Gündem Organ nakli tarihe karışacak

Organ nakli tarihe karışacak

Paylaş
Organ nakli tarihe karışacak

Araştırmalarıyla tanınan Helmholtz Doku Mühendisliği Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk 3 boyutlu biyo-yazıcıları kullanarak yapay organ üretmenin peşinde. Bu yazıcılar teknolojik olarak geliştiğinde organları üretebileceklerini belirten Ertürk, “Organ nakli tarihe karışabilir” dedi.

Almanya Münih’teki Helmholtz Doku Mühendisliği Enstitüsü’nün Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarıyla dünyanın saygın bilim dergilerinde yer alan ve tanınan bir isim. Ertürk geliştirdiği ‘DISCO Transparency’ adlı tekniğiyle deney faresinin tamamı ile kalp, göz, pankreas gibi bazı insan organ ve dokularını ‘şeffaflaştırıp’, gerçeğiyle birebir aynı dijital haritalandırmasını yaptı. Bu buluş sayesinde on yıllar alan canlı hayvan deneyleri yüzde 90 daha az yapılacak. Deneyler dijital ortamda yapılabilecek.

Haberin Devamı

ÜÇ BOYUTLU ORGAN ÜRETİMİ YAPILACAK

Aynı yöntemle insan organ ve dokuları şeffaflaştırıp, detaylı dijtal haritalarını çıkarmayı başaran Prof. Dr. Ali Ertürk, “Kalp, böbrek, beyinin belli kısımları, pankreas, karaciğerde bunu başardık ve şimdi akciğerlerle çalışıyoruz. 3 boyutlu biyo-yazıcıları kullanarak bu haritaları hücre hücre bir dokuya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu haritaları çıkarabilen dünyadaki tek araştırma grubuyuz. O üç boyutlu yazıcılar mühendislik anlamında geliştiğinde, insan organlarının büyük parçalarının tamamını, organları üretebileceğiz. Organ nakli de tarihe karışabilir” diye konuştu. Özlem YURTÇU KARABULUT/DHA