Gündem Son dakika haberi: Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve Ankara'da da hissedildi

Son dakika haberi: Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve Ankara'da da hissedildi

Paylaş
Son dakika haberi: Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve Ankara'da da hissedildi

AFAD tarafından paylaşılan verilere göre saat 04:08'de Düzce'de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Ankara ve birçok ilde şiddetli şekilde hissedildi. Derinliği 6.8 kilometre olarak açıklanan depremin ardından Düzce'nin Çilimli ilçesinde 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Düzce ve Sakarya'da eğitim öğretime bir gün ara verildi. Sağlık Bakanı Koca, yaralı sayısına ilişkin yeni açıklama yaptı.

Düzce'de depremin ardından enerji nakil hatlarında kesinti meydana gelirken, sarsıntıyla büyük korku ve panik yaşayan vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı. Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 6.0 olarak revize etti.

Haberin Devamı

 Zeminden 6.81 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.

DÜNYADA DA MANŞET OLDU

İngiliz menşeili Daily Mail, Düzce'de meydana gelen depremi manşetine taşıdı. İngiliz gazetesi haberde şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin batısında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'dan başkent Ankara'ya kadar pek çok ilde hissedildi. Bölgede yaşayan halktan biri, 'Bu hissettiğim en büyük deprem' ifadelerini kullandı. Ankara'da yaşayan Omair Anas'in açıklamalarına yer veren gazete, "Gece saat 4'te uyandım. Büyük bir sarsıntı vardı. Bina neredeyse yıkılacak gibiydi. Ankara'da hiç bu kadar büyük bir deprem hissetmedim" ifadelerini haberde kullandı.

Haberin Devamı

DEPREM NEDEN ÇOK SAYIDE İLDE HİSSEDİLDİ?

 Düzce Gölyaka'da sabah saatlerinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Zonguldak gibi çevre illerde hissedildi. CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik ile depremi tüm boyutlarıyla değerlendirdi.

Deprem neden birçok şehirde hissedildi? Düzce Gölyaka'da sabah saatlerinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Zonguldak gibi çevre illerde hissedildi. CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik ile depremi tüm boyutlarıyla değerlendirdi.

Fadime Sertçelik açıklamasında "Bu bölgede daha önce iki büyük deprem meydana geldi. Bu iki depremin oluşturduğu kırık bu fay üzerinde meydana gelmişti. O dönem enerjisini boşaltamayan bir fayda bu gece deprem meydana geldi. 2 tanesi 4'ün üzerinde olmak üzere 100'den fazla artçı sarsıntı meydana geldi" dedi. 

09.30 - AFAD'dan depreme ilişkin yeni bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada, "Bugün sabaha karşı 04:08'de Gölyaka (Düzce) da meydana gelen Mw 5.9 büyüklüğündeki depremden sonra saat 09:30 itibarıyla büyüklükleri 0.9 ile 4.3 arasında değişen 106 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara girilmemesi önemle rica olunur." denildi.

 BAKAN KOCA: 68 YARALIMIZ VAR

Şu ana kadar toplam 68 kişinin yaralandığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yaralılarımızdan birisinin durumu ağır. Entübe durumda ve solunum cihazına bağlı. Birinci kattan düşmüş. Afganistan uyruklu. 28 yaşında bir kişi. Beyin kanaması var. Toparlayabileceğini umuyoruz. Toplam 68 yaralımız var. Yaralıların 26’sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

08.20 - BAKAN YANIK: 10 PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİ GÖREVLENDİRDİK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek" mesajını paylaştı.

Deprem sonrasında vatandaşlar sokağa çıktı, ısınmak için ateş yaktı Merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem, bazı evlerde hasara sebep oldu. Depremde şimdilik can kaybı ve herhangi bir ciddi yaralanma ihbarının olmadığı bildirildi. Deprem sonrasında sokağa çıkan ve tedbir amaçlı evlerine giremeyen vatandaşlar ise ısınmak için ateş yaktı.

