Gündem Türkiye, 15 Temmuz şehitlerini unutmadı! Yurtta duygulandıran görüntüler

Türkiye, 15 Temmuz şehitlerini unutmadı! Yurtta duygulandıran görüntüler

Paylaş
Türkiye, 15 Temmuz şehitlerini unutmadı! Yurtta duygulandıran görüntüler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Haydarpaşa Gar Binası‘nda 15 Temmuz'a özel 'mapping' gösterisi düzenledi.

Haydarpaşa Garı, 15 Temmuz anısına mapping gösterisiyle aydınlatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünü anma amacıyla düzenlenen gösteride, istasyonun tarihi yapısı kullanılarak duvarları aydınlatıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının gösterilmesinin ardından şehitlerin fotoğrafları ve Türk bayrağı yansıtıldı. Garda havai fişek gösterimi de yapıldı. Mapping gösterimi havadan görüntüledi.

KONYA

Konya'da '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' dolayısıyla binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla Mevlana Meydanı'nda buluşup, şehitleri andı, dua etti.

15 Temmuz darbe girişiminin 7’nci yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Konya protokolü şehitliği ziyaret etti. Kentin çeşitli yerlerinde 15 Temmuz konulu fotoğraf sergileri açıldı. Daha sonra '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri Mevlana Meydanı'nda devam etti. Törene Konya Valisi Vahdetten Özkan, protokol üyeleri ve binlerce kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okunup tüm şehitlere dua edildi. 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan bir sinevizyon gösterisi yayınlandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını dinleyen vatandaşlar, gece boyu sürecek etkinlikleri takip etti. Tören kapsamındaki etkinlikler, demokrasi nöbeti olarak sabah saatlerine kadar devam edecek.

AKSARAY

Aksaray'da, '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında anma programı düzenlendi.

15 Temmuz darbe girişiminin 7'ncı yılı dolayısıyla vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla anıt önünde toplandı. Şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Hamza Aydoğdu, "FETÖ'cülerin haince tertip ettiği 15 Temmuz darbe girişimi hafızalarda tazeliğini koruyor. Kalpte iz bırakmazsanız hafızada hiçbir şekilde yer almaz. Biz bir daha böyle kalkışmalara müsaade etmemek için her zaman çocuklarımıza ve gençlerimize vatan, bayrak bilincini birlikte yaşamak şuurunu bu toprakların hangi bedellere kazanıldığını anlatmamız gerekiyor. Çocuklarımız bu düstur ile büyürlerse nereden gelirse gelsin, her türle tehdit ile mücadele edebilirler. Onun için 7 yıl değil 70 yılda geçse bizler 15 Temmuz'u unutmayacağız ve unutturmayacağız. Biz bugün burada tüm Aksaraylılar olarak 15 Temmuz hain kalkışma eylemini kınamak, şehitlerimizi yad etmek için ve gazilerimizi anmak için birlikte bulunuyoruz" dedi. Konuşmaların ardından sanatçı Ahmet Şafak konseri ile etkinlikler devam etti.

Haberin Devamı

SİVAS

15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümü dolayısıyla Sivas kent merkezi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde anma programı düzenlendi. Programa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, bazı il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tarihi Tren Garı önünde toplanan vatandaşlar ve il protokolü ellerinde bayrak ve pankartlarla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesine yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden programda şehitler için Kuran-ı Kerim okunup dualar edildi. 15 Temmuz temalı sinevizyon gösterisinin ardından protokol konuşmaları yapıldı.

RİZE

15 Temmuz 2016 yılında gerçekleşen hain darbe kalkışmasının bertaraf edilişinin 7'nci yılında, Türkiye genelinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Rize'de de gerçekleşti. Öncelikle şehitleri anma yürüyüşü için Rize Gençlik Merkezi önünde toplanan kalabalık 100 metrelik Türk bayrağı ile 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Daha sonrasında meydanda yüzlerce kişinin katılımıyla saygı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından da Kur’an-ı Kerim okundu. Program gece saatlerine dek sürecek.

