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kentin ‘2030 Akıllı Şehirler’ vizyonunu ortaya koyan projeleri tanıttı. Altay, “2030’a kadar 142 projeyi hizmete sunacak ve ‘2030 Akıllı Şehir Konya’sını inşa edeceğiz. Kentimizi, ‘Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü yapmak için çalışacağız” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle, Konya’nın ‘2030 Akıllı Şehirler Vizyonu’nu ortaya koyan ‘Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtım Programı’ düzenlendi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti Konya’yı, ‘akıllı şehir’ konusunda da başkent haline getirmek için bugüne kadar onlarca farklı çalışmayı hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Haberin Devamı

‘ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR’

Akıllı şehircilik uygulamalarının, hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek teşkil ettiğini kaydeden Başkan Altay, şöyle konuştu: “Yalnızca bugünü değil, yarını da düşünerek; şehrimizin uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarını giderecek eylem planları oluşturduk. Bu konuda hayata geçirdiğimiz ve uzun vadede planladığımız çalışmalarla; akıllı, yenilikçi, öncü ve sürdürülebilir bir şehir olma yolunda önemli başarılara imza attık. Tüm bu başarıları yeterli görmüyoruz ve daha çok çalışıyoruz. Konya’mızı, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü haline getirene kadar çalışmaya devam edeceğiz.”

142 EYLEM PLANI VAR

Akıllı şehir konusunda Konya’nın 2030 vizyonunu anlatan Altay, şunları söyledi: “Akıllı şehir uygulamaları konusunda yaptığımız değerlendirmeler ve iş birlikleri neticesinde; 200’e yakın vizyon projeyi hizmete sunduk. 20’ye yakın başlıkta ‘Konya Akıllı Şehir Paydaş Haritası’nı belirledik. 11 etap halinde 1 yıllık çalışmalar sonucunda; akıllı şehir vizyonumuzu, 4 stratejik amacımızı ve 23 stratejik hedefimizi ortaya koyduk. 2023-2030 arasını kapsayacak şekilde; çevrede 17, ulaşımda 23, bilişimde 15, yönetişimde 20, yaşanabilirlikte 22 ve daha birçok alanda toplam 142 eylemi barındıran ‘Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızı’ oluşturduk. Bu projelerle; şehrimizin teknolojik altyapısını güçlendirecek, yaşam standartlarını ileri seviyeye taşıyacak, akıllı şehir kültürünü yaygınlaştıracak ve bu alandaki kapasitemizi geliştirerek sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Bizden sonraki nesillere; her alanda kendini ispat etmiş, çok daha güzel ve güçlü bir Konya’yı miras bırakacağız.”

Haberin Devamı

YERLİ VE MİLLİ YAKLAŞIM

“Çalışmalarımızın tümünde, çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bulunduğu bir danışma kurulu görev aldı” diyen Başkan Altay, “Kurulun yönlendirmesi doğrultusunda ASELSAN ve Konya Büyükşehir Belediyesi uzman ve mühendislerinden oluşan çalışma ekibi süreçleri yürüttü. ‘Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası’ çalışmalarında yerli, milli ve multi disipliner yaklaşım sergileyerek, bu alanda yetişmiş insan kaynağı oluşturulmasına katkı sağladık. ‘Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamız’la, 2030’a kadar hep birlikte 142 projemizi hizmete sunacak ve ‘2030 Akıllı Şehir Konya’sını inşa etmiş olacağız. Projeler; yapay zeka, blokzincir, metaverse, web3, veri analitiği, görüntü işleme ve diğer yeni teknoloji ve teknikleri içeriyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALTAY’DAN ÖRNEK PROJELER

Başkan Altay, 2030’a kadar hayata geçirmeyi planladıkları ‘Akıllı Şehir Uygulamaları’ndan bazılarını şu şekilde açıkladı: “’Akıllı Şehir Veri Envanteri Platformu’, ‘Çevre Takip Sistemi’, ‘Konya Maas Platformu’, ‘Otonom Toplu Taşıma’, ‘Akıllı Şehir Takip Platformu’, ‘Konya Dijital İkizi’, ‘Konya Siber Güvenlik Merkezi’, ‘Konya Hizmet Platformu’, ‘Kent İHA Filosu’, ‘Yol Bozuklukları Tespit Sistemi’, ‘Su Güvenliği Yönetim Sistemi’, ‘Akıllı Sera’, ‘Akıllı Çiftlik Yeni Nesil Hayvancılık’, ‘Akıllı Tarlalar’, ‘Akıllı Destinasyon Konya’, ‘Üniversite Öğrenci Portalı’, ‘Şehir Engelli Erişilebilirlik Haritası’ ve ‘Metaverse.’”

