Gündem 'Kutlu Doğum' için karar verildi, adı değişti

'Kutlu Doğum' için karar verildi, adı değişti

Paylaş
'Kutlu Doğum' için karar verildi, adı değişti

Din İşleri Yüksek Kurulu Genişletilmiş İstişare Heyeti Toplantısı kararları açıklandı. Bu kararlara göre 14-20 Nisan arasında kutlanan Kutlu Doğum Haftası'nın adı Siret Haftası olarak değiştirildi

'Kutlu Doğum Haftası', ‘Hicri Takvim Birliği', ‘İmsak ve Yatsı Vakitlerinin Tespiti', ‘Ramazanda Yayınlanan Dini İçerikli Programlar' gibi konuların dört oturum halinde derinlemesine ele alındığı toplantının kararları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

İki gün süren toplantının ardından oybirliği ile alınan kararlardan birisi de kamuoyunda "FETÖ’nün icadı" olarak adlandırılan ve Hz. Muhammed’in doğum gününün hicri değil de miladi takvime göre anılması oldu.

'Kutlu Doğum' için “Yirmi sekiz yıldır devletin desteği ve bütün toplum kesimlerinin katılımıyla bir bilgilenme ve bilinçlenme şöleni haline gelmiş olan Kutlu Doğum Haftası'nın asrın fitnesi FETÖ ile irtibatlandırılması başta Diyanet ve İlahiyat camiası olmak üzere aziz milletimizi derinden yaralamıştır. Akıl, vicdan ve iz‘an dışı bu iddia, aynı zamanda tarihi gerçeklere de aykırıdır” denildi.

'SİRET HAFTASI' OLARAK KUTLANACAK

Kararda “Bu hafta asırlardır 12 Rebiulevvel'de idrak edilen mevlit kandilinin bir alternatifi değil, Hz. Peygamberin(s.a.s.) sîreti, sünneti ve evrensel mesajını anlamak ve hayata geçirmek gayesiyle uygulamaya konulmuş ilmi ve kültürel faaliyetler bütünüdür. Esas amaç, Hz. Peygamberin hayat veren çağrısının daha geniş kitlelere ulaştırılması olunca bu etkinlik için tüm eğitim kurumlarının ve halkımızın yoğun bir şekilde katılımının daha çok sağlandığı bir zaman dilimi belirlenmiştir. Yukarıdaki mülahazalar doğrultusunda Sevgili Peygamberimizin ve O'nun doğumunun bir tartışma ve polemik konusu yapılması kabul edilemez. Bu itibarla bu topraklarda bin yıldır vecd ile kutlanan mevlit kandili programları zenginleştirilerek sürdürülmeli, Kutlu Doğum Haftası ise O'nun sünneti, sîreti, yüksek ahlakı ve evrensel mesajının ilmî etkinliklerle anlatıldığı bir sîret haftasına dönüştürülerek şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da 14-20 Nisan tarihleri arasında icrasına devam edilecektir” denilerek artık Kutlu Doğum Haftası'nın 'Sîret Haftası'na dönüştürüldüğü vurgulandı.

SİRET NE DEMEK?


Siret, "Bir kimsenin ahlakı, karakteri, kişiliği, davranışı" anlamına geliyor.