Gündem Maden sahasındaki heyelanda 5'inci gün! Ocağın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi

Maden sahasındaki heyelanda 5'inci gün! Ocağın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi

Paylaş
Maden sahasındaki heyelanda 5'inci gün! Ocağın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında heyelan meydana gelmiş ve 9 işçi toprak altında kalmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kamyon parçaları bulunan "manganez ocağı"ndaki 3 işçi için çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdıklarını açıkladı. Ayrıca suyla ilgili 9 ayrı noktadan ölçüm aldıklarını belirten Bakan Bayraktar, "Halk sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil." dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İliç’teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, devam ediyor.

Haberin Devamı

MADEN OCAĞININ ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ İPTAL EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İliç'teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.

BAKAN BAYRAKTAR: KAMYONA AİT PARÇALAR BULDUK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen heyelana ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktar, 'Bugün yaklaşık 96. saate doğru ilerliyoruz. Dördüncü gün bitmek üzere. Çok büyük bir alan. Görmüş olduğunuz resimde buranın kaza öncesi, heyelan öncesi görüntüsünü görüyorsunuz. Hemen sol tarafta da kaza sonra oluşan toprak kayması, heyelanın son durumunu görüyorsunuz.' dedi.

Haberin Devamı

HEYELAN İKİ YÖNLÜ GERÇEKLEŞTİ

Olayın meydana geldiği yığının olduğu yeri gösteren Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü; Bu heyelan sonrasında da çok büyük bir miktarda yaklaşık toplamı 10 milyon metreküplük. Ama bizim hesaplarımıza göre bu dere yatağına 5 milyon metreküpün üzerinde bir toprağın akması söz konusu.

Heyelan iki yönlü gerçekleşiyor. Heyelanın bir kısmında bu dere üzerindeki, bu dere yatağına heyelanın büyük bir kısmı, yaklaşık yüzde 80'i buraya akıyor. Ama bir kısmı da geçmişte kullanılan manganez ocağının içerisine doğru akıyor. Yaklaşık burada da 1,5 milyon metreküp toprak söz konusu.

Bu olay esnasında ifade etmiştik. 9 kardeşimiz şu anda kayıp. Onların 6'sının bu dere yatağına gelen daha büyük toprak alanı içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve o şekilde çalışıyoruz. 3 kardeşimiz de manganez ocağının içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve çalışmalarımızı o bölgeye yoğunlaştırmış durumdayız. Özellikle manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun çalışma devam ediyor.

Orada 1,5 milyon metreküpe yakın bir toprak var. O toprak 35 metre yüksekliğinde yani neredeyse 12 katlı bir apartman yüksekliğinde bir oluşum içerisinde. Dolayısıyla oraya erişmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Elbette geçtiğimiz 3 gün içerisinde çok ciddi heyelan riski devam ediyordu. Dolayısıyla AFAD çalışanlarımızın da çalışma alanını riske sokacak bir durumdaydı.

Biz özellikle dün akşam itibarıyla biraz daha sahanın stabil olduğunu gördük. Onun için çalışmalarımızı geceden itibaren yoğunlaştırdık.

Özellikle yaptığımız radar ölçümleri neticesinde potansiyel işçi kardeşlerimizin olacağı yerleri tespit edip çalışmalarımıza devam ediyoruz. Almamız gereken tedbirler var ve yaptığımız faaliyetler var.
Dere yatağına gelen toprağın kaldırılması bizim için öncelik. Bu toprağı saha içinde en emniyetli olarak manganez ocağının oraya aktarmayı planlıyoruz. Bu mermer ocağını hazırlıyoruz. İnşallah buna hızlı bir şekilde başlayıp toprağı buraya aktarmış olacağız.

Burada Sabırlı Deresi'nin yatağını görüyorsunuz. Her gün farklı lokasyonlardan ölçüm alıyoruz.

9 NOKTADA İNCELEME

Haberin Devamı

9 bölgede su ölçümü alıyoruz. Halk sağlığı için olumsuz bir durum yok. İşin çevresel boyutunu da yakın bir şekilde takip ediyoruz. Toprağın kaldırılması arama kurtarmayı da destekleyecek bir konu.

İdari anlamdaki soruşturmamız devam ediyor. Bizim dışımızda adli soruşturmaları da takip ediyoruz. Dün akşam itibariyle 6 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Dün yine ailelerle bir aradaydık. Sürekli bilgilendiriyoruz, elbette bu bölgenin insanları. Onlara da bu bilgileri anlatıyoruz. Bu bölgeyi çok iyi bilen insanlar.

6 KİŞİ TUTUKLANDI

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün İliç Adliyesine çıkarılan J.R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T. ve A.R.K, savcılıktaki ifadelerinin ardından sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Zanlılardan altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklandı, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı
Heyelandaki işçileri arama çalışmasında 5'inci gün! Maden ocağının lisans ve izin belgesi iptal edildi