Gündem Sivrisinekler neden arttı? İşte nedeni

Sivrisinekler neden arttı? İşte nedeni

Paylaş
Sivrisinekler neden arttı? İşte nedeni

İklim değişikliği ve düzensiz yağışların olumsuz sonuçlarından birisi de özellikle kıyı kesimlerde artış gösteren sivrisinekler oldu. Düzensiz yağışlar nedeniyle ilaçlama ya yapılamıyor ya da yağmur suları nedeniyle etkisiz kalıyor. Ayrıca tropikleşen iklimle birlikte çok farklı sinek türleri de ortaya çıkıyor.

Küresel ısınma, iklim değişikliği ve mevsimler arasındaki belirgin geçişin azalması nedeniyle özellikle kıyı kesimlerde sivrisinek sorunu yaşanıyor. Türkiye’de 1500 kişilik büyüklüğe sahip tek vektörle mücadele ekibinin bulunduğu Antalya’da dahi sivrisineklerin önü alınamıyor. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, “65 yıldan beri görülen en yüksek yağışlarla karşı karşıyayız. Bu yağışlar geniş arazilerde su birikmesine sebep oldu, yağmur suyunu seven sivrisineklerin üremesine imkan sağladı” dedi.

Haberin Devamı

YENİ TÜRLER ÇIKTI

İklim değişikliği nedeniyle sinekle mücadelenin zorlaştığını vurgulayan Prof. Dr. Çetin, son 10 yıldır yeni sivrisinek türlerinin görüldüğünü söyledi. Hava sıcaklığının sürekli arttığını, her geçen yıl bir önceki yıldan daha düzensiz mevsimlerle karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Çetin, tropikleşen iklimle birlikte çok farklı sivrisinek türleriyle yüz yüze gelineceğini ifade etti. Prof. Dr. Hüseyin Çetin, “Artık yağışlar sona erdi. 1 hafta içinde sivrisinek sorunu ortadan kalkacak” müjdesini de verdi.

10 BİN HAVUZ VAR

Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Antalya’da yağışların geçen yıla göre yüzde 200 oranında arttığını söyledi ve “Anormal yağış nem ve sıcaklığı getiriyor. Bu da sivrisinek için çok uygun bir ortam oluyor. Antalya’da 10 binin üzerinde havuz var. Bunlar da iyi bir yuvalama alanı oluyor” dedi.

Haberin Devamı