Gündem Mis gibi açılış

Mis gibi açılış

Paylaş
Mis gibi açılış

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımı olan İzmir Aliağa’daki STAR Rafineri’nin açılışı dün yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev el ele katıldı. Tören alanına özel bir koku sıkıldı. Kokunun yabani gül, greyfut, armut, ylang ylang, ambrette tohumu ile misk ve odunsu maddelerden oluştuğu açıklandı.

HAMİDE HANGÜL

Haberin Devamı

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın İzmir Aliağa’da inşa ettiği STAR Rafineri açıldı. Yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasitesiyle cari açığı 1.5 milyar dolar azaltacak olan 6.3 milyar dolarlık dev yatırımın açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kesti. İki Cumhurbaşkanı, temeli 2011 yılı Ekim ayında atılan STAR Rafineri’nin kontrol binası ve seyir terasını yaklaşık bir saat inceledikten sonra tören alanına geldi.

GENİŞ KATILIMLI

Aliağa’da düzenlenen açılış törenine, Erdoğan ve Aliyev’in yanı sıra, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan hükümeti üyeleri, bürokratlar, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve çeşitli enerji şirketlerinin yöneticileri katıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Azerbaycan’ın 18 Ekim bağımsızlık yıldönümünü kutlayarak başladı.

Haberin Devamı

Açılışa Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de katıldı.

İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİYORUZ

STAR Rafineri ile Azerbaycan’la dünyaya örnek teşkil eden siyasi ilişkileri, ekonomik anlamda da bir adım daha ileri taşıdıklarını söyleyen Erdoğan, “STAR Rafineri ile Azerbaycan’la kardeşlik ilişkilerimizi sadece hamaset ve siyaset boyutuna bırakmadan, ekonomik boyutunu da güçlendiriyoruz” dedi.

ENERJİDE BÖLGESEL GÜÇ

Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum Boru Hattı ve TANAP’ın da hayata geçirildiğine işaret eden Erdoğan, “Her bir proje, ülkelerimizin bölgesel güç olma anlayışını besliyor. Dünyanın krizlerle, ticaret savaşlarıyla sarsıldığı bir dönemde açılışlarını yaptığımız bu yatırımlar, ülkelerimizi ortak hedeflerine yaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.

SON 30 YILIN EN BÜYÜĞÜ

Toplam 6.3 milyar dolarlık STAR Rafineri’ye konteynır limanı ve petrokimya tesisleriyle birlikte bakıldığında toplam 10 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğuna işaret eden Erdoğan, “Son 30 yıldır yapılan en büyük reel sektör yatırımı olan STAR Rafineri, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesislerinden biri olarak faaliyet gösterecek. Böyle bir yatırım olunca biz de kendilerine destek vereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Rafineri’nin aynı zamanda en büyük yerlileştirme projesi olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her yıl 1.5 milyar dolar tasarrufla, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hesaplanıyor. 1100 kişi görev yapacak. Bu tesis kazançlı işbirliğinin en güzel örneği, herkesi bu tür kazançlı işbirliklerine davet ediyoruz. Gönül, bölgedeki herkeste bu samimiyeti görebilmeyi ister” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ'DE OLDU-BİTTİ GİRİŞİMLERİ

Doğu Akdeniz’de hidrokarbon (doğalgaz) kaynaklarına yönelik tek taraflı ‘oldu-bitti’ler gibi girişimlerden üzüntü duyduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu, gerilimden beslenme politikalarından vazgeçmeyenler olduğuna işaret ediyor. Bu tür dayatmalara karşı cevabımızı, hem sahada hem de diplomatik alanda en güçlü şekilde vermeyi sürdüreceğiz. Ülkemizi ve kardeşlerimizi yok sayan teşebbüslerin başarı şansı olmadığını eninde sonunda tüm taraflar görecek.”

Haberin Devamı

KARAMSARLIĞA EN GÜZEL CEVAP

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TANAP’tan dört ay sonra dünyaya örnek olacak bir proje açılışının daha gerçekleştirildiğini söyledi. Dünyanın içinden geçtiği karamsarlığa ve belirsizliğe bu yatırımın en güzel cevabı verdiğini söyleyen Albayrak, Türkiye-Azerbaycan arasındaki işbirliğini dünyanın örnek alması gerektiğini vurguladı.

DALGALANMA GERİDE KALDI

Bakan Albayrak, “Bugün bu fotoğraf, ülkelerin ekonomik istikrarını korumanın yolunun dayanışma ve güçlü işbirliklerinden geçtiğini ortaya koyuyor. Yani, ticaret savaşı çıkartmaktan değil” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin spekülatif atak ve dalgalanmaları da geride bıraktığına işaret eden Albayrak, “Aksiyon programları ve Yeni Ekonomi Programı ile sadece son bir ayda makro ekonomik göstergelerde dünyada en pozitif gösterge sergileyen ülkelerin başında geliyor Türkiye. Kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz”dedi.

Haberin Devamı

PETKİM'E BENZER TESİS DE YOLDA

SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, Türkiye’de Petkim gibi petrokimya ürünleri üretecek ikinci bir tesisin yatırımı için fizibilite çalışmasının bittiğini ifade ederek, “Yatırım kararını gelecek yıl almayı düşünüyoruz” dedi. LeCompte, tesisin büyüklüğü konusunda ise SOCAR’ın iştiraki Petkim’e atıfta bulunarak yeni tesisin Petkim ile benzer büyüklükte olabileceğine işaret ederek, “Petkim yüzde 100 kapasitede çalışıyor ve Türkiye pazarının yüzde 20’sini karşılıyor. İkisi birlikte Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 40-45’ini karşılarız” dedi.