Gündem Özel hastanelere hasta sınırlaması

Özel hastanelere hasta sınırlaması

Paylaş
Özel hastanelere hasta sınırlaması

Sosyal Güvenlik Kurumu, özel hastane sözleşmesini değiştirdi. Hastaneler ayağa kalktı. Bir saatte bakılacak hasta sayısı 6 ile sınırlandırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel sağlık hizmeti sunucularıyla yeni bir sözleşme döneminin başında olunduğunu belirterek, "Aldığımız kararlar kapsamında vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler var. Bir saatte altı, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartını, hastanelerde branş doktorlarının beşte dördünün SGK’lıya bakmasını yani branşlarda yüzde 20’lik bir serbestliği getirmiş bulunuyoruz" dedi.

Çelik, SGK’da düzenlenen "Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, toplantıda sağlık hizmetiyle ilgili son gelişmeleri değerlendireceklerini söyledi. Özel sağlık hizmeti sunucularıyla üç yıl önce yine biraraya geldiklerini anımsatan Çelik, bundan sonra belirli periyotlarda toplanarak sorunları ele almak istediklerini kaydetti.

Son dokuz yılda sağlık sisteminde önemli değişiklikler olduğunu dile getiren Çelik, sağlık hizmetiyle ilgili memnuniyet oranlarının arttığını, bu oranın yüzde 39’dan yüzde 73’e yükseldiğini, "sorun var" diyenlerin oranının ise yüzde 44’ten yüzde 17’ye gerilediğini vurguladı. Bu olumlu oranların yakalanmasında kamu olarak üzerlerine düşeni yapma gayreti içinde olduklarını anlatan Çelik, özel sektörle de uyumlu bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Sağlık harcamalarına ayrılan kaynağın 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 kat arttığına işaret eden Çelik, 2010 yılının 10 aylık dönemine kıyasla 2011 yılının aynı döneminde özel hastanelere başvurunun yüzde 20 arttığını kaydetti.

Çelik, bu çerçevede özel hizmet sunucularına ayrılan pay 2002 yılında 564 milyon lirayken bugün bu rakamın 6 milyar 444 milyon lira olduğunu söyledi.

Çelik, şöyle devam etti: "Verdiğimiz bu imkanlar ve birlikte yaptığımız çalışmalarla oluşan memnuniyetin sürdürülebilmesi noktasında yaşadığımız sorunları konuşmak için bugün biraraya geldik. Madem bu kadar harcama yapılıyor, bu kadar kaynak tahsisi yapılıyor, böyle bir memnuniyet var, bunun sürdürülmesi konusundaki engeller nelerdir, bunları konuşmak için buradayız.

Bir yönüyle de yeni bir sözleşme döneminin başında bulunuyoruz. Aldığımız kararlar kapsamında vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler var. Bir saatte altı, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartını getirmiş bulunuyoruz.

Hastanelerde branş doktorlarının beşte dördünün SGK’lıya bakmasını yani branşlarda yüzde 20’lik bir serbestliği getirmiş bulunuyoruz. 100 TL’nin üzerindeki işlemler için vatandaşa belge verilmesi ki bu konu kurumumuza yoğun şikayetler neticesinde oluşan bir tablodur.

Ayrıca, özel hastanelere olası cezalarla ilgili indirim ve kendini savunma hakkı sözleşmede yer alıyor. Hastane dışında hekimlerin sorumluluğu konusu da özellikle işletmeciler tarafından talep edilen bir husustu. Bu konu da aydınlığa kavuşturuldu. Cezalarda tavan uygulaması ve taksitlendirme imkanı, özel hastanelerde bürokratik birçok kolaylıklar sağlayan, formalite bir çok evraktan hastanelerimizi kurtarmaya dönük önlemler aldık. Netice itibarıyla amacımız sağlık hizmeti sunumunda yakalanan bu standardın korunmasıdır."

Haberin Devamı

SÖZLEŞME SÜRESİ 6 ŞUBAT’A UZADI

Toplantıda OHSAD yönetimi de hastane temsilcileri de söz aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hazırladığı yeni sözleşmeyi neden imzalamadıkları anlattı. Toplantıda bugün sona eren sözleşme imzalama süresinin 6 Şubat’a uzatılması, bu süre içinde sektörle yeniden bir araya gelinmesi kararlaştırıldı.

4 KONUDA İTİRAZ GELDİ

Sektör temsilcileri, öncelikle bir branşta çalışan hekimlerin yüzde 80’inin SGK’li hastalara bakma zorunluluğuna itiraz etti. Bunun özel sağlık sigortası olan hastalara verilecek sağlık hizmetini aksatacağı iddiasında bulundular. Sonuçta bunun özel sağlık sigortası sistemini öldüreceğini ileri sürdüler. “Bu zorunluluk gelirse, kimse özel sağlık sigortası yaptırmaz. Nasıl olsa SGK karşılıyor, diyen özel sözleşmesini iptal eder” dediler.

Haberin Devamı

"900 MİLYON BELGE VERİRKEN YANLIŞLIK YAPARIZ"

İkinci olarak 100 TL’nin üzerindeki hizmetlerde hastaya yapılan işlemlerle ilgili ‘belge verilmesi’ uygulamasının sıkıntı yaratacağını belirttiler. Özel hastanelerin yılda 90 milyon muayene yaptığını, her bir işlemde 10 belge verilse, 900 milyon belge anlamına geldiğine dikkat çektiler. “900 milyon belge verilirken, hatalar olabilir. Yanlış belge verilebilir” diyerek, belgenin herkese değil, ‘isteyene’ verilmesi gerektiğini savundular. Böylece belgelerin daha dikkatli şekilde verileceğinden, hatalı belge verme sayısının en aza ineceğini söylediler. Hastanelerin itiraz ettiği bir diğer konu ise cezalar oldu. Cezaların ciro üzerinden kesilmesine karşı çıktılar. Tek tip ceza uygulamasının devam etmesini istediler.

"BU FİYATLARLA DEVAM EDEMEYİZ"

Son olarak da SGK’nin paket fiyatlarının düşüklüğünden yakındılar. 5 yıldır aynı fiyatlarla hizmet verdiklerini, bu fiyatların enflasyon ve kur artışı nedeniyle ‘çok düşük’ kaldığını belirterek, “Bu fiyatlarla devam etmemiz mümkün değil” dediler. Bir sektör yöneticisi, ‘SGK size peki o zaman devam etmeyin’ derse ne yapacaksınız, sorumuza “Böyle diyemez. Çünkü devletin verdiği sağlık hizmetlerinin yüzde 30’unu özel hastaneler veriyor. Böyle olursa kamu hastanelerine başvurular artar, hastanelerde eskisi gibi yoğunlaşmalar olur, kuyruklar uzar, vatandaşın sağlık sisteminden duyduğu memnuniyet düşer” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

(Milliyet)