Gündem TDT Astana Bildirisi'nde Gazze bildirisi

TDT Astana Bildirisi'nde Gazze bildirisi

Paylaş
TDT Astana Bildirisi'nde Gazze bildirisi

Türk Devletleri Teşkilatı Astana Bildirisi'nde, sivillerin korunması için derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze Şeridi boyunca derhal ve engelsiz insani yardım sağlanması çağrısında bulunuldu.

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in ev sahipliğinde 3 Kasım 2023 tarihinde, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Onuncu Zirvesine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Milli Keneşinin Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı. TDT Aksakallar Konseyi üyeleri ve Türk İşbirliği Teşkilatları Başkanları da Zirve’de yer aldı.

Haberin Devamı

Zirve evvelinde TDT Dışişleri Bakanları Konseyi, Devlet Başkanları tarafından imzalanacak belgelere son şeklini vermek ve Teşkilat gündemindeki çeşitli konuları görüşmek üzere toplandı.

“Türk Devri” mottosuyla düzenlenen tarihi Zirve sırasında Liderler, Türk Dünyasındaki işbirliğinin derinleştirilmesinde ve TDT çerçevesinde Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğinin ve dayanışmanın artırılması konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını vurguladılar.

10. Zirve sırasında Devlet Başkanları, TDT Onuncu Zirvesi Bildirisini; Astana Senedini; "Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e Türk Dünyası Âli Nişanı tevdi edilmesi" Kararını; 6 Şubat'ın "(Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin kurbanlarının anısına) Türk Dünyası Afetzedeleri Anma ve Dayanışma Günü" ilan edilmesine ilişkin Kararı; Astana'nın 2024"Türk Dünyası Finans Merkezi" ve İstanbul’un 2025 “Türk Dünyası Finans Merkezi” olarak ilan edilmesine ilişkin Kararı, Türk İşbirliği Teşkilatlarının Bayraklarının Uyumlaştırılmasına İlişkin Kararı; Ekonomik İşbirliği Teşkilatına (EİT) Türk Devletleri Teşkilatı Nezdinde Gözlemci Statüsü Verilmesine İlişkin Kararı; "Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Atamalarına” İlişkin kararı imzaladılar.

Haberin Devamı

Bunlara ilave olarak, Üye Devletlerin Bakanları ve Kurum Başkanları "Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletlerinin İlgili Kurumları Arasında Metroloji Alanında İşbirliği Protokolü" ile "Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bağlantı Programının 2023-2027 Yılları Arasında Uygulanmasına İlişkin Ortak Eylem Planını imzalandı.

Gündem maddelerinin yanı sıra Liderler, bölgesel ve uluslararası son gelişmeleri değerlendirerek, Teşkilatın geleceğini ilgilendiren bir dizi önemli konuda kararlar aldılar.

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in teklifi üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e, müstesna liderliği altında Türk birliğinin güçlendirilmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı Devlet Başkanları Konseyi tarafından “Türk Dünyası Ali Nişanı” tevdi edildi.

Haberin Devamı

Teşkilatın Dönem Başkanlığı’nın Özbekistan'dan Kazakistan’a geçtiği Zirve toplantısının sonunda Devlet Başkanları, TDT Onuncu Bildirisini imzaladılar. Liderler ayrıca bir sonraki Zirvenin 2024 yılında Kırgızistan’da düzenlenmesini kararlaştırdılar.

Zirvenin ardından TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ve Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev bir basın toplantısı düzenleyerek, basın mensuplarıyla Zirve'nin sonuçları ve TDT Liderleri tarafından alınan kararlar hakkında ayrıntılı bilgi paylaştılar.