Gündem Nevruz bayramı nedir, ne zaman kutlanır? Nevruz bayramında neler yapılır? En güzel Nevruz bayramı kutlama mesajları 2022

Nevruz bayramı nedir, ne zaman kutlanır? Nevruz bayramında neler yapılır? En güzel Nevruz bayramı kutlama mesajları 2022

Paylaş
Nevruz bayramı nedir, ne zaman kutlanır? Nevruz bayramında neler yapılır? En güzel Nevruz bayramı kutlama mesajları 2022

Nevruz bayramı, Orta Asya’dan Balkanlara kadar pek çok bölgede çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanıyor. Tarihi çok eskilere dayanan Nevruz bayramı, İç Anadolu Bölgesi’nde “Mart dokuzu” olarak biliniyor ve birçok gelenek yaşatılmaya devam ediyor. İşte, en güzel Nevruz bayramı kutlama mesajları ve bayram hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Nevruz bayramı, gece gündüz eşitliğinin yaşandığı ekinoks tarihinde kutlanırken, bu tarih aynı zamanda ağaçların çiçeklenmeye, göçmen kuşların yuvalarına dönmeye ve doğanın yeniden canlanmaya başladığı tarihi işaret ediyor. Çok eski bir gelenek olan Nevruz bayramında ise insanlar, doğanın canlanışını çeşitli etkinliklerle kutluyor…

Haberin Devamı

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

Nevruz bayramı baharın gelişini kutlamak adına Balkanlardan, Orta Asya'ya kadar çok geniş bir bölgede çeşitli etkinliklerle kutlanan bir bayramdır. Her ulus, bu bayramı kendi kültür değerleriyle coşkulu bir biçimde kutlar.

Doğa ve çevrenin uyanının kutlandığı Nevruz bayramının Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi bulunmaktadır.

Nevruz terimi, Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir ve “Yenigün” anlamını taşımaktadır. Kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından kutlanan Nevruz bayramı yılbaşı olarak görülür.

Bir ekinoks olan (Gece-gündüz eşitliği) 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye uçar. Bu tarihte aynı zamanda karlar erimeye, havalar ısınmaya, toprak yeşermeye, ağaçlar çiçeklenmeye başlar.

Haberin Devamı

Tüm bu gelişmeler nedeniyle 21 Mart bütün varlıklar için diriliş, uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edilir ve Nevruz bayramı adıyla kutlanır.

Anadolu Türkleri, Orta Asya'da yaşayan Türkler ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir. Miladi takvimde 21 Mart’a denk gelen gece ve gündüzün eşit olduğu Rumi takvimde 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz bayramı, aynı zamanda Sultan Nevruz, Nevruz-i Sultani, Navrız, Mart Dokuzu ve Sultan Navrız gibi isimlerle de bilinmektedir.

Nevruz bayramı, Oniki Hayvanlı Türk Takviminde de yer almaktadır ve bu da Türklerde çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlandığını göstermektedir.

Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilen Ergenekon destanından çıkmış olmasıdır. İşte bu sebeple bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilerek günümüze kadar bayram olarak kutlanmaktadır.

Orta Asya'daki Türk topluluklarından Kazak, Azeri, Türkmen, Kırgız, Özbek, Uygur Türkleri, Tatar, Balkan Türkleri ve Anadolu Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Orta Asya ve Anadolu kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanır. Nevruz'un her yıl 21 Mart’ta kutlanmasının ise bir sebebi de Güneş’in 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu dengenin 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor olmasıdır. Bu yüzden kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutlar.

Haberin Devamı

NEVRUZ BAYRAMINDA NELER YAPILIR?

Nevruz bayramının kutlandığı gün olan 21 Mart sabahında erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, niyet tutulur. Niyetlenecek kişi mezarlardan birer taş alarak kırka tamamlar.
Bir torbaya doldurup evinin duvarına asar ve bu arada bir niyet tutar. Bir yıl sonra torbaya baktığında taşlar kırk bir olmuşsa niyetinin gerçekleşeceğine inanır. Bir daha ki Mart Dokuzunda taşlar iade edilir.

 Nevruz günü ziyaretler esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve büyük ateşler yakılır. Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmektedir.

Haberin Devamı

2022 EN GÜZEL NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARI

  • Baharla birlikte doğada yaşanan hareketlilik, ortaya çıkan renk şöleni, bir bütünü oluşturan farklılıkların gözler önüne serdiği manzara, doğayla insan bütünleşmesini, çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de temsil etmektedir. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.
  • Doğanın ölü dokusu nevruzla birlikte can bulur. Baharın müjdeleyicisi olan Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.
  • Bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan Nevruz Bayramınız kutlu olsun.
  • Nevruz, içerdiği güçlü anlamlarla, yeni bir uyanışa, barışa, dostluğa, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.
  • Nevruz kış uykusuna yatan doğanın uyanışı, doğanın dirilişi ve baharın müjdeleyicisidir. Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.
  • Nevruz, huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.
  • Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz Bayramınız kutlu olsun.