Gündem 'Orucun sıcağı soğuğu olmaz'

'Orucun sıcağı soğuğu olmaz'

Paylaş
'Orucun sıcağı soğuğu olmaz'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez: Oruç ve Ramazan bizim iradelerimizi eğitmemiz için aynı zamanda bir mektep gibidir. Sıcağı soğuğu olmaz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Türk Diyanet Vakfı'nca Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen 30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışına katıldı. Beyazıt Meydanı'nda kurulan platformada yapılan açılışa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sanatçı Umut Akyürek ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ise rahatsızlığı nedeniyle fuarın açılışına katılamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

"ŞEHİRLERE KOMŞULUK AŞISI LAZIM"

Fuarın açılışında konuşma yapan Görmez, bu yıl Ramazan'da iki konuya öncelik tanıdıklarını belirterek, "Modern çağlardaki büyük şehirlerimizin bir komşuluk aşısına ihtiyacı var. Ramazanda öne çıkaracağımız temamız komuşuluktur. Herkes bir taraftan Ramazan'ı ihya ederken, bir taraftan da ölmeye yüz tutan komşuluk ilişkilerini canlandırsın istiyoruz. Sadece komşuluk edebiyatı yaparak, sadece bazı nasihatla yetinmek için amacımız sadece komşuluğun faziletini anlatmak değil, fiili pratik bir seferberlik başlatmak.

İstiyoruz ki herkes iftarlarının bazılarını komşularıyla paylaşsın. Ramazan ayının komşuluk ilişkilerimizi canladırmak için bir fırsat bir vesile bilelim istiyorum. İkinci konumuz ise yine ramazan ayında başlattığımız telaffuz ettiğimiz günden itibaren milletimizin gösterdiği ilgi ve itibar bütün insanlık adına umut verici olmuştur. Her evden en az bir filtre bir iftar Afrika'ya diyoruz. Bununla ilgili tanıtımlarımızı bugünden itibaren heryerde göreceksiniz" dedi. Görmez "Gerçekten son 60 yıl en büyük kuraklığını yaşayan o bütün insanlığın utanç kampları diyebileceğimiz çocukların açlıktan öldüğü o kamplarda sizin yardımlarınızı bekleyeceklerdir. Sizin vereceğiniz filtreler ve iftarlar bir gün dahi beklemeden oradaki insanlara ulaşacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kitapların öneminden bahseden Görmez, yayıncıların bütün dillerde dini kitaplar çıkarmasını istedi. 30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın uluslararası alanda da yapılmasını isteyen Görmez, "Ramazan ayı huzur, barış ve kardeşlik getirmesini yüce Allah'tan niyaz ederim" dedi. Görmez'in konuşmasının ardından Hüseyin Avni Mutlu da yaptığı konuşmasında ramazan ayının İslam alemine barış sevgi ve huzur getirmesini dilediğini söyledi. Görmez ve Vali Mutlu yapılan konuşmaların ardından 30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışını yaptı. Görmez ve Mutlu daha sonra fuarı gezdi.

"SICAĞI SOĞUĞU OLMAZ"

"Bu sıcaklarda oruç tutacaklara bi tavsiyeniz var mı? sorusuna Görmez, "Oruç ve ramazan bizim iradelerimizi eğitmemiz için aynı zamanda bir mektep gibidir. Sıcağı soğuğu olmaz. Hem sıcakta hem soğukta herkes iradesini eğitmek için o mektebe kaydını yapacak. Güzel şekilde bayrama kadarda bu ibadeti de yerine getirecektir. Şimdiden herkesin orucu kabul olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Görmez basın mensuplarının jet imamlarla ilgili sorusununa , "Hepinizin ramazanı şimdiden kutlu olsun. ramazan miletimize her yıl getirdiği gibi huzur, barış ve kardeşlik getirsin diliyorum. Biz ramazanda iki konuya öncelik tanıyoruz. Birincisi ramazanda birlikte komşuluk ilişkilerimizi canlandıracağız. İkincisi her evden bir iftar Afrikaya diyrouz" dedi.

Serpil KIRKESER - Ozan URAL İstanbul DHA