Gündem MİT, Mossad'ı nasıl durdurdu? İsrail istihbaratına 8 ilde yapılan operasyonun şifreleri

MİT, Mossad'ı nasıl durdurdu? İsrail istihbaratına 8 ilde yapılan operasyonun şifreleri

Paylaş
MİT, Mossad'ı nasıl durdurdu? İsrail istihbaratına 8 ilde yapılan operasyonun şifreleri

İsrail İstihbarat Servisi için Türkiye'de yabancı uyruklulara yönelik casusluk faaliyetleri içinde olabilecekleri değerlendirilen kişilere yönelik İstanbul merkezli 8 ilde operasyon düzenlendi. İşte operasyonun ayrıntıları...

ABD basınında İsrail Ulusal İstihbarat Teşkilatı Mossad'a yönelik çok ciddi bir iddia ortaya atılmıştı. Neydi o iddia? Mossad aralarında Türkiye'nin olduğu bir dizi ülkelerde Hamas üyelerine suikast hazırlığı yapıyor. Talimatı da Netanyahu verdiği iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise o iddialar kendisine sorulduğunda İsrail böyle bir yanlış yaparsa bedelini çok ağır öder' ifadesini kullanmıştı.

Son gelişmeler Türkiye'nin bu konuda çok yoğun, çok titiz bir çalışma içinde olduğunu ortaya koyuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İsrail İstihbarat Servisinin Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırmaya yönelik amaçlarının olduğu tespit edildi.

Uluslararası casusluk faaliyetleri içerisinde olabilecekleri değerlendirilen 46 şüpheli hakkında gözaltı talimatı verildi. İstanbul merkezli olmak üzere 8 ilde 57 adrese operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 34 şüpheli yakalandı.

MİT OPERASYONUNUN DETAYLARI

Haberin Devamı

 1) Milli İstihbarat Teşkilatı’nın İsrail İstihbarat Servisi bağlantılı şahıslara 2021 yılında başlattığı operasyonlar devam etmektedir.

İsrail İstihbarat Servisinin ele aldığı yabancı şahıslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasında 58’i yabancı, 39’u T.C. vatandaşı toplam 97 kişiye uygulama yapılmıştır. İlk aşamada bunlardan 51’i tutuklanmıştır. Söz konusu şahısların dava süreci devam etmektedir. Bunun haricinde İsrailli ajanlar ile yurtdışında düzenli şekilde buluşan ve İsrail İstihbaratının verdiği görevleri yerine getiren Selçuk KÜÇÜKKAYA ve 16 kişiden oluşan şebekesi Nisan 2023 ayında çökertilmiştir.

Son olarak İsrail İstihbarat Servisinin Malezya’da kaçırmaya çalıştığı Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik ülkemizdeki girişimleri engellenmiştir.

2) MİT ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinesine İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı şahıslara yönelik Ocak 2024’te yeni bir operasyon başlatılmıştır.

İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 02.01.2024 sabahı erken saatlerde İstanbul merkezli toplam 8 ilde çoğunluğu yabancı uyruklu 34 kişi göz altına alınmıştır.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamda İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı toplam 46 kişi tespit edilmiş olup, bu kişilerden bazılarının önceden yurtdışına çıkış yaptıkları belirlenmiştir. Operasyona konu şahısların, taktik bazlı işlerde kullanılan kısa süreli iş yapan elemanlar oldukları değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

3) Ülkemizde bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere İsrail İstihbarat Servisi eleman temin etmektedir.

Bu kapsamda İsrail İstihbaratı tarafından sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarında detay verilmeyen iş ilanları veya linkleri paylaşılarak kullanılmaya uygun kişilerin kendileriyle temasa geçmesi sağlanmaktadır.

Bu ilanlara/ linklere dönüş yapan kişilere çeşitli işler verilerek nihai göreve hazırlanması sağlanmaktadır. İlk temasın ardından operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamalarıyla irtibatı sürdüren İsrail Servisi, kaynaklarıyla sadece yazılı olarak iletişim kurmaktadır.

Kaynaklarına yapacağı ödemelerde ise aracı/ canlı kurye kullanmaktadır. Kripto para ve havale sistemini kullanarak paranın izini kaybettirmeye çalışmaktadır. İsrail İstihbaratı, aracı/ canlı kurye olarak kullandığı kişileri de sosyal medyada verdiği ilanlarla temin etmektedir. Para transferlerinin illegal bahis/kumar parası olduğunu belirterek kişileri ikna etmektedir.
İsrail İstihbaratının taktik seviyede ilişki kurduğu bu elemanları üzerinden parça parça iş yaptırarak asıl hedefine yönelik eylem planını oluşturduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Bu elemanları kullanan İsrail İstihbaratı; bilgi toplama, araştırma, hedeflerin fotoğraf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi eylemsel işlerin yanı sıra web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalışmaları da yürütmektedir.

Bunların haricinde İsrail İstihbaratı tarafından; hedeflerin IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile ülkemizdeki yabancı şahıslara yönelik database oluşturulması gibi siber faaliyetlerde de bulunulmaktadır.

Haberin Devamı