Gündem Marmara Denizi'nde batan geminin mürettebatının son görüntüleri ortaya çıktı

Marmara Denizi'nde batan geminin mürettebatının son görüntüleri ortaya çıktı

Paylaş
Marmara Denizi'nde batan geminin mürettebatının son görüntüleri ortaya çıktı

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine kuru yük getiren 69 metrelik kargo gemisi Marmara Denizi'nde battı. Gemide 6 kişilik mürettebat bulunduğu bildirildi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Mudanya ’da kriz merkezi oluşturduklarını, çalışmalarını yakından takip etiklerini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapılan aramalarda boş bir can salı bulunduğunu duyurdu. Mürettebatının son görüntüleri ortaya çıktı

Sabah saatlerinde Marmara Denizi'nde İmralı Adası açıklarında batan kuru yük gemisi Batuhan A'nın 6 mürettebatı için arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Haberin Devamı

Kargo gemisi sabah 6.32'de İmralı Adası yakınlarında acil durum sinyali bildirdi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi gönderildi. 7.12 itibariyle de gemiden sinyalin tamamen kesildiği belirtildi. Gemide 6 kişilik mürettabatın bulunduğu, bölgeye sahil güvenlik botlarının ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin sevk edildiği, helikopterlerin ise hava muhalefeti sebebiyle kalkış yapamadığı kaydedildi. Bölgede yapılan çalışmalarda içi boş bir can salı bulundu.

MÜRETTEBATIN SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Gemide yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak'ın sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntüsü ortaya çıktı. Doğuşcan Yaylak'ın son görüntüsünde Batuhan A gemisinde çalışmasına yardımcı olan acente şirketine teşekkür ettiği görüldü.

Haberin Devamı

GEMİ MÜRETTABATININ İSİMLERİ BELLİ OLDU

6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, kayıp mürettebatın isimleri de belli oldu.

Mermer tozu yükünü Gemlik Limanı'na götürmek üzere, dün saat 20.30'da Marmara Adası Badalan Limanı'ndan kalkış yaptığı öğrenilen gemide, kaptan Hasan Mehmet Uyanık (69), başmühendis-makinist Murat Çalışkan (33), usta gemici ve aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş (51), gemici olarak kayıtlarda yer alan aşçı Zeynep Kılınç (33), makine stajyeri Ahmet Atav (22) ve yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak'ın (24) olduğu öğrenildi.

GEMİNİN SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

69 metrelik Batuhan A adlı kargo gemisinin son görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde gemi kaptanının başka bir gemiyi selamladığı görüldü.

Marmara Denizi'nde batan kuru yük gemisinin başka bir gemiyi selamladığı son görüntüleri ortaya çıktı

 NENE HATUN RÖMORKÖRÜ İLE MAYIN GEMİSİ DE ÇALIŞMALARA KATILACAK

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmalarıyla ilgili Bursa Valiliği'nden yeni bir açıklama geldi.

6 kurtarma botu, 1 Sahil Güvenlik korveti, 1 helikopter, 1 keşif karakol uçağı ile aramaların sürdüğü belirtilen açıklamada, ilerleyen saatlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 kurtarma gemisi, 1 mayın gemisi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait Nene Hatun römorkörünün de çalışmalara katılacağı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"15 Şubat 2024 Perşembe günü saat 06.32'de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi tarafından içerisinde 6 personel bulunan BATUHAN A isimli ticari geminin Marmara Adası Badalan Limanı'ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30'da çıkış yaparak Gemlik Limanı'na intikali esnasında Karacabey kuzeyi 4 mil açığında (40 28.47K-028 16.40D) 06.20'de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip arama kurtarma çalışmalarına başlanmış olup, halihazırda 12.00 itibarıyla AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, Jandarma, UMKE, ANDA, AKUT ve NAK ekiplerinden oluşan toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 adet Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama kurtarma faaliyetine katılan halihazırda 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Korveti, 3 adet Sahil Güvenlik botu, 1 adet Sahil Güvenlik helikopteri, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Keşif Karakol Uçağı, 2 adet Kıyı Emniyet botu arama kurtarma faaliyetlerine devam etmektedir.

Haberin Devamı

İlerleyen saatlerde 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi ve 1 adet mayın gemisi, ROV (Sualtı Robotu) cihazı bulunan Deniz Polisi ekibi ve 1 adet Kıyı Emniyet unsuru olan Nene Hatun römorkörü arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.”

 "BİR BOŞ CAN SALI TESPİT EDİLDİ"

Bakan Yerlikaya, Bursa açıklarında batan Batuhan A isimli gemiyle ilgili son bilgileri paylaştı.

