Gündem Profesör Naci Görür'den Adana'daki deprem sonrası açıklama: Stres alanlarında değişim var

Profesör Naci Görür'den Adana'daki deprem sonrası açıklama: Stres alanlarında değişim var

Paylaş
Profesör Naci Görür'den Adana'daki deprem sonrası açıklama: Stres alanlarında değişim var

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'de 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 11,27 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Adana merkez başta olmak üzere Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan da hissedildi. Korkutan sarsıntı sonrası yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) son dakika deprem açıklaması geldi. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Saat 08.44'te meydana gelen deprem Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta da hissedildi. Panik yaşatan depremle ilgili ekiplerin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı ile ilgili çalışma yaptığı bildirildi. İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

DEPREM SONRASI 3 ARTÇI

5,5'lik depremin ardından Kozan merkezli 3 artçı deprem daha kaydedildi. Artçı sarsıntıların ikisinin 2,7 birinin ise 3,2 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

"STRES ALANINDA DEĞİŞİM VAR"

Daha önce Adana ile ilgili sık sık uyarılar yapan Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan sarsıntıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Görür, şunları ifade etti:

"Adana Kozan’da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var."

 

ŞÜKRÜ ERSOY: KÜÇÜK BİR DEPREM DEĞİL

Depremi yorumlayan CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, "Küçük sayılabilecek bir deprem değil. Özellikle deprem bölgesinde yapısal olarak hasar görmüş binalara daha ciddi hasarlar verebilir. Göksun'a kadar gelmişti Çardak fayının uzantısı. Bir yerde deprem olduğu zaman her iki ucunda gerilimler yaşanır. Bu tür depremler zaten oluyordu. Bugünkü 5.5 büyüklüğündeki deprem sanırım Adana ve çevresinde çok rahat bir şekilde hissedilmiştir. 4.5'un 30 katı daha büyüklüğünde bir depremdir. Her yerde hissedilir yani. Bu yapıların yanından bile geçmemek gerekiyor. Bu bölgede daha önce yaşadığımız gibi büyük depremler yaşanmaz. 6.5'a çıkabilecek depremler de meydana gelebilir, bu bölgenin tabiatına uygun bir durum. Bunu izleyeceğiz. Aynı fayın devamında mı yoksa farklı yerlerde mi oluyor... Bizim depremden bir şekilde kaçışımız yok. Türkiye'nin her yerinde depremden etkilenebilecek yapılar var. Her süreyi depremle ilgili yapılan çalışmalarla geçirmemiz gerekiyor. Bunlar zaman zaman bu tür depremler üretecek. Buna hazır olmanız gerekiyor. Türkiye'de 5.5'i geçen her deprem hasarlar yapabilir. 5.5'i küçümsememek gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı