Gündem Tahıl koridoruna yeni teklif paketi

Tahıl koridoruna yeni teklif paketi

Paylaş
Tahıl koridoruna yeni teklif paketi

Rusya Soçi’de Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridorunun devam etmesi için BM ile birlikte yeni öneriler paketi hazırladıklarını söyledi. Putin ise “Tahıl ihracatı yaptırımı kaldırılırsa biz anlaşma için hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine dün Rusya Soçi’ye gitti. Erdoğan görüşme öncesi yaptığı açıklamada “Herkes ziyaretimizle tahıl koridoru meselesine bakıyor. İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra verilecek mesaj dünyaya, özellikle de az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik çok çok önemli bir adım olacak” dedi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan “Tahıl koridorunda eksiklerin giderilerek girişimin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi, değerli dostumla da samimiyetle paylaştım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ’

Erdoğan “Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) ile bilistişare önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. Erdoğan, Ukrayna savaşına değinerek “Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yine yapmaya hazırız” diye konuştu.

‘BATI BİZİ ENGELLİYOR’

Putin ise “Batı, Rus tarım ve gübre ürünlerinin ihracatını engelliyor. Ukrayna insani koridorları saldırı için kullandı. Söz konusu anlaşmanın sona ermesi, küresel gıda pazarını çok fazla etkilemedi. Üretimde sorun yok, dağıtımda sorun var. Bunun Karadeniz girişimiyle bir alakası yok. Ukrayna’nın tahıl ihracatında payı çok değil, yüzde 5 ve bu daha da düşecek. Gıdanın yüzde 70’i gelişmiş ülkelere ulaştı. Fakir ülkelere sadece yüzde 3 ulaştı. Tahıl ihracatı yaptırımı kaldırılırsa biz anlaşma için hazırız” dedi.

Haberin Devamı