GündemTahıl koridorundan 105 gemi geçti

Tahıl koridorundan 105 gemi geçti

Paylaş
Tahıl koridorundan 105 gemi geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından ortaya çıkan gıda krizine karşı Türkiye’nin çabalarıyla oluşturulan koridordan taşınan tahıl miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı.

Türkiye’nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul’da tahıl ürünlerinin güvenli transferi için kurulan ‘Müşterek Koordinasyon Merkezi’ faaliyetlerini sürdürüyor. İlk geminin 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan hareket etmesinin ardından önceki gün itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 105’e ulaşırken, sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı.

Haberin Devamı

‘ZENGİNLERE GİDİYOR’

Savaş ve yaptırımlar nedeniyle limanlarda bekleyen tahılın dünya pazarına açılması küresel gıda krizine karşı önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Rusya lideri Vladimir Putin tahılın gelişmekte olan ülkelere ulaşmadığını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da tahılın fakir ülkelere gitmediği yönündeki bu eleştiriyi desteklemişti. Rus medyasında Erdoğan’ın Putin’in sözlerine destek vermesi geniş yer bulurken iki liderin bu konuyu görüşeceği dile getirildi.

ZELENSKİY’DEN PUTİN’E YANIT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna tahılı konusundaki açıklamasına cevap veren Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, şimdiye kadar 65 bin ton tahılın Sudan’a ulaştığını ifade etti. Zelenskiy, “50 bin tondan fazla buğday 7 Eylül’de Kenya’ya doğru yola çıktı. Lübnan ve Libya için gemiler şu anda Odessa’da Pivdennyi Limanı’nda yükleniyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı