Gündem MİT'in tartışmalı ismi hayatını kaybetti

MİT'in tartışmalı ismi hayatını kaybetti

Paylaş
MİT'in tartışmalı ismi hayatını kaybetti

Görev süresinde gerçekleşen baskınlar, işkenceler, hazırladığı raporlarla MİT’in en tartışmalı isimlerinden biri olan eski Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, bir aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, 13 Aralık’ta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne KOAH tedavisi için nakledildi. 15 Aralık’tan bu yana da yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Eymür, durumu kötüleşince önceki gün entübe edilmişti. KOAH’ın yanı sıra parkinson ve demans hastası da olan Mehmet Eymür, dün sabah 81 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

KIZILDERE OLAYI

1965’de MİT’e giren Mehmet Eymür, Turgut Özal’ın MİT Başkan yardımcılığına getirdiği Hiram Abas ile çalıştı. Kızıldere’de Mahir Çayan ve 9 arkadaşının, 19 Şubat 1972’de İstanbul’da Ulaş Bardakçı’nın katledildiği operasyonlara katıldı. 1982’de MİT ve Emniyetin düzenlediği ’Babalar Operasyonunda’ EGM Kaçakçılık Daire Başkanı Atilla Aytek ile birlikte çalıştı. Hazırladığı ’Banker Skandalları-Mafya ve Kaçakçılık’ adlı raporun basına sızması üzerine Mardin’e atandı.

MİT RAPORU

Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde Kontrterör Daire Başkanlığı yaptı. 1996’da mafya-siyaset-bürokrasi ilişkileri konusunda bir rapor hazırladı. Susurluk’ta Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ ve İnterpol tarafından aranan Abdullah Çatlı’nın öldüğü, DYP Milletvekili Sedat Bucak’ın yaralandığı trafik kazasında ortaya çıkan ilişkiler ağını bu raporda açıkladı. Rapor basına sızınca önce ABD’ye tayin edildi, bir yıl sonra da Şeker Fabrikalarına müşavir olarak atandı. Eymür 1999’da emekli oldu.

Haberin Devamı

Emel Sayın - Abdullah Çatlı

EMEL SAYIN ÖZRÜ

Mehmet Eymür, emekliliğinde yaptığı açıklamalarda işkence uyguladığını kabul etti. ‘Yeşil’ kod adlı kontgerilla mensubu Mahmut Yıldırım’ın birçok operasyonda görev aldığını, Abdullah Çatlı’nın da MİT tarafından kullanıldığını belirtti. 1987’de yazdıkları ve basına sızan raporda Emel Sayın ile Orgeneral Necdet Üruğ arasında ilişki olduğu iddialarının yer aldığını, ancak bu bilginin doğru çıkmadığını söyleyen Eymür, “Ortak bir arkadaşımız aracılığıyla kendisinden özür diledim. Yüz yüze gelip özür dilemek de isterdim” demişti.