Gündem Muğla'daki tarihi caminin restorasyonuna tepki yağıyor! ‘Keşke hiç dokunmasaydınız’

Muğla'daki tarihi caminin restorasyonuna tepki yağıyor! ‘Keşke hiç dokunmasaydınız’

Paylaş
Muğla'daki tarihi caminin restorasyonuna tepki yağıyor! ‘Keşke hiç dokunmasaydınız’

Muğla Belediye Başkanı Gürün’ün ‘öncesi ve sonrası’ diye paylaştığı cami rastorasyonu fotoğrafları büyük tepki topladı. Datça'daki caminin son halini görenler, 'Muğla, Meksika mimarisine kavuşmuş ', ‘Keşke hiç dokunmasaydınız’, ‘Eski hali daha iyiymiş’ gibi yorumlar yazdı. İşte caminin son görüntüsü ve gelen yorumlar...

Datça’da Osmanlı döneminde inşa edilen, Türk sanatında, bilhassa cami mimarisinde eşine az rastlanan ve günümüzde kullanılmayan Çeşmeköy Camisi’nin restorasyonu tamamlandı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün de Twitter’dan paylaştığı fotoğraflarda caminin restorasyondan önceki ve sonraki haline yer verdi. Gürün, “Neydi?/Ne Oldu? Datça-Cumalı Mahallesi Çeşmeköy Mevkii’nde bulunan tarihi Çeşmeköy Camisi’nin Restorasyon çalışmalarını tamamladık. Kültürel mirasımızı koruyup, gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
Datça'daki 2 asırlık tarihi caminin restorasyonuna tepki Muğla'nın Datça ilçesinin kırsal Cumalı Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonunun yapıldığı 2 asırlık camide, sıva üzerine kiremit parçalarını yapıştırılıp, duvarların beyaza boyanması tepkilere neden oldu

MUĞLA BELEDİYESİ: PROJEYE UYGUN YAPILDI

Ancak tarihi camide sıva üzerine kiremit parçaları yapıştırılıp, duvarların beyaza boyandığı ve eski halinden eser kalmadığı görüldü. Restorasyon ve Gürün’ün çalışmayla ilgili paylaşımı kısa sürede çok sayıda tepki ve eleştiri aldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise restorasyonun onaylı projesine uygun olarak yapıldığı belirtilerek, “Caminin restorasyon uygulamasında mevcut sıva katmanının korunamayacak şekilde bozulmuş olması sebebi ile sıva raspası ve mevcut duvarlarda sağlamlaştırma uygulamaları yapılmıştır. Belirtmek isteriz ki Çeşmeköy Cami Restorasyonu Projesi, Tarihi Kentler Birliği’nin her yıl düzenlediği özendirme yarışmasında; Milas Pınarköy Camisi ve Bozüyük Cemil Toksöz Konağı ile birlikte ‘2015 Yılı Proje Dalında Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür” denildi.

Haberin Devamı

İŞTE O YORUMLARDAN BAZILARI: MUĞLA MEKSİKA MİMARİSİNE KAVUŞMUŞ

* Sayın Başkan, öncesi sanki daha mı iyiymiş? (İskender Eser)

* Sanki mi? (kocakafa)

* Bir mirası özünden koparıp nasıl ucubeye dönüştürdüğünüzü mü sergiliyorsunuz? ( Selâhattin Aydın)

* Muğla, Meksika mimarisine kavuşmuş :) Ellerinize sağlık. (Özlem Akarsu Çelik)

* Sayın başkan. Dalga mı geçiyorsunuz? (Murat Kutluk)

* Bu bir parodi hesap mı? (levonthersarpisyan)

* Buna restorasyon mu diyorsunuz? Hiç ellemeseydiniz daha iyiymiş. (Selin Nakıpoğlu)

‘VENEDİK TÜZÜĞÜNE AYKIRI’ İDDİASI

Çeşmeköy Camisi’ndeki restorasyonun Türkiye’nin de imzacısı olduğu, tarihî yapıların korunması ve restorasyonu hakkında uluslararası bir çerçeve belirleyen ve Mayıs 1964’te kabul edilen Uluslararası Restorasyon ve Koruma Teknikleri Bildirgesi Venedik Tüzüğü’nün 6’ncı ve 9’uncu maddelerine de aykırı olduğu ileri sürüldü.