Gündem Türk hekimden mucize buluş! Göz açıp kapayıncaya kadar!

Türk hekimden mucize buluş! Göz açıp kapayıncaya kadar!

Paylaş
Türk hekimden mucize buluş! Göz açıp kapayıncaya kadar!

ABD'ye mühendislik okumaya giden Selim Suner, cep harçlığı için ambulanslarda çalışmaya başladı. Doktorluk ağır basınca tıp okuyan Prof. Dr. Suner, çığır açacak bir buluş geliştirdi. Kansızlığı 'kan almadan' kişinin gözünden anlayan uygulama, hastaların kan tahlilini saniyeler içinde yapıyor.

Prof. Dr. Selim Suner lise sonrası ABD'deki Brown Üniversitesi'ne elektrik mühendisliği okumaya gitti. Aynı anda biyomedikal mühendisliği de okudu. Cep harçlığını karşılamak için ambulanslarda paramedik olarak çalışmaya başladı.

Haberin Devamı
Türk hekimden mucize buluş! ABD'ye mühendislik okumaya giden Selim Suner, cep harçlığı için ambulanslarda çalışmaya başladı. Doktorluk ağır basınca tıp okuyan Prof. Dr. Suner, çığır açacak bir buluş geliştirdi. Kansızlığı 'kan almadan' kişinin gözünden anlayan uygulama, hastaların kan tahlilini saniyeler içinde yapıyor.

11 Eylül saldırıları, Katrina Kasırgası ve COVID pandemisi gibi afetlerde paramedik olarak görev aldı. Sağlık ağır basınca aynı üniversitenin tıp fakültesini bitirdi. Sonra da kendi ifadesiyle "Mühendislik aşkımı tıpla nasıl birleştirebilirim" diye düşünmeye başladı.

eMoglobin adı verilen cep telefonu uygulaması özellikle tahlil laboratuvarlarının eksik olduğu gelişmekte olan ülkelerde çığır açacak.

2 SAAT DEĞiL, 2 SANiYEDE ÖLÇÜM

Kansızlığı göz içinden ölçebilen bir cep telefonu uygulaması geliştiren Prof. Suner, normalde damardan kan alınarak laboratuvarda 2 saat süren bir süreci 2 saniyeye indirdi.

Halen ABD'de Rhode Island Acil Tıp Departmanı'nda görevli olan Prof. Dr. Selim Suner, afetlerde insanların yardımına koşmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Dünyada ilk olacak uygulama, saniyelerin bile önem taşıdığı kanamalı acil hastaların teşhisinde hayat kurtaracak. Türk doktor "Göz içi kırmızı, çünkü oradan kan geçiyor, deri yok. Cep kameraları da artık yüksek megapiksel görüntü verdiğinden kanı görebiliyorsunuz" dedi.

Liseyi İstanbul Robert Kolej'de bitiren Prof. Dr. Selim Suner, geçen hafta Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen kongredeydi.