Gündem MSB kaynakları açıkladı: Ermenistan bölgede yeni mevziler açıyor

MSB kaynakları açıkladı: Ermenistan bölgede yeni mevziler açıyor

Paylaş
MSB kaynakları açıkladı: Ermenistan bölgede yeni mevziler açıyor

MSB kaynakları Azerbaycan sınırındaki gerilimle ilgili açıklama yaptı. MSB açıklamasında, 'Ermenistan’ın bölgede hem ateşkes ihlalleri yaptığı hem de siper kazdığı, yeni mevziler açtığı, tahkimat yaptığı gözlemleniyor' ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda, son bir asrın en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerinin icra edildiği bu dönemde ordunun, başta PKK/KCK/PYD-YPK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini, her geçen gün artan bir şiddet ve tempoda, terörü kaynağında yok etme anlayışıyla, proaktif bir yaklaşımla kesintisiz bir şekilde ve sarsılmaz bir azim ve kararlılıkla sürdürdüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

YIL BAŞINDAN BU YANA 1229 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bu kapsamda, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil, 1 Ocak'tan itibaren terörle mücadele harekatı bölgesinde 44'ü son bir haftada olmak üzere 1229 terörist etkisiz hale getirildi. Böylece 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 38 bin 572'ye ulaştı.

Mehmetçiğin, büyük bir fedakarlık ve gayretle yürüttüğü başarılı mücadele sonucu terör örgütüne ağır darbe vurulduğunun aktarıldığı açıklamada, örgütün hareket etme kabiliyetinin bitme noktasına getirildiği vurgulandı.

"TERÖRLE MÜCADELE TEK BİR TERÖRİST KALMAYINCAYA KADAR SÜRECEK"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bugüne kadar komşularımızın ve tüm dünyanın gözü önünde icra ettiği bütün harekât ve operasyonlarda uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız kapsamında sadece teröristleri hedef almakta; sivillerin, tarihî, dinî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için azami dikkat göstermekte, hiçbir ordunun göstermediği bir duyarlılık sergilemektedir.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde sürdürdüğü terörle mücadeleyi lekelemek ve başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce gerçekleştirilen kara propaganda ve dezenformasyon çabalarına karşın kahraman ordumuz; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehitlerinin kanını yerde bırakmayacak, terörle mücadelesini tek bir terörist kalmayıncaya kadar aynı azim ve kararlılıkla sürdürecektir. Diğer yandan Bakanlığımız, FETÖ ile mücadelesini de yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürmektedir, sürdürecektir."

Haberin Devamı

"HUDUTLARDA YASA DIŞI YOLLARLA GEÇMEYE ÇALIŞAN 367 ŞAHIS YAKALANDI"

Toplantıda, hudut güvenliği ile ilgili de bilgilendirme yapıldı. Cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarda, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 367 şahsın yakalandığı kaydedildi.

Bu şahıslardan 24'ünün FETÖ mensubu olmak üzere 36'sının terör örgütü üyesi olduğu ifade edilen açıklamada, 2 bin 828 şahsın da hududu geçmeden yakalandığı aktarıldı.
Böylece yıl içerisinde hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 6 bin 890'a yükselirken, yakalanan şahıslardan 340'ı FETÖ mensubu olmak üzere toplam 487 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edildi. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 153 bin 412 oldu. Ayrıca yıl başından bu yana icra edilen operasyonlarda toplam 4 bin 869 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

Haberin Devamı

MSB KAYNAKLARINDAN BM BARIŞ GÜCÜ'NE TEPKİ

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarınca, Kıbrıs’ta BM askerinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir askeri darp etmesine tepki gösterilerek, BM'nin Rum tarafına sempatik görünmek ve Türk tarafını zor duruma düşürme gayretinde olabileceği değerlendirilmesi yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarınca, Kıbrıs’ta BM askerinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir askeri darp ettiği olaya ilişkin soru üzerine Milli Savunma Bakanlığı kaynakları söz konusu olayın 11 Eylül’de Burhan Tan Sokağı’nda meydana geldiğini belirtildi.
Söz konusu sokağın temizlik faaliyeti KKTC, GKRY ve BM arasında 1989 yılında yapılan “Askersizleştirme Anlaşması” kapsamında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeline ait olduğunu aktaran kaynaklar, şunları kaydetti;

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Barış Gücü son dönemde adada hassasiyetle koruması gereken tarafsızlık ilkesine zarar verecek bazı tavır ve davranışlar içine giriyor. 11 Eylül’deki temiz faaliyeti sırasında Güvenlik Komutanlığı personelinin bulunduğu alana gelen Birleşmiş Milletler Barış Gücü personeli de temizlik yapacakları gerekçesiyle bölgeye girmeye çalışırken çıkan tartışma sırasında bir Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeli, Birleşmiş Milletler Barış Gücü personeli tarafından yumruk atılarak darp edilmiştir.

Olayın ardından Barış Gücü Komutan Vekili özür dileyerek personel hakkında detaylı soruşturma ile gerekeni yapacağını bildirmiş, KKTC Dışişleri Bakanlığı da olaya çok sert tepki vermiştir. Birleşmiş Milletler Barış Gücü unsurlarının, Pile Yol Projesi konusunda hassas bir dönemden geçildiği sırada Burhan Tan Sokağı’nda orantısız tepki ortaya koymasının ardında Rum tarafına sempatik görünmek ve Türk tarafını zor duruma düşürme gayreti olabileceği değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nın takvimlendirilmesine yönelik soru üzerine kaynaklar, “Yoğun şekilde koordinasyon çalışmaları ile takvimlendirme süreci devam ediyor. Yakın zamanda sonuca ulaşmayı bekliyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

ZENGEZUR KORİDORUNUN AÇILMASI BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Ermenistan’ın son dönemde Azerbaycan sınırına yönelik artan provokasyonlarına yönelik soru üzerine Bakanlık kaynakları, “Ermenistan’ın bölgede hem ateşkes ihlalleri yaptığı hem de siper kazdığı, yeni mevziler açtığı, tahkimat yaptığı gözlemleniyor." denildi.

Gerginliğin azaltılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüğünü hatırlatan kaynaklar, şu açıklamalarda bulundu:

Ermenistan provokasyon ve tahrikleri bir kenara bırakıp barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalıdır. Bölgesel huzur ve istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanmasından geçiyor. Bunun için de Zengezur koridorunun açılması büyük öneme sahiptir.