Gündem Orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor! Ekipler seferber oldu

Orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor! Ekipler seferber oldu

Paylaş
Orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor! Ekipler seferber oldu

Çanakkale’de dün 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangını, yaklaşık iki gündür kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Çanakkale’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı son durumu açıkladı. Gelen son bilgilere göre; Balıkesir'deki yangın kontrol altına alındı.

Yangın, dün saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili köyüne yakın ormanlık alanda çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler büyürken, gece boyunca ekipler, aralıksız olarak yangına müdahale etti. Havanın aydınlanmasıyla birlikte de havadan yangın söndürme helikopterleri müdahaleye başladı.

Haberin Devamı
Çanakkale'deki orman yangınına 38. saatte ekipler müdahale etmeye devam ediyor

Öğleye doğru şiddetini arttıran rüzgar nedeniyle alevler Çanakkale-Çan Karayoluna ulaştı. Çanakkale-Çan karayolu ulaşıma kapatıldı. Vatandaşların geçmesine izin verilmezken, Çanakkale Valiliği yerleşim yerlerini tehdit eden 6 köyü boşaltma kararı aldı.

Konu ile ilgili Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir” denildi.

Haberin Devamı

BAKAN YUMAKLI, YANGIN BÖLGESİNDE İNCELEMERDE BULUNDU

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde, dün saat 16.30 sıralarında çıkıp, ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları 27'nci saatinde devam ediyor. Devam eden yangını havadan ve karadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver Demirci'den bilgi aldı. İncelemelerin ardından Kemel köyüne gelen Bakan Yumaklı, burada değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, yaptığı açıklamada Mersin Gülnar'daki yangının kontrol altına alındığını, Hatay Belen'deki yangının da büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

'ÇANAKKALE HALKINA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI DAYANIŞMA İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Çanakkale halkına göstermiş oldukları dayanışma için teşekkür eden Bakan Yumaklı, "Yangın 16.41'de ilk müdahalesiyle birlikte bu ana kadar geldi. Aslına bakarsanız bugün saat 14.00 ile 14.30 arasında öğle vaktinde bu yangına dair biz kontrol altına alındı anonsunu yapmak üzereyken 14.30'dan sonra saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef, kontrol altına alınan yangın, çevrelenen alanlarda yeniden yanmaya başladı. Halihazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Bunlar, Kızılkeçili, Kemel şu anda bizim içinde bulunduğumuz, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar. Valilik ve AFAD tarafından dün itibariyle risk görülen yerlerde yaşlılar ya da herhangi bir tahliye esnasında hareket edemeyecek olanlar, gönüllü olarak tahliye edilmeyi kabul edenlerle birlikte bazı köylerde tahliye işlemleri de yapılmış oldu. İl merkezine yakın olması dolayısıyla herhangi bir konaklama, barınma ya da farklı bir hususta sorun söz konusu değil. Özellikle de buradan Çanakkale halkına göstermiş oldukları dayanışma için teşekkür ediyorum. Çok geniş bir alanın etkilenmesi söz konusu. Sadece ormanlık alanlardan bahsetmiyorum. Tarım alanları ve köyler var yangının güzergahında. Şu ana kadar söyleyebilirim ki hamdolsun, herhangi bir can kaybı, yaralımız yangının dumanından etkilenenlerin dışında sağlık sorunu yaşayan herhangi bir vatandaşımız ya da çalışanımız söz konusu değil. İlk baştan itibaren yaklaşık 21 hava aracı, arazözler ağır iş makineleriyle birlikte müdahaleye devam ediyor. Kızılkeçili köyünün İğdeli Mahallesi'nde müdahale sürmekte. Çan- Çanakkale yolu şu anda ulaşıma kapalı. Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir. Burada Valilik, AFAD, vekilleri, bunun dışında tüm yerel unsurlar kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içerisindeler. Çok şükür şu ana kadar çok ciddi bir uyumla çalışıyorlar. Buraların tarım alanları olması hasebiyle de Tarım İl Müdürlüğü tarafından hasar tespitleri yapılmış olacak. Arkadaşlar bununla ilgili hazırlıklarını yapmış bulunuyorlar. Aynı zamanda da yine sivil toplum kuruluşlarından, yangından etkilenen hayvanlarla alakalı da hazırlıklar yapılmış durumda" diye konuştu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

