Gündem Madenin lisansı iptal edildi

Madenin lisansı iptal edildi

Paylaş
Madenin lisansı iptal edildi

Heyelan nedeniyle toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmalarının sürdüğü Erzincan İliç’teki altın madeninin çevre izin ve üretim lisans belgesi iptal edildi. Kararlara gerekçe olarak heyelanın ardından yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına akması gösterildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin sahibi Anagold Madencilik firmasının üretime yönelik faaliyetlerini durdururken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şirketin çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Sözkonusu kararlara gerekçe olarak 13 Şubat’ta meydana gelen ve arama çalışmaları süren 9 işçinin toprak altında kaldığı heyelanın ardından yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akması gösterildi.

Haberin Devamı

KAMYON PARÇALARINA ULAŞILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelanda 10 milyon metreküp toprağın yüzde 80’inin dere yatağına, kalanının manganez ocağına doğru aktığını söyledi. Bayraktar, “Kayıp 9 çalışanımızın 6’sının dere yatağına gelen büyük toprak alanı içerisinde olduğunu, 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı o bölgeye yoğunlaştırmış durumdayız” dedi. Manganez ocağı civarında kamyona ait parçalar bulduklarını da belirten Bayraktar aramalarda o noktaya odaklandıklarını açıkladı.

UYARILARI DİKKATE ALMADILAR

Maden faciasını ilişkin ön bilirkişi raporu, sahadaki yetkililerin çatlakları bilmeleri ve uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadığını ortaya koydu. Rapora göre yöneticiler çatlak bulunan bölgeye giden yolu kapatmadı; önlem almadıkları gibi ekip gönderdiler. Raporda, toprak yığınındaki eğimlere yapılan sıvı uygulamasının ‘anormal çatlamalar’a rağmen devam ettirildiği, bu şekilde çatlakların artmasına neden olunduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiye Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklandı, titreşim kaydı alan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı