Gündem Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması

Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması

Paylaş
Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması

İBB Meclisi Mart ayı ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, "Elbette 06 Şubat depreminden çıkartacağımız çok önemli dersler var. Çok önemli ibretler var. Konutunu dönüştürmek isteyen her vatandaşa en az 1 milyon olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 vadeyle para verilecek" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Mart ayı olağan toplantısının, ilk birleşimi Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleşti. İBB Başkanlık binasında gerçekleştirilen toplantı, geçen ayki toplantı raporunun okunmasıyla başladı. Toplantıda konuşan Esenler Belediye Başkanı ve AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, depremlerden ders çıkarılması ve kentsel dönüşüme 'hayır' diyenlerin milletten özür dilemesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

'YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE KİRALAMA SİSTEMİNİN AYRINTILARINI SAYIN BAKANIMIZ AÇIKLAYACAK'

Tevfik Göksu "Elbette 06 Şubat depreminden çıkartacağımız çok önemli dersler var. Çok önemli ibretler var. Her ders, her ibret, her olay bize farklı bir dönüşümü elbette hatırlatacaktır. Gördük ki, sosyolojik olarak çıkartacaklarımız var. Kültürel ve psikolojik olarak çıkartacaklarımız var. Yerleşim mekanizmasını ve sistemini kurarken, çok daha dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yıkılan konutları yapacağız. Herkes büyük emek sarf etti. Herkes büyük gayret gösterdi. Bu yaralar en hızlı şekilde sarılacak inşallah. İstanbul'da erken acil müdahale sistemi kurulmuş.

 

 

'2 YIL GERİ ÖDEMESİZ 0.69 VADEYLE PARA YARDIMI'

İstanbul'da 964 mahallede, heyelan risk analizleri İBB'de mevcut. İstanbul'daki kamu binalarının yüzde 92'si ya yenilenmiş ya da güçlendirilmiş. 7.1 milyon bağımsız bölüm var. Bu bağımsız bölümün 2.5 milyonu 2000 yılından sonra yapılmış. Bakanlık verilerine göre; dönüşmesi gereken konut 1.2 milyon, acil dönüşmesi gereken 230 bin. İstanbul bunu ortadan kaldırmak için bir projeksiyon geliştirmiş. Konutunu dönüştürmek isteyen her vatandaşa en az 1 milyon olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 vadeyle para verilecek. Hiçbir ayrım yapılmadan.

Haberin Devamı

'KİRALAMA SİSTEMİNİN AYRINTILARINI SAYIN BAKANIMIZ AÇIKLAYACAK'

Eğer ada bazında dönüşüm yapmak isteyen bir şirket olursa, ilgili kriterleri yerine gelmek kaydıyla şirkete de aynı şekilde inşaat yapım kredisi verilecek. Kiracıların sorunlarını ortadan kaldırmak için devletin, yap-işlet-devret modeliyle kiralama sisteminin ayrıntılarını Sayın Bakanımız açıklayacak. Bir usul getirilecek. Detaylar yarın ya da diğer gün Maliye Hazine Bakanımız tarafından açıklanacak. İstanbul'a ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TEK ÇARE

İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında açıklama yaptı. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Göksu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Çok hızlı hareket ediyoruz. İstanbul'da kentsel dönüşüme 1537 dava açıldı. Gerekçe tamamen siyasi. Siayset üstü olması lazım. 3-4 yıldan beri Meclis'te şunu hep söylüyorum siyaset üstü yapalım. 2012 yılında sayın Cumhurbaşkanınımız ilk kentsel dönüşüm kazmasını Esenler'de vurdu. Kentsel dönüşümde sadece vatandaşı ikna etmekle uğraşmıyoruz. Siyasetin manipülasyonuyla uğraşıyoruz. Esenler'de halk meclisi yapıyorum. Kentsel dönüşüm konusunda yalvarmadığım sokak yoktur. İstanbul'da kentsel dönüşüme engel olan bir anlayış var ama biz İstanbul'u o anlayışa teslim etmeyeceğiz. 4 yıldan beri Meclis'te avazım çıktığı kadar bağırıyorum. Kentsel dönüşüm tek çare. Benim derdim kentsel dönüşüm yapmak hayat kurtarmak.

Haberin Devamı

"İSTANBUL'DA 1.5 MİLYON RİSKLİ KONUT VAR"

Bakanlığın İstanbul'da belirlediği 220 tane rezerv ve riskli bölge var. Diyelim ki harita da şöyle bir alan düşünün üç parçadan riskli ilan ettiği bölgeler olmuş. 68 tane riskli bölge var. Bu 68 bölgenin hepsinden sorumlu idare var. 68 bölge içerinden 48 bölgenin sorumluluğu Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Pendik, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu, Kartal, Küçükçekmece ilçe belediyelerinde. 116 bininin inşaatı şu an devam ediyor. 48 bölge içerisinde bir tane CHP'li belediye var mı? Kartal ve Küçükçekmece AK Parti döneminde kentsel dönüşüm ilan edildi.

Haberin Devamı

Bakanlığın yürüttüğü projeler ise 12 bölge. 30 bin 349 bağımsız birimden sorumlu. Bu bölgede Fikirtepe de var. Kadıköy Belediyesi bu işe girmiyor. Kadıköy Belediyesi bu işe bakmadı bile. Bakanlık buraya 5 katrilyon harcayarak oraya girdi. Yetki ve sorumluluk bakanlıkta. Bu ne demek biliyor musunuz? Örneğin Esenler'deki bütün yetki ve sorumluluk bizde Allah korusun bir şey olsa sorumlu biziz. İBB'nin sorumluluğunda 8 bölge 3 bin 321 bağımsız birim var. İBB'nin bizim dönemimizde Beşiktaş, Beykoz, Büyükçekmece, Eyüpsultan, Kâğıthane, Sarıyer riskli bölge olarak ilan edildi. Şimdi buradan sizin ekranlarınızdan soruyorum. İBB buralar için bir adım attı mı?

Haberin Devamı

CHP'Lİ BELEDİYELER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ TIKADI MI?

Bin 537 tane dava var. İnsan nasıl gidip de bu projeyi durdurmak için dava açar. Amaç Ak Parti bunu yapamasın. Tamamen siyaset. Kültürel bir neden olsa saygı duyarım buna. Kentsel dönüşümde sosyoloji bozmamak tahrip etmemek çok kıymetli şeyler. Biz onun için halk oylaması yapıyoruz. Ben her zaman evlerinizi satmayın evlerinizi size komşularıyla vereceğiz diyorum. Şu kentsel dönüşüm projelerinde CHP'nin yaptığı manipülasyonlara İstanbul'un geleceğiyle oynuyorlar. AK Parti'nin kentsel dönüşümü etkileme ihtimali sıfır. İlçe belediyelerinin bunu engelleme gibi bir yetkisi yok. Yetki Büyük Şehir Belediyesi'nde.

DÖNÜŞÜM İÇİN KREDİ DESTEĞİ

İstanbul'un kentsel dönüşümü sıradan mekansal dönüşüm değil. Bu bir milli güvenlik meselesi. Bu açıdan kentsel dönüşüme böylesine mesafe koyanlar tarih önünde hata ediyorlar. Tarih bunu affetmez. Sayın Çevre Bakanımız ve Maliye Bakanımız ile konuştuk. Şimdi Sayın Bakanımızla da konuştuk. 1 milyondan az olmamak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 faizle İstanbul'da konutu dönüştürmek isteyen herkese kredi verilecek.