Gündem Sosyal medyada 'Volkanik dağ' gündemi! AFAD yalanladı, uzman isimler sebebini açıkladı

Sosyal medyada 'Volkanik dağ' gündemi! AFAD yalanladı, uzman isimler sebebini açıkladı

Paylaş
Sosyal medyada 'Volkanik dağ' gündemi! AFAD yalanladı, uzman isimler sebebini açıkladı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Kuşkayası Dağı’nda korkutan görüntüler ortaya çıktı. Karlarla kaplı dağdan yangın dumanına benzer dumanlar çıktığı görülürken akan siyah sıvı ise ‘Lav olabilir mi’ sorularını beraberinde getirdi. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur" ifadeleri kullanılırken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şamil Şen, korkutan görüntüleri izledikten sonra bölgeye doğru harekete geçeceğini belirterek ihtimalleri sıraladı.

Ömer Faruk Ekinci | Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremler, 10 ilimizde büyük bir yıkıma sebep oldu. Şehirlerde binlerce bina yerle bir olurken korkunç felakette ölü sayısı da her geçen saat yükselmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Depremin meydana geldiği gecenin sabahında tüm Türkiye tek yürek olarak bölgeye yardım etmek için sıraya girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de deprem bölgesinde yardım çalışmalarına yoğun bir şekilde katılıyor. 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkan depremlerin ardından 4. seviye alarmla yurt dışından da yardım talep edildi.

 

 

DEPREMDEN 17 SANİYE ÖNCE GÖRÜLEN ESRARENGİZ OLAY

Diyarbakır'da depremden 17 saniye önce gökte görülen ve yer yüzüne doğru seyreden esrarengiz olay sonrası ürkütücü ışık saçıldı, yer yerinden oynadı. Olayı gören bir site çalışanı o anları kaydeden güvenlik kamerasını izletti, görenler şaşırdı.

Daha önceki depremlerde de buna benzer görüntüler kaydedilmişti. "Sismik enerjinin ısıya dönüşme olayı" olarak tanımlanan bu olayda, deprem sırasında meydana gelen enerjinin yüzde 90'lık kısmının bu şekilde açığa çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KUŞKAYASI DAĞI’NDA KORKUTAN GÖRÜNTÜ

Yüzyılın felaketi’ olarak isimlendirilen deprem felaketinin ardından bölgeden şaşırtıcı görüntüler ve bilgiler gelmeye devam ediyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde bulunan Kuşkayası Dağı’ndan depremden sonra dumanlar çıkmaya başladığını ardından da siyah sıvıya benzer bir maddenin aktığı görüldü.

Pek çok kullanıcı bunun lav olabileceği ve yeni bir volkanik dağ oluşumu yaşandığını söylerken bazıları ise bunun yalnızca kaynaklardan çıkan petrol ya da gaz olduğunu belirtti.

 

 

 

PROF DR. ÜŞÜMEZSOY: GAZ OLABİLİR

Bölge halkı söz konusu duruma açıklık getiremezken Posta.com.tr’ye konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ilk gözlemlerine göre görüntülerdeki duman ve siyah sıvının sebebinin gaz olabileceğini söyleyerek net bir cevap için bölgeye gidilip görülmesi gerektiğini söyledi. 

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Korkutan görüntülerin ardından sosyal medyada paylaşımlarda bulunan bazı uzmanlar, görüntülerdekinin lav olduğunu, deprem sebebiyle yeni bir yanardağ oluştuğunu iddia etse de AFAD'dan gerekli açıklama geldi.

'Volkanik patlama' iddialarıyla ilgili de konuşan Tatar, 'Göksun'da gözlemlerimiz, bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül, petrol veya gaz çıkışı olmadığı yönündedir. İddialar yalan. Volkanik patlama yaratacak kayaç grubu yok' dedi.

Haberin Devamı

Tatar açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Sosyal medyada herkes yorum yapıyor, oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın. Şu özel anlarda yaptığınız her yorumun sahadaki yansıması çok kötü oluyor. Bunu kabul etmiyorum. Hocalarımızdan daha sağduyulu daha sağlıklı veri elde ederek yorum yapmalarını istiyoruz. Şu anda herkes volkanın sözde patlamasını bekliyor.

Volkanik aktivite olarak değerlendirilen olay gözlemlendi, olayın depremle tetiklenen basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil. Bölgede zaten volkanik patlamaya sebep olacak bir kayaç grubu yok, kayalar var. Buraya sürekli bilgi akışı geliyor, anında değerlendirebilecek yapıya sahibiz. Göksun'da volkanik çıkış ve lav akması söz konusu değil. Burada herkes zamanla yarışıyor.

Prof. Dr. Orhan Tatar, "65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. Uzun bir süre ama 65 saniye etkili olduğunu söylüyoruz. İkinci deprem 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı. 500 tane atom bombasının yarattığı etkiye enerjiye sahip. Bu kadar basit ve net. İkinci konu, Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen devam ediyor. Sıradan artçı sarsıntılar değil. Çoğunluğu 4'ün üzerinde. Ne olursunuz sosyal medya üzerinden, farklı yerlerden ulaşan hiçbir bilgiye, görüntüye inanmayın" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

 

“LAV OLMA İHTİMALİ YOK”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şamil Şen ise depremin meydana geldiği Elbistan’da petrol kaynaklarının bulunduğuna dikkat çekerek, Göksun ve Elbistan bölgelerinde aynı zamanda kömür olduğunu da belirtti.

Görüntülere sebep olabilecek maddenin kömür ya da kömürden oluşmuş ağır petrol olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şen, yanan maddenin gaz olma ihtimalinin düşük olduğunu, gaz yangını gibi bir alev gözükmediğini belirterek, “Lav olma ihtimali asla yok” ifadelerini kullandı.

Büyük ölçekteki depremlerin yeraltında bulunan kömürlerin sürtünmesine ve bu sürtünmenin bir yangına sebep olabileceğini anlatan Prof. Dr. Şen, Kahramanmaraş bölgesinin Güneydoğu’daki petrol yataklarına çok yakın olduğunu, buranın da aynı zamanda bir petrol bölgesi olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Görüntüleri izledikten sonra gerekli incelemeleri yapmak için bölgeye gideceğini söyleyen Prof. Dr. Şen’e göre bu görüntülerin sebebi kömür ya da kömür kökenli meydana gelmiş ağır petrol.