Gündem Sarı esaret

Sarı esaret

Paylaş
Sarı esaret

Sahra Çölü’nden gelen toz bulutları, Yunanistan’ın ardından Türkiye’nin batısı başta olmak üzere 17 ili etkisi altına altı. Görüş mesafesi düşerken, tozla kaplanan gökyüzü sapsarı oldu. Yağmurla birlikte araçların üstü çamurla kaplandı. Hava kalitesi düştü, maske takılması önerildi. Sarı esaret iki gün daha sürecek.

Kuzey Afrika üzerinden rüzgarla gelen Sahra Çölü tozları, Akdeniz ve Ege üzerinden giriş yaparak Türkiye ve Yunanistan’ı esir aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 17 il için ‘Sarı Kod’ uyarısı yaptı. Çöl tozlarının etkisiyle; İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Antalya, Muğla ve Adıyaman başta olmak üzere pek çok kentte görüş mesafesi ve hava kalitesi düştü. Güneş ışınlarını örten çöl tozları, sıcak ve bunaltıcı havayla insan sağlığını olumsuz etkilemeye başladı.

Haberin Devamı

ÇAMUR YAĞACAK

Türkiye’nin batısının yağışlı havanın etkisi altına gireceğini belirten Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Tozla birlikte yağmur, çamurlu olabilir. Ama korkulacak bir şey yok” dedi. İki gün daha sürmesi beklenen çöl tozlarının, Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Türkiye’den önce Yunanistan’da etkisini gösteren çöl tozları nedeniyle Atina’nın en turistik yeri olan Akropolis, toz bulutları arasında kayboldu.

AÇIK HAVAYA ÇIKMAYIN

Uzmanlar, solunum problemleri, kalp hastalıkları bulunanlar ile 65 yaş ve üzeri kişilerin bu süreçte açık havaya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu. Kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasının yanı sıra maske takmadan dışarı çıkılmaması önerildi.

Haberin Devamı