Gündem Sağlık çalışanlarına şiddette korkunç rakam!

Sağlık çalışanlarına şiddette korkunç rakam!

Paylaş
Sağlık çalışanlarına şiddette korkunç rakam!

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ümit Atman, Manisa'da yaptıkları bir araştırmaya göre kentteki 1'inci basamak sağlık çalışanlarının yüzde 41.9'unun şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını söyledi

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ümit Atman, Manisa’da yaklaşık bir yıl süren sağlık çalışanlarına yönelik şiddet araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Manisa’da 1’inci basamak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet araştırmasına 1286 kişinin katıldığını açıklayan Dr. Atman, "Gönüllülük esasına göre yapılan çalışmaya sağlık çalışanlarının yüzde 91.8’i katıldı.

Katılımcıların yüzde 64.3’ü kadın, yüzde 35.7’si erkeklerden oluştu. Katılımcıların çoğu yardımcı sağlık personeli dediğimiz ebeler, hemşireler, röntgen teknisyenleri, sağlık memurlarıydı. Katılımcıların yaş ortalaması 39’dur. Meslekte ortalama 16 yıldır bulunuyorlar. Son bir yıl içinde şiddet olaylarına maruz kalıp kalmadıklarını, tanık olup olmadıklarını sorduk" dedi.

KADINLAR SÖZEL ERKEKLER FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRAMIŞ

Ortaya çıkan rakamların korkutucu olduğunu dile getiren Dr. Atman, "Neredeyse her iki sağlık çalışanından biri şiddete maruz kaldı. En fazla sözlü tehdide maruz kalmışlar. Kadınların en çok sözel şiddete, erkekler ise fiziksel şiddete maruz kaldığını gördük. Kimden şiddet görüyorsunuz diye sorduğumuzda hasta yakınlarından en çok şiddeti gördüklerini öğrendik. En çok, erkek hasta yakınının şiddet uyguladığı ortaya çıktı. Şiddetin gerçekleştiği yer ve zaman olarak da muayene odasında ve mesai saatinde yapıldığını gördük" diye konuştu.

ŞİDDETİN SEBEPLERİNİ AÇIKLADI


Şiddetin nedenlerini de sorduklarını belirten Atman, "Genellikle kurum içindeki uzun süreli beklemeler; hasta ve yakınlarının beklentilerinin çok yüksek olması, bu beklentiyle hekime ve yardımcı sağlık çalışanına başvurulması, bu beklentilerinin karşılanmaması üzerine şiddeti normal bir davranış gibi algılaması ve ücret konusunda yaşanan sıkıntılar şiddeti ortaya çıkaran sebepler olarak karşımıza çıktı" dedi. Atman, şiddetin azalması için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Ülke genelinde sağlıkta şiddeti engellemek için başlatılan beyaz kod uygulaması hakkında da bilgi veren Atman, 1 Haziran 2012 ile 20 Mayıs 2014 tarihleri arasında 20 bin 159 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını ifade etti. Atman, son olarak Etik Kurulu’ndan onay alındığı takdirde vatandaşlarla da ’niçin şiddete başvuruyor’ konulu çalışma yapacaklarını kaydetti.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, (DHA