Gündem Son dakika: Deprem felaketinde 5. gün! İşte son haberler: Hayatını kaybedenlerin sayısı...

Son dakika: Deprem felaketinde 5. gün! İşte son haberler: Hayatını kaybedenlerin sayısı...

Paylaş
Son dakika: Deprem felaketinde 5. gün! İşte son haberler: Hayatını kaybedenlerin sayısı...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerdeki acı tablo her geçen dakika ağırlaşıyor. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 674'e yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz pazartesi günü, bu coğrafyanın tarihte gördüğü en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık." dedi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken mucizeler de yaşanıyor. İşte deprem bölgesinden gelen son dakika haberleri...

Depremin, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı şiddetli şekilde sarstığı bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Ardından aynı gün öğle saatlerinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Haberin Devamı

Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde şiddetli hissedildi. Bölgede çok sayıda da artçı sarsıntı kaydedilirken arama-kurtarma çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

İşte depremin 5. gününde dakika dakika tüm gelişmeler...

5 GÜNDÜR ENKAZ ALTINDA

06.45: Hatay'da depremin 98.saatinde enkaz altında olan 30 yaşındaki Hikmet Yiğitbaş, ses kaydı atarak iyi olduğunu söyledi.

05.20: Hatay'daki enkaz kaldırma çalışmalarında 1,5 yaşındaki Sela bebek ve ailesi 96 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

05.07: Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

04.57: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Adıyaman'ın son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, enkaz çalışmalarının ardından konteyner kent kurma çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, "Adıyaman genelinde depremden dolayı maalesef 3 bin 105 vatandaşımızı kaybettik. Bunun 2 bin 195'i Adıyaman merkezinde. 9 bin 716 yaralımız var. Bunların da 7 bin 385 tanesini de merkezde. Yine Adıyaman merkezde yıkılan bina sayısı 923, Adıyaman genelinde de toplam 1939'dür" dedi.

Haberin Devamı

05.10: Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'nde görevli madenciler deprem sonrası görevlendirildikleri Kahramanmaraş’ta yaşlı bir kadını enkazdan çıkardı.

04.35: Hatay'ın Samandağ ilçesinde enkaz altından 90 saat sonra 10 günlük yağız bebek ve annesi enkazdan sağ olarak çıkartıldı.

04.30: Hatay'ın Antakya ilçesindeki 600 Evler konutlarında arama çalışması yapan ekipler, hayatta kalan 7 kişiyi kurtarmak için zamanla yarışıyor.

GAZİANTEP'TE 94. SAAT MUCİZESİ

03.40: Gaziantep'te 17 yaşındaki genç, depremin 94. saatinde enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

03.10: Kahramanmaraş’taki 107 depremzede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi.

01.10: Türkiye’yi yasa boğan depremlerde, Adıyaman’da enkaz altından kurtarılan 46 depremzede askeri uçakla İzmir’e getirildi. Burada ambulanslara alınan yaralılar, tedavileri yapılmak üzere kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Haberin Devamı

00.30: Hatice anne ve kızı Mihriban, 92 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

00.15: Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesindeki bir binanın enkazından 90 saat sonra 55 yaşındaki Canan Geçeci yaralı olarak kurtarıldı.

FUAT OKTAY AÇIKLADI: CAN KAYBI 17 BİN 674

23.35: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Toplam 17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 72 bin 879 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

23.30: Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde Ebrar Sitesi’nin enkazında kalan kalan Asiye teyze 91 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılma anı ve yaşanan mutluluk kameraya anbean yansıdı.

Depremden 92 saat sonra gelen mutluluk: Anne ile kızı kurtarıldı Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde anne ile kızı 92 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Mihriban enkazdan el sallayarak çıktı, ambulansa binene kadar el sallamaya devam etti. Ardından Hatice anne sağ kurtulurken ekiplerinin elini sıkı sıkı tuttu.

23.00: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Türkiye Afet müdahale planı çerçevesinde hava şartlarının olumsuz olmasına rağmen yerlerine intikal ettiler. Bazı yerlerde havalimanlarını çalışmadı hala çalışmayan yerler var. Vatandaşımızın bir an önce imdadına yetişebilmek için bütün Türkiye seferber oldu. Biz o saatten itibaren Kahramanmaraş'tayız.

Haberin Devamı

 

 

23.00: Dünya Bankası, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye 1.78 milyar dolar kaynak sağlayacak.

BAKAN KOCA ACI BİLANÇOYU AÇIKLADI

21.54: Bakan Koca deprem bölgesinden yaptığı açıklamada 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 866 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

21.44: Bakan Akar: Şu an sadece Hatay Havalimanı kapalı. Orada da çok yoğun çalışmalar sürüyor. Tüm hava araçlarımızı seferber ettik ve bu çerçevede 500'den fazla uçak sortisiyle deprem bölgesine personel ve malzeme naklini destekliyoruz Yarın sahra hastanelerinin buraya sevki söz konusu. Yarın sabahtan itibaren Hatay'a nakletmeye çalışacağız. Tüm hava araçları geri dönüşte depremzedeleri tahliye etti. TSK, tüm kışla ve tesislerini depremzedelere açtı. Hatay'da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmakta, canla başla mücadeleye katılmaktadırlar.

 

 

21.40: Adıyaman'da 17 yaşındaki Gülsüm, ekiplerin 27 saatlik çalışması sonrası enkazdan canlı olarak kurtuldu.

AFAD AÇIKLADI: CAN KAYBI 17 BİN 134

Haberin Devamı

21.10: AFAD: Toplam 17.134 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 70.347 vatandaşımız yaralanmıştır. 30.360 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

 

 

89. SAATTE YENİ MUCİZE

21.05: Kahramanmaraş'ta depremin 89. saatinde 3 çocuk enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

19.35: İstanbul Valiliği, deprem bölgesine 230 uçak, 23 bin 934 personel ile bin 302 iş makinesi gönderildiğini açıkladı.

19.30: Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Süper Lig kararı! Maçlar ertelendi.

19.25: BOTAŞ deprem bölgelerine doğal gaz verilmesine ilişkin bilgileri paylaştı. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’a doğal gaz verilmeye başladı.

19.09: Sağlık Bakanlığı uçağı ile Kahramanmaraş'tan İstanbul'a yaralı getirildi.

Deprem bölgesi Bayraktar AKINCI kamerasında Kahramanmaraş Pazarcık merkezli gerçekleşen ve birçok ili etkileyen depremin hemen ardından Şanlıurfa ve Batman’dan kalkan 2 adet Bayraktar AKINCI TİHA, görev uçuşları için havalandı.

19.00: Ticaret Bakanı Mehmet Muş, acil durum ekipmanları ve yardım malzemelerinin gümrük vergisinden muaf olduğunu duyurdu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DURUMU AÇIKLADI

18.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 546 kişinin hayatını kaybettiğini, 66 bin 132 kişinin yaralandığını bildirdi.

18.25: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan olağanüstü hal sebebiyle elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı.

18.09: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, afet bölgelerinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kurdu.

18.08: MSB: 10’uncu Komando Tugayımız Adıyaman’da araçların emniyetli geçişlerini sağlamaya devam ediyor.

Elazığ'da beşik gibi sallanan bina paniğe neden oldu Elazığ'da beşik gibi sallanan bina paniğe neden oldu. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

17.55: YÖK, tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı.

17.39: AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından son duruma ilişkin basın toplantısı düzenliyor. Orhan Tatar çarpıcı detayları paylaşırken, 'bin 400'ün üzerinde artçı deprem oldu. Hasarlı binalardan belli süre uzak durulmalı.' dedi.

17.16: Milli Eğitim Bakanı Özer: Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık.

GENEL HAYATI ETKİLİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

16.55: Depremin etkilediği 10 ili kapsayan OHAL ilanı TBMM'de kabul edildi. 10 il için Genel Hayatı Etkili Afet Bölgesi kararı alındı.

16.48: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye'de açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan açıklamasında 16 bin 170'e yükseldi. 64 bin 194 kişi de yaralandı.

16.29: Adalet Bakanı Bozdağ: Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır.

15.42: Türkiye geneli memur maaş ödemesi 4 gün erken yapılacak. Maaş ödemesi 11 Şubat'ta yatırılacak. 

15.10: Malatya'da Doğukan ve Furkan isimli 2 kardeş kedileriyle birlikte kurtarıldı. Anneleri için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

 

 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ OKULLARDA DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYACAK

14.24: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinde bulunan okullarda devam zorunluluğunun aranmayacağını açıkladı.

14.22: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibari ile 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır. Geçici barınma ihtiyacının karşılanması için bölgede 100 binin üzerinde çadır kurulmuş ve 1 milyon 255 bin battaniye gönderilmiştir. Türkiye geneli yol ağımızda ana arterlerin hepsi ulaşıma açıktır. Dün itibariyle tüm afet bölgesine kontrollü şekilde elektrik verilebilmektedir" dedi.

14.05: Depremde hayatını kaybedenler için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde saygı duruşu yapıldı, ölenler için dua okundu.

TSK'DAN SAHRA HASTANESİ

13.49: Kahramanmaraş'ta depremden yaralı kurtulan depremzedeler için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sahra hastanesi kuruldu.

13.22: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te incelemelerde bulunmasının ardından açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında hayatını kaybeden kişi sayısının 14 bin 14'e yaralı sayısının da 63 bin 794'e yükseldiğini duyurdu. Yapılacak olan hasar tespitiyle birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz.

13.07: AB Zirvesi, Türkiye ve Suriye'de deprem nedeniyle hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

13.05: İslahiye'de ekipler depremden 81 saat sonra bir kişi enkazdan sağ çıkarıldı.

12.40: AFAD: Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir.

11.57: Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, bugün deprem bölgelerine 173 uçuş seferinin planlandığını ve 30 bin 318 depremzedenin tahliye edileceğini açıkladı. 

11.52: AFAD: Bugün saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişi tahliye edildi.

 

 

80. SAATTE İKİ MUCİZE

11.48: 80. saatte Kahramanmaraş'ta 9 yaşındaki Zeynep Polat ve babası Feyzullah Polat enkaz altından kurtarıldı.

11.43: Hazine Ve Maliye Bakanlığı, aylıkları personel kanunlarına göre almakta olup Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde görev yapanlara, 15/2/2023 tarihinde ödenmesi gereken tüm hakedişleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü ve ek 24 üncü maddeleri uyarınca ivedilikle ödeneceğini bildirdi.

11.32: EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 274 hesap yöneticisi tespit edildi. 31 şahıs gözaltına alındı, 9'u tutuklandı.

11.07: Bakan Özer, 10 ilde yurt, okul, pansiyon, uygulama oteli, öğretmenevi ve YİBO'larda 450 bin kişiye konaklama hizmetinin verildiğini söyledi.

11.05: 79. saatte Adıyaman'da Koşun ailesinin bulunduğu bina yıkıldı. Enkaz altında kalan 2 gencin kurtarıldığı bilgisi geldi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Sancaktar ve TCG Bayraktar’ın deprem bölgesinde görev yapacak iş makinelerini İskenderun Limanı'na ulaştırdığını bildirdi.

78. SAATTE 2 ÇOCUK VE ANNE KURTARILDI

10.48: Şanlıurfa'daki AFAD ekipleri depremden etkilenen diğer illere sevk ediliyor. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir." denildi.

10.13: Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde depremin 78. saatinde enkazdan Mehmet Naim ve Melih isminde iki çocuk daha çıkarıldı. Çocukların ardından anneleri de enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

09.40: Ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından 55 yaşındaki Ali, 40 yaşındaki eşi Zelal ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış'a ulaşıldı. Depremden 73 saat sonra sıkıştığı yerden yaralı çıkartılan aile, ambulanslarla hastaneye sevk edilerek tedavi altına alındı. 73 saat enkaz altında kalan Mir Berzan'ın ilk isteği ise su oldu.

09.38: Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2 su üretim tesisi ve 1 içme suyu arıtma tesisinin devreye alınması için makine, ekipman ve teknik destek sağladı.

09.21: MSB'den yapılan paylaşımda, 'Devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla koordineli şekilde gece boyunca arama kurtarma çalışmalarına aralıksız destek sağlayan birliklerimiz, Hatay’da bir evladımızı daha sağ salim enkaz altından çıkardı. Birlik Zamanı...' denildi.

09.10: Gaziantep'te en çok binanın yıkıldığı İslahiye ilçesinde 3 bin 500 çadırın yer aldığı çadır kent kuruldu. Depremzedeler çadırlara yerleşirken, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan askerler sıcak çorba dağıtıyor.

08.50: AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.

75. SAATTE MUCİZE

07.45: Pazarcık ilçesi olan depremde yıkılan binanın enkazı altında kalan baba ve 2 oğlu, yaklaşık 76 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Sıkıştığı yerden yaralı çıkarılan kişiler ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

06.57: Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra sağ olarak çıkarılan kızın babası da kurtarıldı.

06.40: Depremin 74. saatinde Kahramanmaraş'tan bir kişi enkazdağ sağ olarak kurtarıldı.

05.28: Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 2 askeri kargo uçağı, Adana ve Kahramanmaraş’tan kalkarak, gece saatlerinde Atatürk Havalimanı Askeri Apronu’na aralarında çocuklarında olduğu toplam 83 depremzedeyi getirdi.

04.57: Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra bir kız çocuğu sağ olarak çıkarıldı.

04.03: Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu Adıyaman'da enkaz altında kalan 7 yaşındaki Ahmet Erdem, 70 saat sonra sağ kurtarıldı.

03.00: AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

02.00: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Hatay Havalimanı en geç pazar günü çalışır hale gelecek.

01:40: MSB: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) depremin ilk gününden itibaren canhıraş çalışmalarına devam ediyor. Mehmetçik depremin yıkım getirdiği 10 ilde vatandaşlara yardımda bulunmaya devam ediyor. TSK, arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra mobil tuvalet kurulumu gibi ihtiyaçların karşılanması için da aralıksız çalışmaya devam ediyor.

69. SAATTE GELEN MUCİZENİN ADI: ALİ

00.58: Kahramanmaraş'ta yıkılan binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışması sonrası 69. saatte bir mucize gerçekleşti. Saatler süren çalışmalar sonrası 27 yaşındaki Ali enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ali'nin kurtarılma anı CNN TÜRK canlı yayınında ekranlara geldi.

00.50: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TCG Sancaktar gemisinin, sağlık personeli ve cerrahi müdahale dahil her türlü sağlık hizmetini sunacak şekilde İskenderun Limanı’na ulaştığını duyurdu.