Haberin Devamı

BAŞKAN’A TEŞEKKÜR ETTİLER

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik ise “Büyükşehir Belediye Başkanımızın, ASELSAN Konya’nın kuruluşunda büyük katkıları oldu. 1.7 milyon metrekare yeri bize verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Konya’nın 2030’a kadar akıllı şehirde zirveyi bırakmayacağına eminim” dedi. AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da “Projelerle göğsümüzü kabartan Konya Büyükşehir Belediyemiz ve ASELSAN’ın ülkemizin gelecek vizyonunu ortaya koyan bu sunumu, bu yönetim anlayışı, bu gelecek vizyonu beni çok mutlu etti. Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ASELSAN’a ve tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ULUSAL AKILLI ŞEHİR ENDEKSİ’NDE 4 YILDIR ZİRVEDEYİZ”

dedi. Başkan Uğur İbrahim Altay; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm şehirlerin akıllı şehir olgunluk seviyesini ölçtüğü ‘Ulusal Akıllı Şehir Endeksi’nde 4 yıldır zirvede olduklarını söyledi. Altay, “Konya’mızı akıllı şehircilik alanında zirvede tutacağız. Güney Kore Seul’de, Dünya Akıllı Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu ve Seul Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen bir programla, akıllı şehirler alanında lider projelere ödül veriliyor. Akıllı şehir uygulamalarımız, 2030 yol haritamız ve bu uygulamaları Hatay’da verimli kullanmamız sebebiyle bu yıl bu ödül belediyemiz adına şahsıma tevdi edildi. Büyük bir prestije sahip olan ‘Akıllı Şehir Liderlik Ödülü’nü almak, bizleri çok mutlu etti. Bir ödül de İspanya’dan geldi. Barselona’da düzenlenen, akıllı şehircilik alanında dünyanın en büyük ve en etkili teknoloji etkinliği olan ‘Smart City Expo Dünya Kongresi’nde, ‘Bisiklet Tramvayı’mız ‘Hareketlilik’ kategorisinde ödül aldı” dedi.

Haberin Devamı

‘KURUL’ OLUŞTURULACAK

Bu başarıların sürdürülebilir şekilde devamı için bundan sonraki çalışmaları daha koordineli yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Altay, “Bu hedefe ulaşmak için ‘Konya Yerel Akıllı Şehir Kurulu’ oluşturulması çalışmalarımızı da ilk defa sizlerle paylaşıyorum. Konya’daki kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, STK’larımız ve özel sektör temsilcilerimizden oluşacak kurul sayesinde, şehrimizin mevcut durumu ve ihtiyaçları belirli bir strateji kapsamında izlenerek, ihtiyaçların çözümüne yönelik gerekli girişimlerin ilgili paydaşlarla birlikte alınmasını sağlayacağız. Akıllı Şehir Kurulu’muzun önemli çalışmalar yapacağına ve akıllı şehir vizyonumuza büyük katkı sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

‘HEDEF TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR ŞEHİR HALİNE GELMEK’

Projeleri yaparken temel gayelerinin Konya’yı teknoloji üreten bir şehir haline getirmek olduğunun altını çizen Başkan Altay, şöyle devam etti: “Yazılımların ve donanımların üretilmesi ile ilgili Konya’da ve Türkiye’de ekosistem oluşturmayı arzu ediyoruz. Burada ortaya çıkacak ürünleri Konya’da geliştirerek; Türk Dünyası Belediyeler Birliği aracılığıyla Türk dünyasına, Dünya Belediyeler Birliği aracılığıyla da dünya şehirlerine pazarlayıp, ülkemize ekonomik katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Akıllı şehir teknolojileri, önemli sektörlerden biri haline gelecek. Biz de bu sektöre katkı sunmayı ve akıllı şehir teknolojileri üreten bir şehir olmayı istiyoruz. Gece gündüz çalışarak, Konya’mızı akıllı şehir konusunda marka haline getireceğiz. Konya, belediyecilikte olduğu gibi akıllı şehircilikte de dünyaya rol model olacak.”

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Konya’nın her şeyin en iyisi ve güzelini hak ettiğini vurgulayan Başkan Altay, “Bizler de bu kadim şehre en iyi şekilde hizmet için durmaksızın gayret etmeyi sürdüreceğiz. Yapacağımız tüm çalışmalarla, Konya olarak ‘Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin yükselişine en büyük katkılardan birini sunacağız. Konya’mıza olan sevgisini her fırsatta ifade eden ve bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.