Gündem Yeni komuta kademesiyle ilk MGK, Erdoğan başkanlığında toplandı

Yeni komuta kademesiyle ilk MGK, Erdoğan başkanlığında toplandı

Paylaş
Yeni komuta kademesiyle ilk MGK, Erdoğan başkanlığında toplandı

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında yeni görevlerine atanan Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı ilk kez katılacak. İşte MGK'nın gündemindeki konular.

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan MGK toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu;

Haberin Devamı

Toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek. Toplantı yeni komuta kademesinin ilk toplantısı olacak ve Türkiye'ye dair milli güvenlik başlıklarına dair kritik konular ele alınacak.

 TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele tabi ki her MGK toplantısının en önemli gündem başlığı. Hem Irak'ın hem Suriye'nin kuzeyindeki terörle mücadele faaliyetlerinde gelinen son durum ele alınacak.

Ayrıca yurt içindeki terörle mücadele operasyonları da MGK'nın gündeminde olacak.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Hudut güvenliği ve kaçak göçle mücadeleye de toplantıda bir parantez açılmasını bekliyoruz. 'Hudut güvenliğine ilişkin atılabilecek ek adımlar neler olabilir?' Bu soruya da MGK'da yanıt aranacak.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİ

Bölgesel gelişmelere bakacak olursak 'Karabağ' başlığı öne çıkıyor. Azerbaycan'ın Karabağ'da gerçekleştirdiği anti-terör operasyonu başarıyla sonuçlandı. O operasyonun ardından bölgedeki son durum masaya yatırılacak. Bir diğer husus da Ermenistan'ın verdiği taahhütlerine uyup uymadığı ve Zengezur koridorunun açılmasına dair başlıklar da yine gündemde olacak.

YUNANİSTAN VE KIBRIS

Yunanistan ve Kıbrıs başlığına da elbette değinmek gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Başbakan Miçotakis ile BM'de New York'ta bir araya gelmişti geçtiğimiz günlerde. O toplantı oldukça verimli geçti. Önümüzdeki süreçte de ekim ayı ortasında Dışişleri Bakan Yardımcılarının bir araya gelmesi, ayrıca güven artırıcı toplantılarının yapılması ve 7 Aralık'ta Selanik'te Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi'nin toplanması bekleniyor.

Yunanistan ile yakalanan bu ılımlı havanın sürdürülebilmesi, daha iyi bir noktaya getirilebilmesi için alınacak tedbirler, atılacak adımlar neler, MGK'nın elbette gündeminde olacak.

PİLE-YİĞİTLER YOLUNDA YAŞANAN GERGİNLİK

Öte yandan KKTC'de Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM güçleriyle KKTC askeri ve polisi karşı karşıya gelmişti. Oradaki tansiyonun düşürülmesi ve KKTC'nin hak ve menfaatlerinin korunması için yapılabilecekler bu toplantının gündeminde olacak.

Haberin Devamı

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİK SÜRECİ

İsveç'in NATO üyelik süreci de elbette masada. Meclis'e henüz Cumhurbaşkanlığı tezkeresi sunulmadı. Önümüzdei süreçte İsveç'in taahhütler noktasında özellikle terörle mücadelede atacağı adımlar önemli. Bu değerlendirmenin yapılması bekleniyor MGK toplantısında.

ABD İLE F-16 SÜRECİ

Ayrıca ABD'de F-16 alımı ve modernizasyon sürecinde gelinen son durum da masaya yatırılacak.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Ukrayna-Rusya arasında yaşanan savaşta gelinen son durum, savaşın sonlandırılması ve Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden işler hale getirilmesi için Türkiye'nin yapabilecekleri de kurulun gündeminde olacak.