'MAALESEF 6 YENİ YANGIN MEYDANA GELDİ'

Türkiye genelinde dün itibariyle 19 yangın çıktığını söyleyen Bakan Yumaklı, "Bunlardan 16'sı söndürülmüş, kontrol altına alınmıştı. Hatay Belen, Mersin Gülnar ve Çanakkale şu anda içinde bulunduğumuz alan da bugüne sarktı maalesef. Mersin Gülnar'daki yangı kontrol altına alındı. Hatay Belen'deki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Halihazırda sadece şu anda buranın devam ettiğini söylemek isterdim ancak bugün de maalesef 6 yeni yangın meydana geldi. Bunlar Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Balıkesir Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı. Bunlardan ilk saydığım Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık ve Muğla Datça her zaman olduğu gibi çok hızlı bir müdahaleyle hamdolsun kontrol altına alındı. Şu anda Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı'da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ÇANAKKALE'DE ÇOK CİDDİ BİR RÜZGAR VAR'

Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgarın olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgar var. Bunlar çalışmaların maalesef devam etmesini güçleştiriyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi'nde çok yoğun bir enerji var, oraya odaklanmış durumdalar. Yerleşim yerlerinin etrafında gerekli tertibatı da almış durumdalar. Arkadaşların müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.

YANGINDA 32'NCİ SAAT

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde dün saat 16.30 sıralarında başlayan ve daha sonra ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları 32'nci saatinde devam ediyor. Yangına çok sayıda ekip karadan müdahalesini sürdürürken, gece görüşlü helikopterler de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de yangından etkilenen yerlerde incelemelerde bulunduktan sonra, Orman Genel Müdürlüğü’nün Yangın Yönetim Aracında, son durumuna ilişkin bilgi aldı. Yumaklı, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.

CNN Türk muhabiri Merve Tokaz olay yerinden bildirdi. Tokaz, “yangın dün başladı ve başladığı nokta Kızılkeçeli köyüydü. Rüzgarın etkisi arttıkça alevler de yükseldi. Aslında 4 saat önce buralarda bir alev görmek mümkün değildi. Ancak rüzgarın etkisi ile alevler Musaköy, Kemel köyüne sıçramıştı. Rüzgar öylesine şiddetli geldi ki alevler Kurşunlu köyüne kadar ulaştı. Şu an bulunduğumuz yer Çanakkale-Çan istikameti. An itibariyle Kurşunlu köyü de tahliye ediliyor. Karadan ve havadan müdahale devam ediyor ancak rüzgar çok şiddetli. Kurşunlu, Kemel köyleri başta olmak üzere alevlerine etkilediği köylerde tahliye işlemleri tamamlandı” dedi.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor.

Malkara ilçesinde bugün saat 16.00 sularında Deveciköy Kuştepe mevkisinde orman yangını çıktı. Yükselen dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Müdürlüğü'ne bağlı 15 arazöz ile Malkara ilçesi ile çevre illerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Tekirdağ'ın Malkara ilçesi Deveciköy- Kuştepe mevkisi arasında öğle saatlerinde çıkan orman yangınının söndürülmesi için iş makineleri, itfaiye, arazöz, su tankeri ve helikopterlerle müdahale sürdürülüyor. Bölgeye yakın baraj ve nehirlerden su alan helikopterler, aralıksız olarak yangının etkisi altındaki yerlere su bırakıyor. İş makineleri ise alevlerin bulunduğu yerlere kum taşıyor.

ALEVLER KÖYE YAKLAŞTI

Öte yandan alevler, akşam saatlerinde Malkara ilçesine bağlı Teteköy'e yaklaşmaya başladı. Alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 2 helikopterin müdahalesi sürerken, köylüler de traktörlerle ekiplere yardımcı oluyor.

