Gündem Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer: Üreticiye güç mandalinaya marka kazandırıyoruz

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer: Üreticiye güç mandalinaya marka kazandırıyoruz

Paylaş
Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer: Üreticiye güç mandalinaya marka kazandırıyoruz

Mandalinanın raf ömrünü uzatıp, farklı ürünlerle tüketim miktarını artırmaya çalıştıklarını belirten Başkan Tunç Soyer, “Mandalinanın katma değerini artırarak Seferihisarlı üreticinin daha fazla para kazanmasını sağlamayı hedefliyoruz" diyor

RÖPORTAJ: CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr


■ Mandalina Şenliği’nin geçmişi hangi tarihe uzanıyor?

Dünyanın en kaliteli mandalinasının yetiştiği yer olan İzmir’in Seferihisar ilçesi, üreticilerle birlikte bu yıl mandalina sezonunun başlamasını yine bayram havası içinde kutlayacak.

İlk olarak 1960’lı yıllarda düzenlenmeye başlanan ve yaklaşık 30 yıl sonra, 2009 yılından itibaren Seferihisar Belediyesi olarak tekrar hayata geçirdiğimiz Mandalina Şenliği; mandalinanın tanıtımı, pazarlanması, daha iyi koşullarda işlenmesi, markalaşması ve üreticinin daha fazla kazanmasına yardımcı olma hedefiyle gerçekleştiriliyor.

■ Programda neler var?

Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Mandalina Şenliği, bugün saat 14.00’te ilçe merkezindeki Şehitler Çeşmesi önünden kortej yürüyüşüyle başlayacak. Birçok vatandaş, dernek, sivil toplum kuruluşu biraraya gelecek ve Seferihisar Belediyesi Bandosu eşliğinde renkli görüntülerle şenlik alanına yürüyecek.

Sunuculuğunu Volkan Severcan’ın yapacağı Mandalina Şenliği, kapalı pazaryerinde gerçekleşecek. Şenlikte, “En İyi Mandalina Yetiştiricisi”, “Mandalina Kral ve Kraliçesi”, “En İyi Mandalinalı Yiyecek”, “En Yavaş Bisiklet Sürme”, “En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı” gibi yarışmalar düzenlenecek ve finalde Türk Pop Müziği’nin ünlü ismi Fettah Can sahneye çıkacak.

‘ÖDÜLLER ÇOCUKLAR TARAFINDAN VERİLECEK’

■ Etkinliklerde çocuklar için özel bir bölüm var mı?

Mandalina Şenliği bu yıl Dünya Çocuk Hakları Günü ile birlikte kutlanacak. Dünyadaki tek Çocuk Belediyesi’ne sahip olan Seferihisar Belediyesi, düzenlenen yarışmalarda ödülleri çocuklara verdirecek ve çocuklar için birçok aktivite düzenlenecek. En çok merakla beklenen Mandalina Kral ve Kraliçesi Yarışması büyük heyecana sahne olacak.

Seferihisar Belediyesi ve Rönesans Ajans işbirliğiyle hazırlanan yarışmaya 65 adayın başvurması nedeniyle, finale katılacak adaylar ön elemeyle belirlendi. Yarışma jürisinde sanat ve moda dünyasından ünlü isimler yer alacak. Önümüzdeki bir yıl boyunca mandalina yüzü olacak kral ve kraliçenin seçimi yine büyük bir heyecan yaratacak.

‘EĞLENCELİ BİR PAZAR GÜNÜNE HAZIR MISINIZ’



■ Bu şenliğin Seferihisar için önemini nasıl açıklayabilirsiniz?

Mandalina Şenliği çok ses getiren, hem üreticimize katkı sağlayan hem de vatandaşlarımız için keyifli bir şenlik haline geldi. Çiftçimize, köylümüze destek olabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Mandalina Şenliği de bunların bir parçası.

