Gündem Rize'de yıkım başlıyor

Rize'de yıkım başlıyor

Paylaş
Rize'de yıkım başlıyor

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ilk etapta belediye imkanları ile dere yatağı üzerinde yıkılabilecek olan yerleri yıkacaklarını, böylece derelerin geçişinin rahatlayacağını, şehrin de böylece biraz rahatlatmış olacağını söyledi.

Bakırcı, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize kent merkezinde 24 Eylül Cumartesi öğle saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonucunda sel ve taşkınlar yaşandığını anımsattı.

Haberin Devamı

Sel ve taşkınların yaralarının sarılması için olay günü çalışmalara başladıklarını vurgulayan Bakırcı, "Bizzat ben, sabah saatlerine kadar sel bölgelerinde dolaştım. Akşam saatlerinden itibaren iş makinelerini sorun olabilecek yerlere gönderdim. Tüm çalışanlara da ’yarın sabah saat 05.00’de işbaşı yapmayan pazartesi günü gelmesin’ uyarısı yaptım. Tüm çalışanlar uyarıyı dikkate aldı. Böylece sabah erken saatlerde çalışma yapılmaya başlandı" dedi.

Sel nedeniyle oluşan zararın giderilmesi amacıyla Ankara’da ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlatan Bakırcı, "Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de görüştüm. Bakanlıktan destek alarak şehirde bazı çalışmalar yapacağız. Selin olmasında üstü kapatılan derelerin taşması önemli rol oynadı. Bu nedenle bu derelerin üstünün açılması için çalışma yapılacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Birkaç gün içinde bu konudaki teknik çalışmaların başlayacağını anlatan Bakırcı, şunları söyledi:
"İlk etapta belediye imkanları ile dere yatağı üzerinde yıkılabilecek olan yerleri yıkacağız. Böylece derelerin geçişi rahatlayacak. Şehri de böylece biraz rahatlatmış olacağız. Bu çalışmamıza 3 ay içinde başlamayı planlıyoruz. Hamam Deresi yanındaki yerde belediye olarak kamulaştırma yapacağız. Kurtuluş İlköğretim Okulu yanındaki iş yerlerinin de en kısa zamanda tahliye edilmelerini sağlayıp, buradaki derenin üzerini de açmayı planlıyoruz. Acı reçeteyi kabul etmek zorundayız."

Bakırcı, yeniden yapılacak binaların su baskını riskine uygun olarak yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Reşadiye Mahallesi’ndeki Zihni Derin İlköğretim Okulu, benim 8 yıllık belediye başkanlığım süresi içinde en az 20 kez su baskınına uğramıştır. Her yıl birkaç kez su baskınına uğruyor. Demek ki bir yerde yanlış yapılmış. Bu nedenle okulun yerinin değiştirilmesi veya su baskını olmayacak şekilde bir onarım yapılması gerekiyor. Çünkü yeniden derenin taşmayacağı, burada çocukların boğulmayacağını kimse garanti edemez. Aynı şekilde depo olarak kullanılan bodrum katları ile ilgili de bir yapılanma gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

-Yağışı çoban ve kaptanlara soruyor-

Başkan Bakırcı, tehlike oluşturabilecek aşırı yağmurda uyarı yapması için geçtiğimiz yıllarda kurulan Rize Afet Bilgi Sistemi’nin sadece genel uyarı yaptığını, ancak yağışın etkili olacağı bölgeleri ayrıntılı olarak bildirmediği için çok fazla işe yaramadığını savunarak, şöyle dedi:

"Meteoroloji yağış uyarısı veriyor ama yağışın Rize’nin hangi bölgesine yoğunlaşacağını bildiremiyor. Bu nedenle ben de yağışın tam olarak nerede etkili olacağını öğrenmek için bulut hareketlerini izleyen, tecrübesine güvendiğim çobanlar ile gemi kaptanlarını telefonla arayarak soruyorum. Son olarak etkili olan sağanakta da aynı yöntemi uyguladım. Şu ana kadar öngörüler hiç yanlış çıkmadı, hep doğru çıktı. Bu yöntem sayesinde iş makinelerini ve ekipleri doğru bölgelere yönlendirebiliyorum ve önlem alabiliyorum."