Gündem Mavi Vatan'ın enerji deposu

Mavi Vatan'ın enerji deposu

Paylaş
Mavi Vatan'ın enerji deposu

NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 sancak gemisi görevini icra eden, yakıt ikmal ve lojistik destek gemisi, TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş kısa süre önce Türkiye’ye dönmüştü. Gemi Komutanı Dz. Alb. Onur Akyıldız, “8 farklı ülkede bayrağımızı gururla dalgalandırdık” dedi.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından Ada Tersanesi’nde inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Yüzbaşı Güngör Durmuş, 8 Aralık 2021’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmişti.

Haberin Devamı

Muharip unsurların akaryakıt, su ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan geminin komutanı Dz. Alb. Onur Akyıldız,“29 Haziran 2022-5 Temmuz 2023 arasında 8 uluslararası tatbikata iştirak edildi. 49 liman
ziyaretiyle şanlı bayrağımız dalgalandırıldı” dedi.

Görevli personel bir yıl uzak kaldığı ailesini, özellikle iki yaşındaki kızını çok özlediğini belirtip, “Seyirde Türk karasularına girdiğimiz zaman heyecan başlamıştı.

Aileme kavuşunca çok mutlu oldum” diye konuştu. Uzun seyirler sırasında gemi personelinin aile gibi olduğunu söyleyen bir personel ise “Beraber sevinip beraber üzüldük. Bazı yabancı ülke limanlarında ziyarete açılan gemimiz halktan büyük ilgi gördü” dedi.

TEK DEPOYLA BİR BUÇUK DÜNYA TURU

Haberin Devamı

336 ton helikopter yakıtı, 594 ton içme suyu, 8 konteyner yiyecek-kargo-kumanya taşıma kapasitesine sahip TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş, 106 metre boyunda ve 16.8 metre genişliğinde. Saatte 12 deniz mili sürat yapabilen gemi, bir depo yakıt ile dünyanın etrafını bir buçuk kez dolaşabiliyor.

Gemide Türk silahlı Kuvvetleri ve NATO ile haberleşme sağlayan iletişim ağı bulunuyor. Helikopterler gemiye inip yakıt ikmali yapabiliyor.

ŞEHİDİN İSMİNİ TAŞIYOR

Gemi Komutanı Dz. Alb. Onur Akyıldız, “Lojistik destek gemilerimize şehitlerimizin isimlerini veriyoruz. Gemimiz ismini Şehit Dz. Yzb. Güngör Durmuş’tan alıyor” dedi. Yzb. Durmuş’un Sualtı Savunma (SAS)
komandosu olarak 1998’de Riva/İstanbul’da katıldığı tatbikat sırasında şehit olduğunu anlatan Akyıldız, “Gemide şehidimizin anısına hazırlanan bölümde fotoğrafları ve kişisel eşyaları y Güngör Durmuş er alıyor” diye konuştu.