Her yıl şenliğimize Türkiye’nin dört bir yanından yurttaşlarımız geliyor. Yılda bir kez yaptığımız bu etkinliğimizde yine keyifli bir gün geçireceğiz. Turuncu bayramımız yine çok eğlenceli geçecek. Herkesi bol bol mandalina yemek, eğlenceli bir pazar günü ve yaşadığımız zor günlerde biraz olsun sıkıntılardan uzaklaşmak için Seferihisar’a davet ediyorum.

BELEDİYE YÖNETİMİNDE ÇOCUKLAR DA SÖZ SAHİBİ

2011 yılında Çocuk Belediyesi’ni kurduklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, çocukları sadece yarının büyükleri olarak değil, aynı zamanda bugünün bireyleri olarak görüp söz hakkı verdiklerini söyledi. Dünyada ilk kez Seferihisar’da uygulanan Çocuk Belediyesi’nde geçen günlerde büyüklere örnek olacak bir başkanlık yarışı yaşandığını ifade eden Soyer, şöyle dedi:

Türkiye’de bir ilk

“Defne Kepcan’ın görev süresinin dolmasının ardından yapılan 4 adaylı seçimi, 112 oyun 39’unu alan ortaokul öğrencisi Selin Ada (13) kazandı.” Çocuk Belediyesi yönetimi ile ilk toplantıyı gerçekleştiren Başkan Soyer, şunları söyledi: “Kentimizin, ülkemizin asıl sahibi geleceğin büyükleri çocuklarımızdır. Bu nedenle onların bugün kentin yönetimine katılması gerekiyor.



Bunu şu sebeplerden istiyoruz. Seferihisar onların, bu kentin daha iyi olabilmesi için söz hakları olması gerekir. Aynı zamanda gelecekte seçecekleri meslekler için de burada yapacakları çalışmaların faydası olsun istiyoruz. Çocuk Belediyesi dünyada ilk kez uygulanan bir model olarak, onların bugünü ve yarınına katkı koymak için hazırlandı. Müdürlüklerin toplantılarına katılan çocuklarımız, nasıl bir kentte yaşamak istediklerini özgürcü anlatıyor.”

TEMA İÇİN KOŞU BİTTİ BAĞIŞA DEVAM

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “15 Temmuz şehitleri için koşuyoruz” sloganıyla düzenlen Vodafone 38. İstanbul Maratonu’na katıldı. Başkan Soyer ve Seferihisarlı ünlü yönetmen Çağan Irmak, TEMA Vakfı adına “Ağaç Kardeşliği” için koştu. Başkan Soyer, “Ağaç Kardeşliği için 10 kilometreyi 1 saat 16 dakikada koştum.



Her şey çok güzeldi. Türkiye’nin her yerinden 520 TEMA te dedi.

MANDALİNA KURUSU 12 AY RAFTA OLACAK

İlçenin en büyük geçim kaynağı olan mandalina ile ilgili yoğun çalışmalarının olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer; “İlk olarak üreticilerimizi bir çatı altında toplayarak üretici birliği kurduk. Sonra belediye olarak satın aldığımız işleme paketleme tesisini birliğe devrederek, üreticimizin aracısız olarak malını işlemesini, paketlemesi ve satmasını sağladık. Ürünün ömrünü artırmak için planladığımız soğuk hava deposunun yapımını tamamladık” dedi.



Jeotermal serada kurutma Şimdi de ürünü jeotermal enerjiyle kurutmayı başardıklarını ifade eden Soyer, şunları söyledi: “Mandalina kış meyvesi olmaktan çıkacak ve 12 ay boyunca kurusuyla raflarda olacak. Üç seramızda, jeotermal enerjiyle günde 1.5 ton mandalina kurutabileceğiz. Mandalinanın besleyiciliğini ve lezzetini 12 aya yaymış oluyoruz ve daha önemlisi üreticimizin malının katma değerini artırıyoruz. Öğrenci çantalarına sağlıksız cipsler yerine mandalina kurusu girmesini sağlayacağız” diye konuştu.