Bakan Yerlikaya, "Olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik Gemisi ve 2 Sahil Güvenlik Botu sevk edilmiş, eş zamanlı olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından da 2 adet römorkör bölgede görevlendirilmiştir. Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde geminin battığı değerlendirilen bölgede 1 adet boş can salı tespit edilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 1 Sahil Güvenlik Uçağı da bölgeye intikal etmek üzere görevlendirilmiştir. Olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik Helikopteri hazır olarak beklemekte, hava şartlarının müsaade etmesi ile birlikte derhal intikale geçecektir. Bölgede başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir. dedi.

Haberin Devamı

2021 YILINDA DA KARAYA OTURDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Batan kuru yük gemisi Batuhan A'nın 2021 yılında da Çanakkale'de karaya oturduğu ve 2 günlük çalışmayla kurtarıldığı ortaya çıktı.

 ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan İmralı adası açıklarında batan gemiye ilişkin bir açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur" denildi.

İşte Bakanlıktan yapılan açıklama:

Marmara Denizi'nde İmralı Adasının güney batısında 59 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuruyük gemisinden 06.32'de Cospat-Sarsat sitemimizden EPİRB acil durum sinyali alınmıştır.

Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır.

Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyali de kesilmiştir.

Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre "Tehlike safhası" ilan edilmiştir.

 Batuhan A isimli gemi son durum: TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır.

Söz konusu gemi, dün akşam saat 20:00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır.

Arama ve Kurtarma Faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir.

'ÖĞLE SAATLERİNDE FIRTINA ŞİDDETLENECEK'

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bölgede son hava durumunu paylaştı. Şen'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Fırtına var. Deniz üzerindeki rüzgar hızı karadakinden daha fazla olur. 50-70 km arasındaki hızdan bahsediyoruz. Akşama doğru hafifleyecek. Gündüz saatlerinde çok kuvvetli yağmur var. Bu yağmur çalışmaları etkileyebilir. Helikopterleri etkileyebilir. Dalga yüksekliği rüzgarın etkisi ile 3 metreyi geçebilir. Fırtına seviyesindeki rüzgar ile bu geminin alabora olma ihtimali zor görünüyor. Mürettebatı kurtarmak için hava şartları uygun değil. Şiddetli yağmur var, öğle saatlerinde daha da şiddetlenecek. Fırtına da akşam saatlerine kadar devam edecek.

Benim görüşüm, bu şiddetteki rüzgarda, böyle bir dalgadan batma ihtimalini zor görüyorum. Karadeniz'de bir sürü gemi seyir halinde. Başka bir etki olabilir. Yetkililer araştıracaktır.

Türkiye etrafındaki denizlere bakınca bir süredir sıcak hava vardı üzerine soğuk hava geldi. Atmosferde karışım meydana geldi. Rüzgar şiddetini artırdı. Bu tür hadiseler afete dönüşmeden atlatmamız lazım. Daha çok olacak. El ninolu bir yıldı. Ocak ayı da son 50 yılın en sıcak ayıydı. Denizcilerimiz çok tecrübeli bu konularda. Oradaki geminin pozisyonu hakkında bir şey diyemeyeceğim.

BAŞKA RİSK VAR MI?

Deniz suyu sıcaklıklarının neden olduğu hadiseler ver ama Marmara'da böyle bir şey mümkün değil. Akdeniz'de ihtimal yüksek ama Marmara'da bu hadise ile ilgili hortumu düşünemiyorum.

Bugün İstanbul dahil olmak üzere, kuzey ilçeler dahil olmak üzere şiddetli yağmur var. Bugün İstanbul'da dışarı çıkıp dolaşılacak hava yok. Bugün İstanbul, Yalova, Kocaeli gibi illerde vatandaşlar işi yoksa dışarı çıkmasın. Su baskınlarına da dikkat edeceğiz. Bugün için önemli. Yarına bir şey kalmayacak. Marmara'da dalga seviyesi 3 metreyi geçebilir. Bu önemli bir yükseklik.

6 KİŞİLİK MÜRETTEBATI KURTARMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Batuhan A isimli gemiden acil durum sinyali alındığını belirterek, "Su alarak batan gemide Türk vatandaşı olduğu değerlendirilen 6 kişilik mürettebatı kurtarma çalışması sürüyor. Mudanya ilçesinde kriz merkezi oluşturuldu" dedi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, CNN TÜRK canlı yayınında son durumu anlattı...

Şu an 3 botumuz var, arama kurtarma çalışmalarına hızlı bir şekilde başlandı. Muhtemelen dalgalardan kaynaklanmış olduğunu düşünüyoruz. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkamadı. Gemide 6 Türk mürettebat olduğunu düşünüyoruz. Gemi kıyıya 7 kilometre uzaklıkta. Gemi kargo yüklü, mermer veya taş gibi bir şey olduğunu düşünüyoruz.

69 metrelik kuru yük taşıyan kargo gemisi Marmara Denizi'nde battı