Haberin Devamı

"Onlarla şehitlik mertebesine ulaşmayı isterdim"

15 Temmuz gecesinde çocuk olmasına rağmen şehit olmak istediğini belirten Onur Subaşı, "Duygusal olarak çok büyük bir şey. O zamanlar 9 yaşlarında çocuktum, çocuk aklıya bende orda olmak, onlarla şehitlik mertebesine ulaşmayı isterdim, Allah'ım nasip etmedi. Şehitlerimin hepsinin mekanı cennet olsun inşallah. Bu anlatılmaz yaşanır. İnsanın içinde bir burukluk oluyor, orda olmak istiyorsun, onlarla birlikte olmak istiyorsun, keşke onlarla birlikte olsaydım diyorum. Rize’den de çok şehit verdik hatta tanıdıklarım da oldu, çok yakın olduklarım. Şehit Şuayip Seferoğlu Okulu yaptırılanlar, tanışıklığım vardı, komşumdu. Allah rahmet eylesin diyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Tanka kafa atan adam gördüm"

15 Temmuz gecesinin dünyada görülmemiş bir olay olduğuna vurgu yapan Musa Yazıcı, "Dünyada görülmemiş bir olay. Tanka kafa atan adam gördüm, öyle insanlar gördüm. Emperyalizm bundan korktu. Biz bu meydana indik o gece adım adım takip ettik" şeklinde konuştu.

"Türk milletimizin Kahramanlığıyla birlikte Cumhurbaşkanın da iyi bir önderliğiyle belayı def ettik"

15 Temmuz gecesi ile ilgili konuşan Emin Özdemir ise, "Demokrasiye sadık bir halk, bu darbelerin bir şey vermediğini gördü. Dış güçlerin bir organizasyonu olduğunu anladı. Bizim Türk milletimizin kahramanlığıyla birlikte Cumhurbaşkanın da iyi bir önderliğiyle belayı def ettik. O gece ben köydeydim. Çay toplayıp eve geldik, Boğaz Köprüsü'ndeki o manzarayı gördükten sonra başarılı olunmayacağını anladım. Televizyon başında 3-4'e kadar olayı izledim. Bir vatan müdafaasına döndü." ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla "Şehitleri Anma ve Yemliha Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Afşin Kaymakamlığı ve belediye iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte vatandaşlar 15 Temmuz Şehitlerini anmak için ilçe merkezinden başlayarak 6 kilometre uzaklıktaki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne kadar yürüdü.

Yürüyüş sonrası Eshab-ı Kehf’te bir konuşma yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Selam olsun haktan hakikatten yana bakanlara, selam olsun çatal yürekli yiğit Türk milletine, selam olsun yiğit Afşinlilere. 15 Temmuz 2016, daha 7 yıl önce burada bulunan birçok kardeşimle birlikte sokaklardaydık. Bu millete, bu devlete diz çöktürmek isteyenler el birliği etmiş, hem içeriden hem dışarıdan işbirlikçileriyle yeniden ayağa kalkmaya çalışan ayağa kalkan, yürümeye koşmaya çabalayan tüm İslam ümmetine umut olan Türkiye Cumhuriyeti Devletini darbeyle yönetimi değiştirmek istediler. Rabbim tüm Türk halkının, hepimizin gönlüne bir genişlik verdi. Kimse düşünmeden çıplak elleriyle göğsünü tanklara uçaklara siper ederek meydanlara indi. Başta Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla birlikte tüm Türk halkı sokaklara indi. Rabbim o günleri bir daha bize göstermesin. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Ama bunu unutmayacağız. Hep birlikte geçmişi gelecek nesillere anlatacağız" dedi.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne kadar yürüyen vatandaşlara Afşin Belediyesi tarafından ‘Çoban Pilavı’ ikramında bulunuldu. Yürüyüşe, Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Emniyet Müdürü Hamdi Karakuz ile vatandaşlar katıldı.

AĞRI

Ağrı Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinlikleri kapsamında “Türkiye Yüzyılının Kahramanları” sloganıyla 15 Temmuz Sancak Koşusu gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından şehitlerin anısını nesilden nesile aktarmak için her yıl düzenli olarak yapılması planlanan "Sancak Koşusu" Türkiye’de eş zamanlı olarak Ağrı’da da Vali Konağı önünden başladı. 25 sporcunun katılımı ile gerçekleşen koşu, Abide Meydanı’nda sona erdi. Her yıl düzenli olarak yapılması planlanan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sancak Koşusunda kıyasıya mücadele eden sporcular milli birlik ve mücadele mesajı verdi. Vatandaşlar, ay yıldızlı sancağı elden ele taşıyarak güzel görüntüler oluşturan sporculara alkışlarıyla destek verdi. Koşunun finalinde sancağı en son taşıyan Milli sporcu Hasibe Demir, Şanlı Sancağı Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak’a teslim etti. Sancağı teslim alan Budak, Milli Sporcuları tebrik ederek belgelerini takdim etti.

