Gündem Murat Kurum: İstanbul'un yıldızı yeniden parlayacak

Murat Kurum: İstanbul'un yıldızı yeniden parlayacak

Paylaş
Murat Kurum: İstanbul'un yıldızı yeniden parlayacak

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum kent için projelerini açıkladı. İstanbul’un yıldızını yeniden parlatacaklarını söyleyen Kurum, metro hattını 5 yılda 650 kilometreye çıkaracaklarını, Esenler ve Harem otogarlarını taşıyacaklarını söyledi. Kurum İstanbul’da trafik sorununu 10 yılda tamamen bitireceklerini belirtti.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum dün Haliç Kongre Merkezi’ndeki ‘Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu’ programında, İstanbul’a yönelik projelerini açıkladı. İstanbul’un 2019’da fetret dönemine girdiğini söyleyen Kurum, “Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla İstanbul; problem yumağı haline geldi” dedi. İstanbul’un çaresiz olmadığını söyleyen Kurum, insan merkezli yeni bir yönetim yaklaşımları olacağını belirtip, “İstanbul’un yıldızını yeniden parlatacak yaklaşımının adı; Sistem İstanbul!” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İŞ BİLMEZLİK’

Uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul vaat ettiklerini belirten Murat Kurum mevcut İBB yönetimini eleştirerek, “Bugün İstanbul’da; her bir vatandaşımız, yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi, ömrümüzden tam 3 buçuk yılı çalıyor” dedi. Kurum, “Bakın İstanbul’da; 2019’da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu; bugün yüzde 64’e yükselmiş durumda. Zirve saatlerde bu yoğunluk yüzde 90’ları bile aşıyor. Bunun sebebi mevcut yönetimin ihmalkârlığıdır, iş bilmezliğidir, duyarsızlığıdır” ifadelerini kullandı. DHA

‘METRO HATTINI UZATACAĞIZ’

328 kilometrelik metro hattını 2029’a kadar 650, 2034’e kadar da 1004 km’ye çıkaracaklarını belirten Murat Kurum, şunları söyledi: “Yenikapıİncirli- Sefaköy hattını tamamlayacağız. Sefaköy-Avcılar- Beylikdüzü-Tüyap hattıyla, park et devam et duraklarıyla, trafiği azaltacağız. İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme hattını yapacağız. Beylikdüzü’nden, Avcılar’dan metroya binen, boğazın altından geçecek; Söğütlüçeşme’ye ulaşacak. Yıllardır bekleyen Sultanbeyli metrosunu tamamlayacağız. Metrobüsü Silivri’ye uzatacağız.”

Haberin Devamı

‘TRAFİK SORUNU 10 YILDA BİTECEK’

İstanbul’da toplu ulaşımda karayolunun ağırlığını düşüreceklerini söyleyen Kurum, raylı sistemler ve deniz taşımacılığının payını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Kurum, “2034’te karayolunun ağırlığı yüzde 48’e düşecek. Raylı sistemlerin payı yüzde 48’e, denizyolu ulaşımının payı ise yüzde 4’e çıkacak. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek” dedi. Kurum şöyle devam etti: “İstanbullulara söz veriyorum. İlk 5 yılın sonunda azalacak olan İstanbul trafiği; 10 yılın sonunda, bir daha geri dönmemek üzere son bulacak.”

‘TAKSİ SORUNUNU TAMAMEN ÇÖZECEĞİZ’

İlk 5 yılda; üstü park altı otopark olacak, toplam 250 bin araçlık otopark yapacaklarını söyleyen Kurum “İSPARK’ta uygulanan tarifelerde yüzde 25 indirim yapacağız! Vatandaşımız için; ilk yarım saati ücretsiz olacak” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki 20 bin taksinin mevcut talebe yetmediğini söyleyen Kurum, “Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Taksi sayısında bir eksiklik varsa, ihaleler yaparak taksi eksiğini şehrimizin ihtiyaçlarına göre gidereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘OTOGARLAR TAŞINACAK’

İstanbul’un iki yakasına iki büyük tünel yapacaklarını açıklayan kurum, “Tünellerin uzunluğu toplam 122,2 kilometre olacak. Tüneller sayesinde; iki yakada da Boğaz sahil yollarının tıkanmış damarlarını açacağız” dedi. Esenler ve Harem otogarlarını taşıyacaklarını belirten Kurum şöyle konuştu: “İki yakada 6 yeni lojistik merkezi kuracağız. Bu iki proje ile, kent içi trafiğinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız.”

‘650 BİN KONUT İNŞA EDECEĞİZ’

MURAT KURUM İSTANBUL’UN DEPREME HAZIR HALE GETİRİLMESİ İÇİN PROJELERİNİ DE ŞÖYLE SIRALADI:

600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerekiyor. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız.

5 yılda 39 ilçemizde; 650 bin konut inşa edeceğiz.

Konutların 300 binini, durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız. 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut üreterek, dönüşüme girecek yuva sahiplerine çok düşük fiyatlarla kiralayacağız.

Murat Kurum İstanbulla ilgili projelerini anlattı