Gündem Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu suikastı ne zaman ve nasıl oldu?

Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu suikastı ne zaman ve nasıl oldu?

Paylaş
Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu suikastı ne zaman ve nasıl oldu?

Necip Hablemitoğlu suikastının zanlılarından firari emekli albay Levent Göktaş’ın yakalandığı haberi, ajanslarda son dakika olarak geçti. Gündeme oturan konunun ardından Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu suikastı ne zaman ve nasıl oldu? soruları da yeniden yoğunluk kazandı.

Necip Hablemitoğlu yaklaşık 20 yıl önce uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. Evli ve iki çocuk babası Necip Hablemitoğlu Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş ve projelerde aktif görevler almış bir isimdi. İşte Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin bilgiler…

Haberin Devamı

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

28 Kasım 1954'te Ankara'da dünyaya gelen Necip Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır.

Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi'nde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli, Kanije ve Uyvar adlarında iki kız çocuk babasıydı.

Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002'de evinin önünde suikastta kurban gitti.

Haberin Devamı

NECİP HABLEMİTOĞLU KİTAPLARI VE ÖDÜLLERİ

  • Türk azınlıkları
  • Kırım Türkleri
  • Alman vakıfları ve Bergama dosyası
  • Köstebek kitabı
  • Ölümünden sonra 2002 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür fakat eşi ödülü almayı kabul etmemiştir.

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKASTI NE ZAMAN VE NASIL OLDU?

Necip Hablemitoğlu evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Bu suikastın failleri halen bulunamamıştır. Ancak Ergenekon Davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ifadesinde Hablemitoğlu'nu Osman Gürbüz'ün öldürdüğünü ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin'in azmettirdiğini iddia etmiştir.

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapadı. 21 Aralık 2002'de cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu'nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alındı. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu'nun cinayetini "adi bir cinayet vak'ası" olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Ayrıca cinayetin üzerinden 7 sene geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı hâlâ "hazırlık soruşturmasının" sürmekte olduğunu bildirmektedir.

Ölümü üzerine birçok iddia ortaya atılmıştır. Bir teoriye göre Bergama ve Alman Vakıfları üzerine araştırmaları nedeniyle, Alman GSG 9 timleri tarafından öldürülmüştür. Bir diğer teoriye göre ise Hablemitoğlu laiklik konusundaki hassasiyeti nedeniyle öldürülmüştür.

Haberin Devamı