Gündem Saldırılara karşılık ağızlık önlemi

Saldırılara karşılık ağızlık önlemi

Paylaş
Saldırılara karşılık ağızlık önlemi

Uzmanlar, son dönemde sık yaşanan köpek saldırılarına karşı sahiplerinin köpeklerini ağızlık takarak dışarı çıkarmaları gerektiğini söyledi. Sokak köpekleri konusunda sonuç alınabilmesi için ise 6 ay içinde dişi köpeklerin yüzde 70’inin kısırlaştırılmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Son günlerde sıklıkla yaşanan köpek saldırıları, mağdurların ciddi şekilde yaralanmalarıyla sonuçlanıyor. Üst üste olayların yaşandığı Adana’da Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Yasaklı ırk olmayıp, çok güçlü çene kasları olan köpekler var. Bunları ağızlıkla dolaştırmak zorundayız. Bu, köpeklerin sokaklarda istemediğimiz şeyleri yemelerini de engeller” dedi. Sokak köpeklerinin kısırlaştırılması gerektiğini de belirten Köse, “Bu yapılmazsa yakında sokaklar köpeklerden geçilemeyecek bir hale gelecek” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ÖN KOŞULLARI OLMALI

Veteriner Gürbüz Ertürk, “Nasıl ki otomobil kullanmak için ehliyete ihtiyaç var, köpek sahibi olmak da bir sorumluluktur ve ön koşulları olmalıdır. Köpek sahipleri öncesinde eğitimden geçmelidir” dedi. Köpeklerin tasma ve gezdirme kayışıyla sokağa çıkarılması gerektiğini anlatan Ertürk, “Ağızlık takılırsa, hem kimse korkmaz hem de köpekler otobüs, tren gibi sosyal ortamları paylaşabilir” diye konuştu. Ertürk sokak köpekleri sorununa kalıcı çözüm için dünya örneklerinde olduğu gibi dişi köpeklerin yüzde 70’inin 6 ay içinde kısırlaştırılması gerektiğini de vurguladı.

KAÇMAYIN, DURUN

Sokakta başıboş köpeklerle karşılaşıldığında onların alanına girmemek, el kol sallamamak, dönüp bakmamak, sessizce oradan geçmek gerektiğini anlatan Gürbüz Ertürk, “Yine de saldıracak gibi bir durum olursa kıpırdamadan durmak lazım. Kaçarsak kovalanır ve ısırılırız” dedi.

Haberin Devamı

ASEL TABURCU OLDU

Adana’da 12 Nisan’da Rottweiler cinsi bir köpek tarafından ısırılan, bacağına 15 dikiş atılan 4 yaşındaki Asel Uğraş taburcu oldu. Küçük kız, “Köpek önce annemin elini, sonra benim bacağımı ısırdı. Canım çok acıdı, çok korktum. Sahibini de köpeği de hapse atsınlar” dedi. / Anıl ATAR/DHA