Gündem Mısır'daki saldırı nedeniyle Türkiye'de milli yas ilan edildi

Mısır'daki saldırı nedeniyle Türkiye'de milli yas ilan edildi

Paylaş
Mısır'daki saldırı nedeniyle Türkiye'de milli yas ilan edildi

Mısır'da El Ravda Camisi'ne düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Türkiye'de 1 günlük milli yas ilan edildi

Yas nedeniyle bugün (27 Kasım Pazartesi) tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.

İşte Başbakanlık'tan yapılan o açıklama:

Bir günlük milli yas ilan edilmesine ilişkin, "24 Kasım'da Mısır’da El Ravda Camisi’ne yapılan menfur terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenlerin acısından dolayı bir gün süreyle milli yas ilan edilmiştir. Bu çerçevede, 27 Kasım Pazartesi günü güneşin batışına kadar bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya çekilecektir" denildi.

MISIR'DA NE OLMUŞTU?


Mısır'ın Ariş kentindeki bir Sufi camiine cuma namazı sırasında düzenlenen bombalı saldırıda en az 305 kişi öldü, 109 kişi de yaralandı. Saldırının ardından ülkede 3 gün yas ilan edildi.

Mısırlı yetkililer saldırıyı ciplerle gelen ve DEAŞ bayrağı taşıyan 25-30 kişilik bir grubun yaptığını açıkladı.


MISIR CUMHURBAŞKANI: 'KARŞILIĞI SERT OLACAK'


Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, aşırı dinci teröristlere karşı güvenlik güçlerine destek verenlerin gittiği camiye yapılan saldırı sonrası acil güvenlik toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Sisi, çok sert karşılık verileceğini söyledi. 3 günlük yas ilan edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'BUNLARIN İSLAMLA ALAKASI YOK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da yaşanan cami saldırısı sonrası bunları söylemişti:

Bir terör örgütü eliyle yerle yeksan medeniyetimizin kadim şehirlerinin yıkılmasını durdurmak boynumuzun borcudur. İşte buyurun dün, Mısır'da Cuma namazında DEAŞ'ın yaptığı katliam... Bunlar katil bunların İslamla alakası yok... Bunlara nasıl Müslüman deriz? Bütün bu bölgede yeni terör oluşumlarının engellenmesi için bu hamleleri yapmak zorundayız. Bir terör koridoru oluşturulurken kenara çekilmemizi isteyen olabilir. Bunlarla ilgili kararı birileri bizim adımıza veremez. Bizi oyundan çıkartıp sahanın tamamen dışına atmak isteyenlerin farkındayız. Biz bu oyunu kendimiz ve kardeşlerimiz için yönlendirmekte kararlıyız.

Maruz kaldığımız çok yönlü saldırıların bizi sahanın dışına atma hamleleri olduğunun farkındayız.


"BİZİ KİMSE AYIRAMAZ"


Türkiye'nin birliğine beraberliğine yönelik saldırı ister içeriden ister dışarıdan her adım bizi can evimizden vurmayı hedefliyor. Bu milletle, değerleriyle oynayıp da iflah olan kimseyi hatırlamıyorum. Biz 80 milyonuyla tek milletiz bizi kimse ayıramaz.

Tek terörist kalmayıncaya dek teröristlerle mücadelemiz devam edecek.

MİLLİ YAS HANGİ DURUMLARDA İLAN EDİLİR?


Ulusal yas veya milli yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir.

Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.


MİLLİ YAS KİM TARAFINDAN İLAN EDİLİR?


Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlık'ta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde kabul edilir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım günleri haricinde Türk Bayrağı'nın yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisi Başbakanlık'tadır.


Mısır'da camiye bombalı saldırı!