Gündem Macaristan'a 100'üncü yıl ziyareti

Macaristan'a 100'üncü yıl ziyareti

Paylaş
Macaristan'a 100'üncü yıl ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılını dolduran Macaristan’ı ziyaret etti. İkili görüşmelerde bulunan Erdoğan, önemli anlaşmaların imzalandığı Türkiye-Macaristan Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak için Macaristan’a gitti. Erdoğan, başkent Budapeşte’deki Kahramanlar Meydanı’nda Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak tarafından askeri törenle karşılandı. Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakan Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanı Novak ile Sandor Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkileri, Gazze’de yaşananlar ile küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Haberin Devamı

KÜLTÜR YILI AÇILIŞI

Başbakanlık ofisinin bulunduğu Karmelita Manastırı’nda Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ikili bir görüşme yapan Erdoğan, Türkiye- Macaristan 6. Dönem Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katıldı. İki ülke arasında 5 işbirliği protokolü imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macar liderler ile birlikte, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılı nedeniyle ilan edilen Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’nın açılış programına da katıldı. 

ERDOĞAN’DAN TOGG, ORBAN’DAN AT

İkili görüşme sonrası Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir at armağan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Orban’a, Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. Yılı dolayısıyla ‘HU TR 100’ plakalı yerli otomobil TOGG hediye etti.

Haberin Devamı

‘MEMNUNİYET DUYUYORUZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Dostane ilişkilerimiz, bir asrın ötesine uzanıyor” dedi. Macaristan’ın gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı’nda bulunmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, “Savunma ve enerjide bağlarımızı güçlendireceğiz” diye konuştu. Orban ise “Macaristan’ı tehdit eden göç, Türkiyesiz durdurulamaz. Vize serbestisi konusunda Türkiye’yi destekliyoruz” dedi. DHA