Gündem Kuaförde bile taktıran var

Kuaförde bile taktıran var

Paylaş
Kuaförde bile taktıran var

Sosyal medyanın etkisiyle moda haline gelen; ‘Atom’, ‘Vitamin kokteyli’ gibi sloganlarla sunulan hastane dışı serum uygulamaları çığırından çıktı. Evlerin yanı sıra pilates, yoga salonları, güzellik merkezleri, hatta kuaförde bile serum taktıranlar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Dikme, “Alerjik şoka giren, kalbi duranlar var” dedi.

Sosyal medya üzerinden fenomenler, influencerların da etkisiyle moda haline gelen, gençleşme, dinç olma isteğiyle talep gören ‘serum çılgınlığı’ sağlığı tehdit ediyor. Glutatyon, yüksek doz C vitamini, B vitamini, ağrı kesiciler, antibiyotikler dahil çoğu zaman ‘kokteyl’ halinde yapılan damar içi uygulamalar alerjik şoklara neden olabiliyor. Türkiye Acil Tıp Derneği’nden Doç. Dr. Özlem Dikme, “Hekim olmayanlar tarafından, medikal donanıma sahip olmayan yerlerde, gereksiz yere uygulanan enjeksiyonları çok görmeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

ÖLÜMDEN DÖNENLER

“İş o kadar çığırından çıktı ki, güzellik merkezinden, kuaför salonlarından gelen vakalar var. Yoga, pilates merkezlerinde serum yapıldığına şahit oluyoruz. Evlere servis yapılıyor” diyen Dikme şunları söyledi: “Ölümle dahi sonuçlanabilen çok ciddi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu şekilde acillere başvuran vakalarda artış olduğunu, yoğun bakıma giden hastalar bulunduğunu görmeye başladık. Ani alerjik reaksiyonlar nefes darlığı, solunum yetmezliği, hatta kalp durmasına dahi sebep olabilir” diye konuştu.

SERUM TAKILDIKTAN BİR SAAT SONRA FENALAŞTI

Doç. Dr. Özlem Dikme çarpıcı bir örnek de verdi: “Hastane dışında serum uygulanan biri evine gittikten bir saat sonra fenalaşıyor. Doktor komşusu adrenalin enjeksiyonu ve kalp masajı yapıyor. Uzun süre yoğun bakımda yatıyor. Bu tarz hastalarla çok karşılaşmaya başlar olduk.”

Haberin Devamı