Gündem Reza Zarrab kimdir?

Reza Zarrab kimdir?

Paylaş
Reza Zarrab kimdir?

Adı Ebru Gündeş'le yaptığı evlilikten sonra duyulmaya başlanan Reza Zarrab, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarıyla birlikte ülkenin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Peki Reza Zarrab kim? Kaç yaşında, nereli? İşte tüm bilgiler...

Reza Zarrab, 12 Eylül 1983’te Tebriz’de dünyaya geldi. Yaşamını Dubai'de sürdüren İran Azerisi bir aileye mensup olan Reza Zarrab, ismini Rıza Sarraf olarak Türkçeleştirdi. Küçük yaşta ticarete atıldı.

1996’da kurulan Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Dubai’de finans ve para piyasalarında faaliyet göstermeye başladı. Yirmili yaşlarından itibaren Türkiye’de yaşayan ve şarkı sözü yazarlığı da yapan işadamı, arabesk / fantezi şarkılara söz yazarak İstanbul müzik piyasasına girdi. Azerbaycanlı sevgilisi Günel Zeynalova için kara sevda şarkıları yazarak tanındı.

KARDEŞİYLE TÜRKİYE'DE HOLDİNG KURDU


Türkiye’deki faaliyetlerine 2008 yılında kurduğu Royal Denizcilik A.Ş firması ile başladı. Ardından demir çelik ve inşaat sektöründe yatırımlar yaptı. 2010 yılında kardeşi Mohammed Zarrab (Can Sarraf) ile Royal Holding’i kurdu.

EBRU GÜNDEŞ İLE NE ZAMAN EVLENDİ?


Şarkı sözleri yazan, hatta Sibel Can ve İbrahim Tatlıses'e şarkılar veren Reza Zarrab, kendisinden 10 yaş büyük Ebru Gündeş'le de bu sayede tanışma fırsatı buldu. 2010 yılında evlendiler. Bu evlilikten 2011 yılında Alara isimli kızı dünyaya geldi. Reza Zarrab, Ebru Gündeş'e aldığı hediyeler nedeniyle sık sık magazin basınının gündemine geldi.



Kanlıca'daki 26 milyon liralık yalı, Bodrum'da 1.8 milyon liralık yazlık, 1 milyon liralık Aston Martin marka otomobil ve 800 bin lira değerindeki "Dutyfree" adlı yarış atı bunlardan bazılarıydı.


12 MİLYON DOLARLIK ALTIN İHRATACATININ YÜZDE 46'SI


Altın piyasasında faaliyet gösteren Royal Holding'in alt firması olan Durak Döviz bürosunun sahibi Reza Zarrab, şoförü ve yardımcısı Turgut Happani'nin, Atatürk Havalimanı’nda kaçakçılık suçlamasından gözaltına alınmasının ardından Safir Altın Ticaret Limited adlı firmayı kurarak altın piyasasındaki faaliyetlerini yürüttü. Safir Altın Ticaret, 2012 yılında Türkiye’nin 12 milyon dolarlık altın ihracatının yüzde 46’sını tek başına gerçekleştirdi.

ÖDÜL ALDI


2016 yılında ihracattaki üstün performansı nedeniyle ödüle layık bulunmuş ve ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin elinden almıştır.

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile vatandaşlık dosyası hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararıyla babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) "istisnai kişiler" sınıfından faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 Türk vatandaşı oldu. Uluslararası para ve altın takasçılığı ile ilgili haberler nedeniyle sık sık basının gündemine geldi.


YOLSUZLUK VE RÜŞVET İDDİALARIYLA GÖZALTI ALINDI


17 Aralık 2013, Reza Zarrab için bir kırılma noktasıydı. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla gözaltına alınan isimlerden biri de oydu. Tutuklandı, 70 gün cezaevinde kaldı. Yüzlerce hakim-savcının ve binlerce emniyet mensubunun görev yerlerinin değiştirildiği bir süreçte tahliye edildi ve bu karar çok tartışıldı.



O dönem her gün internette yayınlanan usulsüz dinleme kayıtlarında adı sık sık karşımıza çıkan Reza Zarrab'ın "O...... ile memurun bahşişi işin başında verilir" cümlesi hafızalara kazındı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in telefonda Reza Zarrab'a "Vallahi senin önünde yatarım" dediği iddiası da çok konuşuldu.

17 Aralık soruşturması takipsizlikle kapansa da Reza Zarrab hakkındaki suçlamalar bitmek bilmedi. İran'da "dünyada fesat çıkarmak" suçundan idama mahkum edilen işadamı Babek Zencani ile ortak olduğu iddiaları, Zencani'nin Reza Zarrab'a "Reisim" diye hitap etmesi ve ikilinin İran'a yönelik uluslararası ambargonun kırılmasında en önemli iki aktör olduğu yönündeki bulgular, Zarrab'ı gündemde tutmaya devam etti.

Reza Zarrab bu ididaları hep reddetti ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri 8 Ağustos 2014 tarihli raporlarında İran ile Türkiye arasındaki gizli altın ticaretini bu iki ismin yürüttüğünü belirtti. Reza Zarrab, daha bu iddiaların üzeri soğumadan ABD'ye giderek, kaçınılmaz sonu kendisi hazırlamış oldu.