Gündem Tuğba Danışmaz: Pistte kendimi değil işimi sergiliyorum

Tuğba Danışmaz: Pistte kendimi değil işimi sergiliyorum

Paylaş
Tuğba Danışmaz: Pistte kendimi değil işimi sergiliyorum

Türkiye'ye Avrupa şampiyonalarında üç adım atlamada ilk kez altın madalya getirerek tarihi bir başarıya imza atan Tuğba Danışmaz 23 yaşında bir üniversite öğrencisi. Yılın 11 ayı kampta, özel hayatı yok denecek kadar az. İlkokulda atletizme başlamış ve hiç ara vermeden devam etmiş. Tuğba bize hayatını, beklentilerini ve kadın sporcu olmanın zorluklarını anlattı. / Alev Gürsoy Cimin'in özel haberi....

Sizi ne kadar tebrik etsem azdır. Ülkenin gururu olmak nasıl bir duygu?

Haberin Devamı

Ülkemizi temsil etmekten, Türkiye’yi yansıtmaktan, onur ve gurur duydum. Halen çok heyecanlıyım, sindirmeye çalışıyorum.

Bir gün isminizi tarihe yazdıracağınız aklınıza gelir miydi?

İlk başlarda aklımın ucundan bile geçmezdi. Atlet olacağımı bile bilmiyordum. Keyif için başlamıştım. Ama sonrasında en büyük hayalim, en büyük tutkum oldu. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadım. Çok yıldığım, vazgeçer gibi olduğum zamanlar oldu ama sonradan hep “Hayır pes etmeye hakkın yok” dedim.

DEPREMZEDELERE BAĞIŞLADIM

Neydi sizi vazgeçmeye iten o duygular?

Mesela deprem. Beni inanılmaz sarstı. “Acaba insanlar bu haldeyken gitmesek mi, bunu yapmasak mı?” dedim bazen. 40 binin üzerinde canımız gitmiş, insanın içinden hiçbir şey yapmak gelmiyor. Ama sonra kendime geldim, silkelendim dedim ki ‘Hayır buna hakkın yok, bunu o canlarımız için yapacaksın, başaracaksın. Onların huzurlu uyuması için başaracaksın.’ Onlar için umut olabilirdim. Belki birçoğu görecek, birçoğu da görmeyecek ama ben depremzedelerimiz için o piste çıktım. Aldığım madalyayı onlara armağan ettim. Bana bir ödül takdim edildi, onu da depremzedelere bağışladım.

Haberin Devamı

KIYAFETLERİMİZE LAF EDEN ZİHNİYET VAR

8 Mart Kadınlar Günü için de kadınlara bir şeyler söylemeli!

Onlar isteyince her şeyi başarır yaparlar. Yeter ki isteyelim. Kadınları küçümsemeyin, kadınlar da kendini hiç hafif görmesin. Bizler güçlüyüz, bizler emekçiyiz. Yapamazsın diyenlere yaparak yanıt vereceğiz. Eğitimi öğretimi hiç bırakmasınlar.

 

 

Kadın olmanın zorluğunu yaşıyor musun bu sporda?

Elbette, işimizi yaparken giydiğimiz kıyafetlere bile halen laf eden bir zihniyet var. Benim amacım orada kendimi sergilemek değil işimi göstermek. Tebrik beklerken bunlarla karşılaşmak çok kırıcı.

BABAMDAN GİZLİ ANTRENMAN YAPTIM

Hikâyeniz nasıl başladı?

Ben zaten inanılmaz hiperaktif bir çocuktum. Benim hiç barbi bebeklerim yoktu çünkü istemezdim. Futbol oynardım erkek arkadaşlarımla mahallede. Çocukların bisikletlerini çalar, kullandıktan sonra yerine bırakırdım. Bu işe girişim de ilkokulda oldu. Seçmelere geldiler, arkadaşım o zaman aktif yapıyordu, ‘Benim ismimi de yaz’ dedim. Ailem de zaten bu konuda çok bilinçli değildi. Sonra hayallerimin tek odak noktası haline geldi. Babam hiç istemedi, ben bu işi ondan gizli yaptım. O işe giderdi, ben antrenman yapardım. Bu arada beden eğitimi öğretmenim de beni istemedi. Nedeni de yoktu, çok başarılıydım. Sonra bu bende hırsa sebep oldu. Çok çalıştım ve kendimi kabul ettirdim.

Haberin Devamı

SAATLİ DÖVMENİN SIRRI

Dövmelerin çok konuşuldu? Ne anlama geliyor bu dövmeler?

Dövme yaptırmayı çok seviyorum. Uzun atlama ile başladım. 3 adım atlamaya döndükten sonra biraz ülkemizde hiç 14 metre ve üzerinde derece olmadığını gördüm. ‘Ben 14 metre atlayan ilk Türk kadın olacağım’ dedim. Bunu da koca bir dövmeye döktüm. Dövmemin içinde bir saat var o pusulanın içindeki saat 14.00’te duruyor. Benim için en anlamlısı bu.

KADINLAR İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR

Baba duvarını nasıl aştınız?

Gizli saklı. Annem biliyordu o da bana destek oluyordu. Babam da sonunda duydu ama biraz geç duydu. Ta ki bu işten madalyalar kazanınca... Sonrasında zaten o da ‘Devam et’ dedi. En büyük hayalim Enka Spor Kulübü’nde yarışmaktı, 2009’da spora başladım ve ait olduğum yerdeydim.

Haberin Devamı

 

 

Peki beden eğitimi öğretmeniniz sizi neden istemedi ve siz bunu başarınca ne dedi?

Gurur duyuyor diyeyim. Neden istemediğini halen bilmiyorum, sanırım özel bir nedeni yoktur. Ama olamazsın, yapamazsın diyen herkese bunu ispatlamam gerekiyordu. Oldu, bitti, yaptım. Kadınlar her şeyi isterse yapar. Yeter ki hayallerini küçümsemeyin.

Fotoğraflar: Ozan GÜZELCE