Gündem Son dakika: Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama

Paylaş
Son dakika: Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Lavrov ve Çavuşoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 'Önceliğimiz sivil vatandaşların Mariupol'den çıkartılması.' diyen Çavuşoğlu, 'Önümüzdeki günlerde de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Putin'in görüşmesi mümkün. Acilen ateşkese ihtiyacımız var.' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna krizine çözüm bulunması için diplomatik çabaları sürdürmek üzere geldiği Rusya’nın başkenti Moskova’da, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Haberin Devamı

LAVROV'UN AÇIKLAMALARI

'Türk-Rus ilişkileri bölgede istikrarın sağlanması için önemli.' diyen Lavrov, 'Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlaştırılması. Ankara'nın Ukrayna konusundaki yaklaşımı son derece dengeli.' dedi. Lavrov, 'Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik. Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz.' açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Bakan Çavuşoğlu, 'Bugün özellikle Antalya'dan sonra burada tekrar bir araya geldiğimiz için mutluyuz. Krizin başından bu yana net bir tutum takındır. Endişelerimizi dürüst ve samimi bir biçimde paylaştık. Başından beri hem insani hem kalıcı barış için sarf ettik, ediyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle; Rusya'nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna krizindeki görüşlerimizi de açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz dostuz, komşuyuz... Birbirimize karşı doğruları söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik ve bunu sürdürüyoruz. Bu gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın kaybedeni olmaz. Hepimizin amacı aynı. İnsanlar ölmemeli.
Önceliğimiz sivil vatandaşların Mariupol'den çıkartılması.

Önümüzdeki günlerde de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Putin'in görüşmesi mümkün.

Acilen ateşkese ihtiyacımız var. İnsani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Burada hepsini memnuniyetle söylerim ki bu konuları da ele aldık.

PUTİN-ZELENSKİY GÖRÜŞECEK Mİ?

Haberin Devamı

Lavrov: Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Böyle bir görüşmenin yapılması için engel görmüyoruz ancak bu görüşme için görüşme olmamalı. Ukrayna için görüşme için görüşme konseptinden kaçıyor, biraz göstermelik tarzda haberler vermek istemiyoruz. Minsk Anlaşmasını uygulayın dediğimizde bunu sabote ettiler.

Çavuşoğlu: Burada müzakere edilen konular var, yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Liderler düzeyinde karar verilmesi gerektiğinde böyle bir toplantıya biz ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan toplantının yeri değil, Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakereleri başlamasıdır. Bizim savaş başlamadan önce de böyle yaklaşımlarımız vardı.

RUSYA VE UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLARI TEKRAR GÖRÜŞECEK Mİ?

Lavrov: Ukrayna tarafı herhangi bir girişimde bulunmadı daha sonra. Önemli olan gerçekten kama değer sağlamak. Sayın Putin ile Erdoğan arasında 9. Üst Düzey Stratejik Konseyinin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz.

Çavuşoğlu: Birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duydum ama bir daha bu formatta bir toplantıya gerek kalmadan umarım iki lider bir araya gelir.

Haberin Devamı

MARIUPOL'DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI

Çavuşoğlu: Zor şartlarda 15 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. Mariupol'de ciddi sıkıntımız var, çatışmalarımız devam ederse siviller risk altında. Bu çok riskli bir sey. Burada her iki tarafla da görüşüyoruz.

TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

LAVROV: ANKARA'NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

 Toplantı öncesi konuşan Lavrov, "Türkiye'nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ankara'nın Montrö sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini gerçekleştirmesi getirmesi bizim için çok önemli. Ukrayna dışında diğer konular hakkında da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. Türkiye'deki 9. işbirliği konseyinin gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı ile görüşüyor! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Lavrov kritik toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, "Davetiniz için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diplomasi daya büyük bir önem arz ediyor. Antalya'daki zirveye katıldığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün görüşmelerde öncelikle Ukrayna krizi konusundaki düşüncelerimizi dile getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Net, dengeli hak ve hukuktan yana tavrını değiştirmedi. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak arabulucu ve kolaylaştırıcı rolümüzü sürdürüyoruz." dedi.

Haberin Devamı

"MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz" diyen Çavuşoğlu, ""Bu doğrultuda Montrö sözleşmesini tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. 4 tane Rus gemisinin geçişi ile ilgili aldığınız kararı memnuniyetle karşıladık. Bugüne kadar ikili ilişkilerin yanı sıra birçok zor dosyada Rusya ile beraber çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masanın çevresindeyiz. Bu güvenden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş." diye konuştu.