 07.17 - BAKAN SOYLU BÖLGEDE: KONTROLLÜ ŞEKİLDE ELEKTRİK VERİLİYOR

İçişleri Bakanı Soylu, Ankara'dan helikopterle 5,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Düzce'ye hareket etti. Deprem bölgesinde konuşan Bakan Soylu, "Hasarlı binalarda durmamak lazım ama bize şu ana kadar ağır hasarlı bir binayla ilgili bilgi gelmedi. Yaklaşık 30'un üzerinde yaralı söz konusu. Hem 04:30 hem sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız Valililerle görüştü. 

Haberin Devamı

Mahalle mahalle yavaş yavaş kontrollü şekilde elektrik veriliyor. Elektrikle ilgili herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak. Tedbire yönelik belli bir periyotta kesinti söz konusu. 70'in üzerinde artçı sarsıntı oldu. Vatandaşlarımıza ekipler battaniye olsun, kendilerinin dışarıdaki imkanlarını sağlamak için desteklerini sağlıyor. AFAD ve Kızılay ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor, intikal etmiş olumsuz bir durum yok. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum." dedi.

 

 06.50 - OKULLAR TATİL EDİLDİ

Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından, Düzce, Sakarya, Bolu ve Zonguldak'ta eğitime bir gün ara verildi.

Düzce’de 5.9 şiddetinde deprem Düzce'nin Gölyaka ilçesine ilçesinde saat 04.08 sıralarında 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli verilerine göre deprem derinliği 6.5 kilometre olarak belirlendi. İstanbul’da da hissedilen depremde vatandaşlar sokağa döküldü. Düzce ve Sakarya'da okullar tatil edildi.

06.45 - DEPREM BÖLGESİNDE KALP KRİZİNDEN CAN KAYBI

Düzce Çay Mahallesi'nde oturan 63 yaşındaki Sevim Çengel'in, yaşanan depremin ardından panik ve korkuya kapıldığı ve geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

06.40 - EMNİYET'TEN AÇIKLAMA: ASAYİŞ OLAYLARIYLA İLGİLİ TEDBİRLER ALINDI

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Düzce’de meydana gelen depremin ardından muhtemel asayiş olaylarına karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirlerin alındığını açıkladı. EGM’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Düzce'de saat 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası ekiplerimizle sahadayız. Depremden kaynaklı saha taramalarını yapıyoruz. Yaşanması muhtemel asayiş olaylarına karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirlerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

İstanbullular depremin ardından sokağa çıktı Merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde depremin ardından İstanbullular sokağa çıktı. Sarsıntıyı hisseden İstanbullular, korku içinde sokağa çıktı. O anlar görüntülere yansıdı.

"İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Maalesef Düzce adından da belli olduğu gibi düz bir zeminde bulunuyor. Düzce zemini pek iyi değil ve böyle sarsıntılar oluyor. Ancak bu fay hattında bundan daha büyük bir deprem potansiyeli şu an yok. Çok düşük bir ihtimal. Eğer çatlak olan evler var ise bu evlerden uzak durulmasını tavsiye edebilirim. İstanbul depremini tetiklemez. İstanbul ile bir alakası yok. 6 üzerinde bir deprem üretecek bir fay potansiyel yok." bilgisi verdi.

DEPREMİ YAŞAYAN VATANDAŞ ANLATTI

Sarsıntının ardından hemen dışarıya çıktığını anlatan vatandaş, "Birden sarsıntı başladı. İlk başlarda ne olduğunu anlayamadım. Ayağa kalktım, ayakta durmakta zorlandım. Işığı açtım. Avizenin sallandığını gördüm. Telaşa kapıldım, ne yapacağımı bilemedim o an. İlk yaptığımız elime telefonu alıp dışarıya çıkmak oldu. Allah korusun. Ben 1999 depremini yaşamadım. Hala ellerim ayaklarım titriyor" dedi.