Gündem Türkiye'de cezaevinde bulunan Dimitrios Nalmpantis, Yunanistan’a iade edilecek

Türkiye'de cezaevinde bulunan Dimitrios Nalmpantis, Yunanistan’a iade edilecek

Paylaş
Türkiye'de cezaevinde bulunan Dimitrios Nalmpantis, Yunanistan’a iade edilecek

Yunanistan’da yaşanan ve 57 kişinin hayatını kaybettiği kazada ölen makinist Nikos Nalmpantis’in Türkiye’de cezaevinde bulunan babası Dimitrios Nalmpantis, Yunanistan’a iade edilecek.

Ankara'nın tren kazasında yaşamını yitiren makinistin babasına cenaze izni vermesi, Atina'da yankı buldu. Kathimerini gazetesi, ortaya çıkan sonucun Türk-Yunan ilişkilerinde bir gerilim bulunmadığının belirtisi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Kathimerini gazetesi, yolcu trenini kullanan makinist Nikos Nalbantis'in babasına Türkiye tarafından cenaze törenine katılması için verilmesine mercek tuttu. 'Türkiye'den pozitif sinyal' başlığını kullanan Kathimerini, kazada yaşamını yitiren makinistin babasının Türkiye'de işlediği bir suç nedeniyle Edirne'deki cezaevinde tutulduğunu hatırlattı. Türkiye Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 'özel izin' talebine olumlu karşılık verdi. Dahası, 28 yaşındaki Nalbantis'in babası cenaze töreninin ardından söz konusu hapis cezasını Yunan cezaevinde tamamlayacak.

"Talihsiz makinistin babası için verilen kararı Atina nasıl yorumluyor?" diye soran Kathimerini, Ankara'nın hükmünün Türk-Yunan ilişkilerinde bir gerilim bulunmadığının belirtisi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Konunun iki ülkenin Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Nikos Dendias arasında ele alındığını kaydeden gazeteye göre, sonuç diplomatik bir çözümün tercih edildiğinin göstergesi. Daha önce benzer konulardaki taleplerin yargı, cezaevi ya da emniyet yetkilileri arasındaki iletişim kanalları üzerinden gerçekleştiğini hatırlatan Kathimerini, makinistin babasının durumunun ise ise en üst düzey diplomatik seviyede çözüme kavuşturulduğunu vurguladı. Gazeteye göre, söz konusu yöntem sembolik bir düzeyde olsa bile ikili anlaşmalar açısından bazı olumlu emsaller oluşturma çabasını temsil ediyor.

 Ankara ve Atina arasında 'pozitif bir gündem' olduğu yorumunu yapan Kathimerini, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun geçen hafta Yunan dışişleri bakan yardımcısı Costas Fragogiannis'in Doha'da bir görüşme gerçekleştirdiğini de hatırlattı.

İki ülkenin de haftalar sonra sandığa gideceğini ve bir seçim atmosferinde olduğunu dile getiren gazete, Yunanistan'ın tren kazası, Türkiye'nin de deprem felaketiyle sarsıldığını belirtip mevcut tabloda Ankara ve Atina arasında daha fazla adım atılmasının beklenmediğini yazdı.

Türkiye ve Yunanistan'da seçim sonrası için diplomatik hazırlıklar yapıldığını aktaran gazete, Ege Denizi'nde son bir ayda hem havada hem de suda tam bir dinginlik yaşandığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı