Gündem Son dakika haberi: AFAD duyurdu, depremlerde can kaybı yükseldi

Son dakika haberi: AFAD duyurdu, depremlerde can kaybı yükseldi

Paylaş
Son dakika haberi: AFAD duyurdu, depremlerde can kaybı yükseldi

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslahiye'de yaptığı açıklamada “Zemin etütleri tamamlanan yerlerde ilk sözleşmeler imzalandı. 200 bin konut inşasına başlıyoruz” dedi. Bakan Soylu, ''Ağır hasarlı binalara giriş yasaktır. Kısıtlı süre ile dahi girişlere izin verilmemektedir." diyerek yeni açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi yasa boğan depremlerde 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Zeminden 16.74 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Hatay ve çevre illerden de şiddetle hissedildi. Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ndeki hastalar, binada yapılan inceleme sonrasında tahliye edildi. Bakan Soylu, ''Ağır hasarlı binalara giriş yasaktır. Kısıtlı süre ile dahi girişlere izin verilmemektedir." dedi. 

Haberin Devamı

İşte deprem felaketinin 16. gününde yaşananlar...

23.40 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Hatay'da yaptığı açıklamada "Acil yıkılacak binalara girilmesi kesinlikle yasaktır. Ağır hasarlı binalara da kısıtlı süre ile dahi girişlere izin verilmemektedir." ifadelerini kullandı.

23.25 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yurtlarda kalan depremzede vatandaşları ziyaretinde “Devletimize güvenin. Bütün ihtiyaçlarınız giderilecek. 1 yıl içinde evleriniz yapılacak eşyalarınızda verilecek“ dedi.

22.35 Depremzedelerin konaklayacağı 2 bin kişilik özel yolcu gemisi, İskenderun Limanı'nda Hataylı depremzedeleri kabul etmeye başladı.

23.20 Milli Savunma Bakanlığı, hastaneye dönüştürülen 'TCG Bayraktar' gemisinde bir kız çocuğunun daha dünyaya geldiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hastaneye dönüştürülen TCG BAYRAKTAR Gemimizde bir yavrumuz daha dünyaya geldi. 14 Şubat’ta doğan Hatice Deniz bebekten sonra dünyalar tatlısı bir kız evlat daha gemimizde dünyaya gözlerini açtı. Her iki kızımıza da sağlıklı, mutlu ve güzelliklerle dolu bir yaşam diliyoruz" denildi.

Haberin Devamı

21.07 Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 farklı ilde etkili olan 2 deprem sebebiyle yıkılan binaların 3 müteahhidi daha tutuklanarak cezaevine gönderildi.

20.49 Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde Kaymakamlık, ağır hasarlı 11 binanın tespitini yapıp tahliye kararı aldı.

20.01 Kahramanmaraş merkezli depremde yaralanan 10 depremzede daha Adana'dan hareket eden İngiltere Hava Kuvvetlerine ait kargo uçağı ile İstanbul'a getirildi. Depremzedeler ambulanslar ile hastanelere sevk edildi.

19.39 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaptığı açıklamada “Zemin etütleri tamamlanan yerlerde ilk sözleşmeler imzalandı. 200 bin konut inşasına başlıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nurdağı'nda 456, İslahiye'de 399, Kilis merkezde 645 ve Adıyaman Kahta'da 287 olmak üzere toplam 1797 konutun inşa sürecinin yarın başlayacağını söyledi.

19.06 AFAD, tarafından yapılan açıklamada saat 19.06'da Hatay'ın Samandağ ilçesinde 4.2 şiddetinde deprem meydana geldiği açıklandı.

Haberin Devamı

18.39 Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ndeki hastalar, binada yapılan inceleme sonrasında tahliye edilmeye başlandı.

17.00: AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 42 bin 310 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bölgeden 448 bin 18 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

12.52: Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye ilk andan itibaren başlattığımız çadır sevkiyatlarımız aralıksız devam ediyor.

Depremin etkili olduğu illerimizde şu ana kadar 270 noktada çadır kent alanları oluşturduk.

Bireysel çadır talepleri ile birlikte 300 bin 809 çadır kurulumunu tamamladık.

Depremden etkilenen illerimizde kurulan çadır sayısı;

▪️ Hatay - 69.766
▪️ Kahramanmaraş - 66.685
▪️ Gaziantep - 49.670
▪️ Adıyaman - 45.852
▪️ Malatya - 25.380
▪️ Adana - 17.515
▪️ Şanlıurfa - 8.838
▪️ Osmaniye - 7.170
▪️ Diyarbakır - 6.328
▪️ Kilis - 3.605

Haberin Devamı

10.35 Dün akşam saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6.4 büyüklüğündeki depremde de binanın bir bölümü yıkıldı.

VALİLİK BİNASININ TARİHÇESİ

Hatay Valiliği olarak kullanılan binanın inşasına 1927 yılında başlandı, bir yılda tamamlandı. Binanın mimari projesi Halepli bir mühendis tarafından çizildi, uygulaması ise yerli ustalar tarafından yapıldı. Mali kaynağı ise zamanın İskenderun Sancağı İdari Meclisi tarafından karşılandı. 2 Eylül 1938 tarihinde kurulan Hatay Devleti'nin siyasi ömrü 10 ay 21 gün olurken, Hatay Millet Meclisi 2, 3, 6 Eylül 1938 tarihlerinde olmak üzere 3 toplantısını halen köprü başı mevkiinde bulunan Millet Meclisi binasında yaptı. Hatay Devleti'nin, bu 3 günün haricindeki siyasi ömrünün tamamında da bu bina hem Cumhurbaşkanlığına hem Başbakanlığa hem de Hatay Devleti Millet Meclisi'ne ev sahipliği yaptı. Yıkılan tarihi binada 29 Haziran 1939 tarihinde 40 milletvekilinden oluşan Hatay Devleti Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne katılma kararını oy birliği ile bu binada aldı. Bu nedenle binanın Hatay'ın ve Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde anı değeri taşıyan özel bir önemi bulunuyor.

Haberin Devamı

09.23: AFAD: SAKOM’dan alınan bilgiye göre, 18’i ağır 294 vatandaşımız, sağlık birimlerince çevredeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Maalesef, 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

08.45: Hatay'da meydana gelen iki depremin etkisi gün ağarınca ortaya çıktı. Ekiplerin yıkım olan binalarda çalışmalarını sürdürüyor.

 

07.25: Depremde can kaybı 6'ya yükseldi. Yıkılan binanın enkazında 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

06.12 Hatay'ın merkez ilçesi Antakya Gazi Mahallesi'ndeki 4 katlı hasarlı binadaki dairelerinden eşyalarını almaya çalışırken, Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremde yıkılan binanın enkazında kalan 3 kişi için başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, 10 saat sonra enkazdan 1 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Ekiplerin enkazdaki çalışması sürüyor. 

İKİ DEPREMDE 294 YARALI VAR

 01.45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı.

00.12: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sahra hastanesini ziyaret etti. Bakan Koca, "Yaklaşık 5 saat önce, 20.04’te Hatay’da yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen ve tedavilerine hemen başlanan yaralılarımızı Sahra Hastanemizde ziyaret ettik, durumlarını yakından takip ediyoruz. Hastalarımıza ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." dedi.

23.53: Hatay'da meydana gelen 6.4'lük depremde yaralananlar Sahra Hastanesi'ne getirildi. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından durumu ciddi olanlar, helikopterlerle çevre illerdeki hastanelere nakledildi.

23.33 Hatay'da meydana gelen depremin şiddetli hissedildiği Mersin'de okullar bir gün tatil edildi.

23.30: Hatay'da akşam saatlerinde peş peşe yaşanan iki depremin ardından Hatay Havalimanı'ndaki pistte yapılan kontrollerde uçuşlara engel bir durum olmadığı bildirildi. Kontrollerin ardından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan AnadoluJet uçağı kısa bir süre önce Hatay'dan havalandı.

 

 

23.30 AFAD: Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle üç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır.

YENİ DEPREMLERDE 3 CAN KAYBI

22.55 Deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki iki depremde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 213 kişinin yaralı olarak hastanelere sevk edildiğini söyledi. Bakan Soylu, Hatay depreminin yıkıma yol açtığını ve 3 enkazda arama kurtarma çalışmasının yürütüldüğünü belirtti. Soylu, 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5.8 olmak üzere 26 artçı meydana geldiğini ve 42 ihbar alındığını ifade ederken, bir kez daha vatandaşlara binalara girmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

 

 

22.36: 6 Şubat'taki depremlerde de kısmen hasar görmesine rağmen sağlam kalan bölümünde hastalara bakılan İskenderun Devlet Hastanesi'ndeki hastaların tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine hastaneye onlarca ambulans sevk edildi. Ambulanslarla alınan hastalar, Payas ilçesinde kurulan sahra hastanesi ile Dörtyol Devlet Hastanesine nakledilmeye başlandı. Hastanedeki tüm hastaların sevk edileceği belirtildi.

22.34: Hatay'da yaşanan 6.4'lük depremde Küçükdalyan Mahallesi Defne Sokak'ta bazı binalar yıkıldı. Enkaz altında kalan Vahit Başman hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Başman'ın cenazesi ekiplerce enkazdan çıkartıldı. Polis ekipleri, gözyaşlarına boğulan Başman'ın ailesini teselli etmeye çalıştı.