'YERLEŞİM ALANINA SIÇRAMAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

Bölgede devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, son gelişmeleri basın mensuplarıyla paylaştı. Yıldırım, öğle saatlerinde başlayan yangının, havanın rüzgarlı olması nedeniyle kısa sürede büyüdüğünü belirtti. Yıldırım, "Şu anda Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Edirne gibi illerimizden ekipler yardıma geldi. Aynı zamanda madencilerimizin iş makinelerini aldık, onlarla da yangına müdahale ediliyor. 2 yangın söndürme uçağı, 2 tanesi jandarma genel komutanlığına bağlı olmak üzere toplam 4 helikopterimiz de yangına müdahale ediyor. Jandarmamız, çevik kuvvetimiz, jandarma komandomuz, hepsi buradalar. Yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Teteköy yerleşim alanına yangının sıçramaması için mücadele ediyoruz. Ama gördüğünüz gibi hava rüzgarlı, inşallah kısa sürede tamamıyla söndürülmüş olur. Şükürler olsun, yerleşim alanına şimdilik yangının gitmesini önledik" dedi.

Tekirdağ'da çıkan orman yangını ile ilgili son durumu aktaran AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Yangın şu anda havanın da etkisiyle enerjisini kaybetmiş durumda. İnşallah yarın daha hızlı bir şekilde mesafe alınır diye düşünüyorum" dedi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde çıkan ve 300 hektarlık alanı küle çeviren yangınla ilgili son durumu aktaran AFAD Başkanı Yunus Sezer, yangının enerjisinin azaldığını belirtti. Çevre illerden gelen destek ekipleriyle birlikte yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sezer, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışmaları yakından takip ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anbean bilgilendirildiğini söyledi. Sezer, "Hatay Belen'den geliyorum. Hem Hatay'da, Çanakkale'de ve Mersin'de malum yoğun bir yangın var. Bugün Tarım Bakanımız da açıklama yaptı. Çok şükür Hatay'daki yangını iki günlük yoğun çalışmanın ardından kısmi olarak kontrol altına aldık. Buradaki yangın tabii ki büyük bir yangındı, bizleri korkuttu. Oradan buraya geldik. İçişleri Bakanımız ve Tarım Bakanımız buradaki olayı başından beri yoğun bir şekilde takip ediyorlar. Bu noktada Cumhurbaşkanımıza da sürekli bilgi aktarılıyor. Hem buradaki yerel imkanları hem de çevre illerdeki araç gereç imkanlarını kullandık. İstanbul ve diğer çevre illerden buraya takviyeler yapıldı. Hava araçları da söndürmeye katıldı. 2 uçak, 2 helikopter Çanakkale'deki yangına rağmen buraya takviye olarak geldiler. Yangın şu anda havanın da etkisiyle enerjisini kaybetmiş durumda. İnşallah yarın daha hızlı bir şekilde mesafe alınır diye düşünüyorum, geçmiş olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde saat 19.16 sularında çıkan yangının söndürme çalışmaları devam ederken, 6 hane tahliye edildi.

Alınan bilgilere göre, Lice ilçesi kırsal Karahasan, Arıklı, Dibek ve Serin Mahallelerinde saat 19.16 sularında henüz nedeni belirlenemeyen bir yangın çıktı.

Yangının 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesi üzerine olay yerine çevre ilçelerden itfaiye, kolluk kuvveti ve Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

25 hektarlık ormanlık alan örtü yangını şeklinde zarar görürken, 6 hane tahliye edildi. 2 yaşlı vatandaş evlerinde son anda yanmaktan kurtarıldı. Köylülerin desteği ve tüm ekipler, yangın söndürme araçlarıyla rüzgarın etkisiyle devam eden yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

BALIKESİR

Balıkesir ve Kütahya illeri arasında çıkan orman yangını kontrol altında alındı.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesi ile Kütahya'nın Simav ilçeleri arasında çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangına 76 personel, 13 arazöz, 1 helikopter ve 5 ilk müdahale aracı ile müdahale edilirken, yaklaşık 1 saatlik mücadele sonunda yangın kontrol altına alındı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, yangın bölgesinde incelemelerde bulunurken, "Sındırgı'nın Alayaka bölgesi dediğimiz bu alanda çıkan yangına Simav, Bigadiç, Sındırgı ekipleri müdahale etti. Yangın kısa süre önce kontrol altına alındı. Helikopter ile de soğutma çalışmaları başladı" dedi.