Gündem Sosyal medyada gören çocuk evde yaptı! Anne ve babalar dikkat

Sosyal medyada gören çocuk evde yaptı! Anne ve babalar dikkat

Paylaş
Sosyal medyada gören çocuk evde yaptı! Anne ve babalar dikkat

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi çok sayıda sosyal medya kanallarından içerikleri izleyen çocuklar onları tehdit eden içeriklere de maruz kalabiliyor. Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk sosyal medyada gördüğü 'ses bombası yapımı' videosunu izledi ve aynısından yapmaya çalışırken dehşeti yaşadı.

Yaz tatiline giren çocuklar bu dönemi eğlenceli aktivitelerle değerlendirmek yerine internetteki videoları izleyerek geçiriyor. Evde patlayıcı mekanizmaların nasıl yapıldığının anlatıldığı videoları izleyen çocukların kullandıkları malzemelerin yol açtığı sonuçlar ise tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Günümüzde Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi çok sayıda sosyal medya kanalı bulunuyor. Bu platformlardaki uygunsuz içeriklerin özellikle çocuklar tarafından izlenmesinin yaygınlaşması, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu durum gelişme çağındaki çocuklar üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabiliyor.

 Çocukların dijitalleştiğini belirten araştırmacılar, "Günümüzde çocuk, teknolojinin imkânlarıyla yetiştirilmiş bir varlıktır. Başka bir deyişle modern sömürgedir. Yani ilkel toplumlarda prangalı çocuğun, modern toplumlarda tasmalı çocukla yer değiştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Enformatik çocuk, teknolojinin şaşırtıcı imkânlarını kullanan çağdaş bir köleden farksızdır” diyerek sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

İZLEDİKLERİ VİDEOLARI DENİYORLAR

Çocuklar sosyal medyada cinsellik, şiddet, mahremiyet, kötü alışkanlıklar, argo ve video paylaşım sitelerinde birbirinden farklı, hatta onları tehdit eden içeriklere maruz kalabiliyor.

Milliyet'ten Betül Topaklı'nın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk benzer bir olayla karşı karşıya kaldı. Sosyal medyada gördüğü 'ses bombası yapımı' videosunu izledi ve aynısından yapmaya çalışırken hazırladığı karışımın patlaması sonucu gözünden yaralandı. İki gözünde görme kaybı riski bulunan çocuğun hastanedeki tedavisi sürüyor.

Videoyu izleyip deneyen çocuk, "Sosyal medyada geziyordum, karşıma 'bomba yapımı' videosu çıktı. Ben de merak ettim, izledim ve yaptım. Şişe şişti şişti, attım, patladı. Bir an gözüme geldi. Ne olduğunu hatırlamıyorum" dedi.

Sosyal medya ve internet kullanımının özellikle Kovid-19 süreciyle tüm yaş gruplarında arttığına dikkat çeken uzmanlar, “Sosyal medya ve internetin kontrol dışı olması günlük yaşamda pek çok soruna yol açabiliyor. Bu durumdan en çok çocuklar ve ergenler etkileniyor” diye konuştu.

EVDEKİ MALZEMELERLE BOMBA YAPIYORLAR

Yaz tatiline giren çocuklar, bu dönemi eğlenceli aktiviteler yerine sosyal medyadaki videoları izleyerek geçiriyor. YouTube gibi video paylaşım sitelerinde birbirinden farklı, hatta onları tehdit eden içeriklerle karşı karşıya kalıyorlar. İzlemekle kalmadıkları bu videoları evde yapmayı da deniyorlar. Çocuklar sosyal medyada nasıl yapıldığının anlatıldığı videoyu izledikten sonra ses bombası bile yapabiliyor. Bunun için de evde bulunan malzemeleri kullanıyorlar. Bu durum onlara telafisi mümkün olmayan zararlar verebiliyor.

Haberin Devamı

'MUTLAKA YAZ LİSTESİ HAZIRLANMALI'

Günümüzde çocuk kavramının da değişim yaşadığını söyleyen uzmanlar, "Aileler bu endişelerin önüne geçebilmek için çocuklarına yaz tatili listesi hazırlamalı. Bu listede her gün aile ile oyun zamanı olmalı, yaz sporları yapılmalı, oyun buluşmaları gerçekleştirilmeli, okuma saatleri düzenlenmeli, planlamanın önemi vurgulanmalı ve ev içi aktivitelerine yer verilmeli" açıklamalarında bulundu.