Gündem Milli parkta mangal denetimi

Milli parkta mangal denetimi

Paylaş
Milli parkta mangal denetimi

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki, Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nı yangınlara karşı korumak için ziyaretçilerin yanıcı ve parlayıcı madde, tüp ve mangalla girişlerine izin verilmeyeceği bildirildi

Aracının aranmasına izin vermeyenlerin ise Milli Park’a alınmayacağı belirtildi.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı’nın yangından korunması için bir dizi önlem aldıklarını ifade etti. Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Korunması gereken bitki örtüsü ve çevresi ile doğal güzellik açısından zengin bir değerimiz olan Milli Park yerli ve yabancı ziyaretçilerin ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır. Ancak aynı zamanda ziyaretçilerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı da korunması gerekir. Milli Parklar Yasası’na göre, ’Park alanı içinde amacı ne olursa olsun her türlü patlayıcı, parlayıcı, yanıcı madde kullanımı yasaktır’ ve bu alanlar içerisinde ’Hiçbir suretle ateş yakılamaz, piknik tüpü, mangal kullanılamaz’ denilmektedir. Bu nedenle Milli Park Müdürlüğümüz’e, parka giriş yapacak olan araçlarda mangal, tüp gibi piknik araçlarının kontrolü amacıyla aranması talimatı verildi. Bulunan eşyalar bir tutanakla emanete alınacak ve çıkışta iade edilecek. Arama yaptırmak istemeyen ziyaretçiler Milli Parka alınmayacak."

MİLLİ PARK ZİYARETÇİ REKORU KIRIYOR


Kuşadası’na 28, Söke’ye ise 34 kilometre uzaklıkta, toplam 27 bin 675 hektar alana, 17 kilometrelik sahil şeridine sahip Dilek Yarımadası Milli Parkı yaz aylarında ve özellikle hafta sonlarında tüm Ege’den gelenlerin akınına uğruyor. Park içindeki koylarda denize girip, doğa harikasında keyifli bir gün geçirmek isteyenler geceden uzun kuyruklar oluşturuyor. Araçlarında ve kaldırımlarda yatanlar sabah saat 07.00’de kapıların açılmasıyla parka akın ediyor. Geçen yıl bir günde yaklaşık 3 bin araçla 20 bin kişi parka giriş yaptı. Olası bir yangının önlenmesi için Milli Park girişinde jandarma ve park görevlileri araçlarda mangal, tüp, yanıcı parlayıcı denetimi yapıyor. Denetimlerde gözden kaçanlara ise Milli Park içinde sivil gezen muhafaza memurları ve atlı jandarmalar müdahale ediyor.