İZMİR

Hain darbe kalkışmasının bertaraf edilişinin 7'nci yılında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, İzmir’de binlerce kişinin katılımıyla anılmaya başlandı. Kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi ellerinde Türk bayraklarıyla Konak Meydanı alanını doldurdu.

Konak Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile 15 Temmuz’u andı. İzmir’deki etkinliğe İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ile AK Parti ve MHP milletvekilleri katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki programı canlı olarak led ekranlardan verilirken, program saygı ve İstiklal Marşı, ardından da Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasıyla başladı. Daha sonra Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ekibi Mehteran Konseri gerçekleşti.

YAMAÇ PARAŞÜTÇÜLERİ, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR İÇİN HAVALANDI

Aksaray'da 15 yamaç paraşütü pilotu, Hasan Dağı'na çıkıp, Şehit Ömer Halisdemir anısına özel uçuş gerçekleştirdi.

​Hasandağı yamaç paraşütü atlama alanından havalanan 15 sporcu, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir için havada Türk bayrağı açtılar. Türkiye Hava Sporları Federasyonu Yamaç Paraşütü As Başkanı Abdullah Kahraman, “Bugün federasyon olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7'nci yıl dönümü anısına uçuşumuzu Aksaray Hasan Dağı’nda gerçekleştiriyoruz. 15 Temmuz şehidimiz Ömer Halisdemir’in mezarına uçup onu yad edeceğiz. Allah’ım böyle bir felaketi ülkemize yaşatmasın. Ülkemiz ve bayrağımız baki kalsın ve dik dursun. Burada 15 arkadaşımız var. Şehidimizin kabrini ziyaret edip daha sonra karayolu ile tekrar Aksaray’a geleceğiz. Hava şartlarına göre varmamız 2 saat sürecek. Uçuşta Türk bayrağı da açacağız.” diye konuştu. Sporcular uçuşlarını gerçekleştirip havada Türk bayrağı açtı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Valiliğinin önünde gerçekleştirilen program, çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gerçekleştirdiği darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim'i tilavetiyle başlayan programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı ile Millete Sesleniş konuşması yaptı.
Programa Vali Yardımcısı Kubilay Ant, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan, Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan ile siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BURSA

Bursalılar, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümünde meydanlara akın etti. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nı dolduran vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla darbecilere lanet okudu.

ŞANLIURFA

Rabia Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Er, Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gaziler ile vatandaşlar katıldı. Demokrasi şehitlerinin anıldığı program kortej yürüyüşle ve toplu kılınan akşam namazıyla başladı. Darbe girişimi ile ilgili etkinlik kuran tilavetiyle başlayarak belgesel ve sinevizyon gösterimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşması da alana kurulan dev ekranlardan izlendi.

Etkinliklerde konuşan Vali Salih Ayhan, 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşları rahmetle andığını ifade ederek,"15 Temmuz 2016 FETÖ´nün ihanet teşebbüsünün, darbe girişiminin 7'inci yılındayız. Bizler hain darbe girişiminde 251 kardeşimizi şehit verdik. O şanlı şehitlerimiz kimimizin dostu, kimimizin kardeşi, kimimizin ana-babası, Onların hepsi işte bu yüce vatanın evlatları. 15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokakları dolduranlar arasında; yiğitliğiyle, mertliğiyle nam salmış Şanlıurfa’mızın yetiştirdiği evlatlar da vardı. 15 Temmuz Şehitlerimizi ve bu şanlı topraklar uğruna canlarını feda eden sayısız şehidimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize ise afiyetler dileyerek sonsuz şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

ELAZIĞ

Elazığ'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla program düzenlendi.

DİYARBAKIR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine karşı milletin kahramanca bir mücadeleyle elde ettiği zaferin 7’nci yılında Valilik öncülüğünde Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin desteğiyle kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Cami meydanında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinlikler yaşanan hain darbe girişiminin etkin şekilde anlatılması için “15 Temmuz Destanı” fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Sergi açılışının ardından il protokolü ve vatandaşların katılımıyla Keçi Burcu’ndan etkinliklerin yapılacağı Kurşunlu Cami meydanına kadar şehitleri anma yürüyüşü yapıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinliklerde ilahi ve şiir dinletileri gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Sesleniş konuşması, alandaki dev ekranlardan izletildi.