Gündem Konya'da mistik müzik festivali rüzgarı esiyor

Konya'da mistik müzik festivali rüzgarı esiyor

Paylaş
Konya'da mistik müzik festivali rüzgarı esiyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 20. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında Mevlana Meydanı’nda 250 semazen tarafından ikinci kez icra edilen Sema Ayin-i Şerifi’ne ve Büyükşehir Taş Bina’da gençlerle birlikte ebru mapping gösterisine katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali sanatseverlere tasavvuf musikisinin ve mistik müziğin en güzel örneklerini sunuyor.

Haberin Devamı

‘KONYAMIZIN MANEVİ MERKEZİ’

Mevlana Meydanı’nda 250 semazen tarafından ikinci kez icra edilen Sema Ayin-i Şerifi’ne katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı değerlendirmede Mevlana Meydanı’nın Selçuklu Darü’l- Mülkü Konya’nın manevi merkezi olduğunu dile getirdi. Hazreti Mevlana’nın bundan 7 asır önce tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları veren Türkiye’nin en önemli mutasavvıflarından birisi olduğunun altını çizen Başkan Altay şunları söyledi: “Biz de Hz. Mevlana’yı ve onun felsefesini anlatmak adına Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Hz. Mevlana’nın doğun günü olan 30 Eylül’ü referans alarak Mistik Müzik Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Mistik Müzik Festivali’nin 20’nci yılı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl da onlarca etkinlik düzenleniyor. Bu yıl geçen yıllardan ilave olarak meydanlarda bu etkinlikleri düzenliyoruz. Mevlana Meydanı’nda 250 semazenimiz iki gün boyunca aynı anda Sema Ayin-i Şerifi’ni gerçekleştirdi. Çok yoğun bir ilgi var. Bununla birlikte Kılıçarslan Meydanı’nda, Mevlana Meydanı’nda, Kültürpark’ta, Zafer Meydanı’nda, açık alanlarda konserlerimiz, etkinliklerimiz var. Konya Mistik Müzik Festivali’ne gelmek için çok uygun bir zaman. 30 Eylül’e kadar herkesi Hz. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Darü’l- Mülkü Konya’mıza bekliyoruz.”

Haberin Devamı

TAŞ BİNA’DA GENÇLERLE İZLEDİ

Büyükşehir Taş Bina’da “Garip Ay ile Ebru Mapping Gösterisi”ne de katılan Başkan Altay, Mistik Müzik Festivali’nin tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek, “Büyükşehir Taş Bina’da sanatçımız Garip Ay, ebru sanatını teknolojiyle birleştirerek mapping gösterisini icra etti. 27 Eylül’e kadar her gün saat 19.15’te Taş Bina’da bu gösteri devam edecek. Buraya gelen misafirlerimiz, hemen karşıda Kılıçarslan Meydanı’nda her akşam saat 20.00’de gerçekleşen konserlere geçiyor. Tüm vatandaşlarımızı Mistik Müzik Festivalimizdeki programlara davet ediyorum” dedi.

BAŞKAN ALTAY DÜNYA BELEDİYELERİNE HİTAP ETTİ

Haberin Devamı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Eylem Haftası kapsamında düzenlenen Yerel ve Bölgesel Yönetimler Forumu’na katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına ve görüşmelerine de katılan Başkan Altay, New York’taki Birlemiş Milletler Binası’nda düzenlenen forumda UCLG Başkanı olarak dünya belediyelerine hitap etti. Kovid-19 pandemisinin sistemlerin dengesini bozan ve gıdaya erişimi engelleyen tek kriz olmadığını kaydeden Başkan Altay, Ukrayna’da devam eden çatışmaların da dünyada gıda güvenliğini önemli ölçüde tehlikeye düşürdüğüne dikkati çekti. Başkan Altay, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, sağlık sistemlerinin geliştirilmesini ve iklim değişikliğiyle mücadele konularını en güçlü şekilde desteklemeleri gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Bununla birlikte; gıdaya erişimin güvence altına alınabilmesi ve tüm insanların refahına öncelik verilebilmesi için; yerel ve bölgesel yönetimler olarak rolümüzün önemi daha açık bir şekilde kabul edilmelidir. Üretim ve tüketim modellerimizi yenilemek için şehirlerin içindeki ve çevresindeki hayati ekolojik sistemlerin dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunu da ancak gıda sistemlerimiz dahil olmak üzere, hayatlarımızın bağlı olduğu tüm müşterekler için yenilenmiş bir vizyon geliştirerek yapabiliriz. Aynı zamanda hepimizin bir araya gelerek; sürdürülebilir yeni üretim modellerine ve gıda sistemlerine doğru bir dönüşümü taahhüt etmesinin de zamanıdır.”

Haberin Devamı

UCLG DÜNYA KONSEYİ’NE DAVET

Başkan Altay konuşmasının sonunda tüm birlik üyelerini 26-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilecek UCLG Dünya Konseyi’ne davet ederek, “Yerel ve bölgesel yönetim liderleri olarak hoşgörünün şehrinden tüm dünyaya barışı ve refahı savunan güçlü mesajlar vermek üzere Konya’da buluşalım” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Haberin Devamı

BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CAMİİ UNESCO LİSTESİ’NE ALINDI

Orta Asya’dan Horasan bölgesine Türklerin mimari üslubunu günümüze taşıyan ahşap direkli ve kirişli camilerin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatarak, paha biçilemez bu kültür hazinelerini korumak ve sonraki nesillere aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Altay, “Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya’mız, her dönemde insanlık tarihinin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya’mız için hayırlı olsun.” Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya’nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi’nde yer alır. Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.

30 EYLÜL’E KADAR SÜRECEK

Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül’e kadar Türkiye başta olmak üzere Afrika’dan, Orta Doğu’dan ve Türk coğrafyalarından grupların ve sanatçıların katılımıyla birbirinden özel konserlerle ve etkinliklerle sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.