Gündem Snowden Nobel Barış Ödülü'ne aday!

Snowden Nobel Barış Ödülü'ne aday!

Paylaş
Snowden Nobel Barış Ödülü'ne aday!

ABD'nin küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin gizli belgeleri basına sızdırarak dünya gündemine oturan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden 2014 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Norveçli iki milletvekili, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ı 2014 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi.

Eski Çevre Bakanı Baard Vegard Solhjell ile sosyalist milletvekili Snorre Valen, yaptıkları açıklamada, Snowden'ın sızdırdığı bilgiyle bağlantılı kamusal tartışmaların ve siyaset değişikliklerinin daha istikrarlı ve barışçı bir dünya düzenine katkıda bulunduğunu belirtti.

Sızdırdığı gizli belgelerle dünya gündemine oturan Snowden, böylece Nobel komitesinin barış ödülü için değerlendireceği çok sayıda isim arasında yerini aldı.

YARGI ÖNÜNE ÇIKARSA DAHA FAZLA BELGE SIZACAK
!

Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, ABD'nin küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin detayları gözler önüne sermiş, izleme programlarının yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştu.

Rusya'ya sığınan Snowden ABD'ye giriş yaparsa yakalanarak yargı önüne çıkarılacak; ancak uzmanlar, savunma sürecinde Snowden'in sızdırdığından çok daha fazla belgenin, mahkemenin doğası gereği kamuoyuna yansıyabileceğine dikkat çekiyorlar.

SNOWDEN: BEN KAZANDIM

30 yaşındaki Snowden, sığınma talebini kabul eden Rusya'da aralık ayında Washington Post gazetesinin sorularını yanıtlamış ve "Kişisel tatmin açısından baktığımda görev zaten başarıya ulaştı. Ben kazandım. Gazeteciler çalışabildiği, görevlerini yapabildiği sürece, yapmaya çalıştığım her şey meşru demektir. Ben, toplumu değiştirmek istemedim. Benim istediğim, sadece topluma kendisini değiştirmesi için bir şans vermekti. Tek arzum, toplumun nasıl yönetildiği ile ilgili söz hakkına sahip olmasıydı. Bunu da başardım" demişti.