Gündem 'Parayla Kur'an okutmanın faydası yok'

'Parayla Kur'an okutmanın faydası yok'

Paylaş
'Parayla Kur'an okutmanın faydası yok'

Müftü Mustafa Kolukısaoğlu, para karşılığı mezarlıklarda Kur'an-ı Kerim okuyanları kastederek "Bunda asla fayda yok. Kur'an'ı para kazanma vasıtası yapanların varlığına sebep olmak da günah. Ölülerinize kendiniz dua okuyunuz" dedi

Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, bayramlarda mezarlıklarda bazı kişilerin insanların manevi duygularından yararlanarak para karşılığında ölenlerine Kur’an-ı Kerim okumaya çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Müftü Kolukısaoğlu, "Bunda asla fayda yok, böyle yola girmemek lazım. Kur'an'ı para kazanma vasıtası yapanların varlığına sebep olmak da günah. Ölülerinize kendiniz dua okuyunuz, istismarcılara asla fırsat vermeyin" dedi.

Para karşılığında okutulan Kuran’ı Kerim’in ölülere faydası olmadığını belirten Müftü Mustafa Kolukısaoğlu, özellikle bayram ve cuma günleri bazı kişilerin mezarlıklara akın ederek müşteri aradığını söyledi. Kur'an okuyarak para kazananlara itibar edilmemesi çağrısında bulunan Mütfü Kolukısaoğlu, şöyle dedi:

"Birtakım insanlar bayramlarda veya cuma günleri mezarlıkta insanların duygularından istifade edilerek oradan para kazanmaya çalışıyor. Kur'an okuyacak, belki de doğru dürüste bilmiyor. Zaten bizim görevlilerimiz camilerde Kur'an-ı Kerim okuyor. Bütün ölmüşlere dua ediyor. Bir kişinin illa müracaat etmesi şart değil. Bunun sonunda dua yapılıyor. Eğer o yanlış okuyanlar ve o Kur'an-ı Kerim’i para kazanma vesilesi bayramda, cumada, değişik zamanlarda yapıyorlarsa onların yaptığı dinen uygun değil."

Haberin Devamı

'KENDİNİZ DUA OKUYUN'

Kur'an-ı Kerim okumayı bilmeyenlerin ölüler için İhlas Süresi’ni 3 kez okumasının da büyük sevap olduğunu anlatan Müftü Kolukısaoğlu, şöyle devam etti:

"Değerli kardeşlerimiz asla şunu yapmamalı: ’Ben ölmüşüme, sevdiğime, ahirette olana Kur'an okutacağım, filancıyı çağırayım’ böyle bir şey yok. İslam’da. Kişi kendi okur. İhlas süresini bilmeyen yoktur. Zaten bu Kur’an-ı Kerim’de en küçük suredir. Hadis-i Şerif’te de ’Kuran-ı Kerim’in 3’te 1’ine bedeldir’ diyor.

3 kere okuyan Kuran’ın tamamını okumuş gibidir. Fatiha’yı okur bağışlar ya da ’Allah rahmet eylesin’ diye dua eder.

Ölmüşü için bir ağaç diker, ondan böcekler, insanlar istifade eder. Ama bir insana ’Al şu parayı benim babama Kur'an oku’, ondan hiç babası istifade etmez."

'İSTİSMARCILARA İTİBAR ETMEYİN'

Bayramlarda ve diğer zamanlarda parayla Kuran-ı Kerim okuyanlara itibar edilmemesi halinde onların da müşteri bulamayacağını vurgulayan Müftü Kolukısaoğlu, herkesi bu konuda duyarlılığa davet ettikten sonra, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bayramlarda, maalesef bazı insanlar Kur'an-ı Kerim’i koltuğuna alıyor insanlara bakıyor, o insanlar da tabii ölmüşünü seviyor. O da Kur'an okutuyor. Ben de diyorum ki bunda asla fayda yok. Asla böyle yola girmemek lazım. Başka zaman Kur'an okutmak için değil de, o insan muhtaçsa ölmüş babanın hayrına ona para verir. Ama Kur'an okutmak için değil. İstismarcıların, Kur'an’ı para kazanma vasıtası yapanların varlığına sebep olmak da günah."

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA)