Gündem 1071 Malazgirt Zaferi’nin önemi ve sonuçları nelerdir? Malazgirt savaşı kimler arasında ve nerede oldu? (Kısaca)

1071 Malazgirt Zaferi’nin önemi ve sonuçları nelerdir? Malazgirt savaşı kimler arasında ve nerede oldu? (Kısaca)

Paylaş
1071 Malazgirt Zaferi’nin önemi ve sonuçları nelerdir? Malazgirt savaşı kimler arasında ve nerede oldu? (Kısaca)

Türklere Anadolu’nun kapısını açan zafer olarak bilinen 1071 Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor. Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan Malazgirt savaşında Selçuklular kendilerinden neredeyse 4 kat kalabalık düşmanlarını alt etmiş, zaferin ardından da bölgede Türk beylikleri kurulmuştu. Büyük zaferin yıl dönümünde Malazgirt savaşı kimler arasında ve nerede oldu? 1071 Malazgirt Zaferi’nin önemi ve sonuçları nelerdir? sorularını kısaca yanıtladık…

Malazgirt savaşı hakkında birçok ayrıntı büyük zaferin yıl dönümünde pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bundan tam 951 yıl önce Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ve tarihe de Anadolu Beylikleri dönemi olarak geçen dönemin başlangıcı olan Malazgirt Zaferi, Romen Diyojen ve Sultan Alp Arslan’ın orduları arasında gerçekleşti. İşte 1071 Malazgirt Zaferi hakkında merak edilen detaylar…

Haberin Devamı

MALAZGİRT SAVAŞI KİMLER ARASINDA VE NEREDE OLDU?

Malazgirt savaşı 26 Ağustos 1071 tarihinde Muş ilinin sınırları içerisinde yer alan Malazgirt Ovası’nda Bizans ve Selçuklu devleti arasında gerçekleşti. Selçuklu ordusunun başında Sultan Alp Arslan, Bizans ordusunun başında ise Romen Diyojen yer alıyordu.

Selçuklular, yaklaşık olarak 200 bin kişilik bir ordu ile Malazgirt ovasına Romen Diyojen’i sayıca üstün olmalarına rağmen uyguladıkları savaş teknikleri ile alt etmeyi başardı.

1071 MALAZGİRT ZAFERİ’NİN ÖNEMİ VE SONUÇLARI

Malazgirt savaşı yenik İmparator Romen Diyojen'le antlaşma yapmasıyla son buldu. İmparatoru bağışlayan ve ona iyi davranan Sultan antlaşmaya göre İmparatoru serbest bıraktı. Antlaşmaya göre imparator kendi fidyesi için 1.500.000 denarius, vergi olarak da her yıl 360.000 denarius ödeyecek; ayrıca Antakya, Urfa, Ahlat ve Malazgirt'i de Selçukluya bırakacaktı. Tokat'a kadar kendisine verilen Türk birliği eşliğinde Konstantinopolis'e doğru yola çıkan imparator Tokat'ta toplayabildiği 200.000 kadar denariusu kendisiyle birlikte gelen Türk birliğine verip Sultan'a doğru yola çıkardı. Tahta kendi yerine VII. Mihail'in çıktığını öğrendi

Haberin Devamı

VII. Mihail Dukas, Romanos Diyojen'in imzaladığı antlaşmanın geçersiz olduğunu ilan etti. Bunu haber alan Alparslan da ordusuna ve Türk Beylerine Anadolu'nun fethi emrini verdi. Bu emir doğrultusunda Türkler Anadolu'yu fethe başladılar. Bu saldırılar, sonu Haçlı Seferleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na varacak bir tarihi süreci başlamıştır.

Bu savaş, Anadolu'nun Türklerin tam olarak eline geçmesi için, savaşçı olan Türklerin, eski Cihad Akınlarını tekrar başlatacağını gösteriyordu. Abbasiler döneminde biten bu akınlar, Avrupa’yı İslam tehdidinden kurtarmıştı. Ancak Anadolu'yu ele geçiren ve Hristiyan Avrupa ile Müslüman Ortadoğu arasında tampon bölge oluşturan Bizans devletinin çok büyük bir güç ve toprak kaybına neden olan Türkler, aradaki bu bölgeyi ele geçirerek Avrupa'ya başlayacak yeni akınların habercisi oluyordu. Ayrıca İslam dünyasında büyük bir birlik sağlamış olan Türkler bu birlikteliği Hristiyan Avrupa'ya karşı kullanacaktı. Bütün İslam dünyasının Türklerin önderliğinde Avrupa'ya akın başlatmalarını önceden gören Papa, önlem olarak Haçlı Seferlerini başlatacak ve bu da kısmi olarak işe yarayacaktı. Ancak yine de Türklerin Avrupa'ya yaptığı akınları durduramayacaktı. Malazgirt savaşı, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ilk savaş olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

1071 Malazgirt Savaşı sonrasında birçok beylik kuruldu. Bu beyliklerin kurulmasının en önemli nedeni burada elde edilen zaferin kalıcı hale getirilmesidir. Türk toprakları haline getirilebilmesi için burada Türklerin yaşaması gerekiyordu. Bunun için de önemli komutanların yönetiminde beylikler kuruldu.

Malazgirt savaşının ardından kurulan beylikler şunlardır:

  • Danişmentliler
  • Mengücekler
  • Artuklular
  • Saltuklular
  • Danişmentoğulları
  • Sökmenoğulları
  • Çaka Beyliği