Gündem Silahlanma rekoru

Silahlanma rekoru

Paylaş
Silahlanma rekoru

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, İsrail’in Gazze harekatı ve İran ile İsrail arasındaki misilleme saldırıları nedeniyle dünya savaşı endişesi giderek artarken bir korkutucu haber de silahlanma hakkında geldi.

İsveç merkezli düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (Sipri) yayınladığı rapora göre; küresel askeri harcamalar geçen yıl 2 trilyon 440 milyar dolarla (79 trilyon 321 milyar lira) son 10 yılın en yüksek artışını göstererek rekor kırdı. Hesaplamanın yapılmaya başlandığı 60 yıldan bu yana ilk kez askeri harcamalar 5 coğrafi bölgenin tamamında (Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Okyanusya ile Amerika) arttı. Son 1 yıldaki artış yüzde 6.8 oldu.

Haberin Devamı

YARISI ABD VE ÇiN’DEN

En çok harcamayı yüzde 37 ile ABD yaparken yüzde 12 ile Çin ikinci oldu. Bu 2 ülke, küresel askeri harcamaların neredeyse yarısını (yüzde 49) oluşturdu. Çin’in ardından sırasıyla Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan ve İngiltere geldi. Rusya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana en yüksek askeri harcamasını yaptı. Gayrı safi milli hasılaya göre en yüksek harcama ise Orta Doğu’da yapıldı. Bölgede Suudi Arabistan’ın ardından İsrail ikinci, Türkiye üçüncü, İran dördüncü sırada yer aldı. Ukrayna’da son 10 yıldaki artış yüzde 1270 oldu.