22.26: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da meydana gelen iki deprem sonrası helikopterle Hatay'a geçti.

Hatay'da yeni şiddetli deprem! O anlar kamerada Hatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem anı kameralara böyle yansıdı.

22.26: CNN TÜRK'te Arda Erdoğan'ın Hatay'dan aktardığı bilgiye göre eşyalarını almak isterken enkaz altında kalan 3 kişi aranıyor.

22.22: Emine Erdoğan: Acımız tazeyken Hatay'da meydana gelen ve çevre illerimizden de hissedilen deprem haberinden derin bir üzüntü duydum. Etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı olmamasını ümit ediyor, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum.

FUAT OKTAY: 8 YARALIMIZ VAR

21.50: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hastanelerimize getirilen 8 yaralımız var. Her ihbarı değerlendiriyoruz. Kandilli'nin bir su yükselmesi ile ilgili uyarısı olmuştu. Bu tamamen Kandilli ile de görüştük. 2 saatlik prosedür bir uygulama olduğunu ifade ettiler. Yine Karaçay Barajı ile ilgili bir söylenti vardı. Kontrol ettik ilgili kurumlarımız ön bilgiler çerçevesinde teyit edilen bir risk olmadığını görmüş bulunuyoruz.

21.32: Gaziantep Valisi Davut Gül, "Hatay’da olan deprem Gaziantep’te de hissedildi. An itibariyle bir metruk binada kısmi çökme olup herhangi bir can kaıbı bulunmamaktadır. Lütfen ağır hasarlı binalardan uzak durunuz. Geçmiş olsun." dedi.

21:32 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Samandağ ve Defne'de yıkım olduğu bilgisini aldık.

21.30: CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk, "İçişleri Bakanı Soylu Maraş'taydı ve dakikalar önce Hatay'a havalandı. Samandağ ve Defne ilçesinde yıkımlar var. Samandağ'da bir kadının başına taş düşmüş. Vefat ettiğine dair haberi aldık. Enkaz altındaki 4 kişiden 1'i enkazdan çıkarılmış. Defne'de 4 kişi enkaz altında kalıyor 1 kişi çıkarılıyor. Samandağ ve Defne'de ekipler arama ve tarama faaliyeti yürütüyor. Bu depremde riskli yapıların yıkıldığına dair ihbarlar geldi. " dedi.

CNN TÜRK muhabiri Hatay depremine canlı yayında yakalandı AFAD, saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

21.28 Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'taki iki depremden sonra yaptığı değerlendirmede, "Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım" uyarısında bulunmuştu.

21.26 Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı. 

21.25: AFAD Başkanı Yunus Sezer: Hatay ilimizde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremler sonrasında, ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Ekiplerimiz, gelen ihbarlara hızla yönlendirilmiştir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

21.16 Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde vatandaşlar sokaklara çıktı.

21.04 Hatay'da 3 dakika arayla Riçhter ölçeğine göre 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 15 gündür beşik gibi sallanan bölgede son depremler, şiddetle hissedildi. Depremlerin ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden olduğu belirtildi. Deprem 5 ülkede daha hissedildi.

 

 

21.00: Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki yeni deprem ile Adana'da vatandaşlar sokaklara döküldü.

20.55 AFAD: Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.

20.48 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hatay merkezli meydana gelen depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz.

20.40 Konuyla ilgili AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. Dört ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her üç-dört dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

20.33 Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 şiddetinde deprem meydana geldi.

 

 

20.30 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem sonrası uyarı geldi.

CNN TÜRK MUHABİRİ ANLATTI: YER AYAĞIMIZIN ALTINDAN KAYDI

CNN TÜRK muhabiri Buse Deviren şiddetli depremi gözyaşlarıyla anlattı. "İnanılmaz bir deprem oldu. Çadır kentteydik. Buradaki insanlar da çok korktu. Yer bizim altımızdan kaydı. Asla toparlanamadık. İnanılmaz salladık. Herkes çadırlarından fırladı. Sobalar devrildi. Olası bir yangın için tedbir alındı. Volkan da ben de yere düştük. İnsanlar çadırlarından fırladı ne yapacağını bilemedi. Çok sert çok sarsıcı bir depremdi. Çok ciddi bir depremdi.

GENİŞ BİR BÖLGEDE HİSSEDİLDİ

Çevre illerden hissedilen depremin etkilediği bölgeleri USGS (Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu) harita bu şekilde işaretledi. Deprem Kıbrıs'ın güney doğusunda ve kuzey ucunda da hissedildi. Öte yandan sarsıntı, 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Suriye'de de şiddetli bir biçimde hissedildi.